Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Onderwijs en Training
campus Spoor Noord Noorderplaats
Noorderplaats 2 - 2000 Antwerpen
ot@ap.be
VV 1 voedingsleer en consumentenwetenschappen23932/1521/1718/1/87
Studiegids

VV 1 voedingsleer en consumentenwetenschappen

23932/1521/1718/1/87
Academiejaar 2017-18
Komt voor in:
  • Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs, trajectschijf 1
    Keuzeoptie:
    • Voeding/Verzorging
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Titularis: Seghers Annemie
Andere co-titularis(sen): Wets Diana
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 23.10.2017 (1ste semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit getolereerd).
Totale studietijd: 82,00 uren
Totale kostprijs onderwijsactiviteiten: € 15,00

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Begincompetenties (tekst)

Zie algemene toelatingsvoorwaarden

OLR-Leerdoelen (lijst)

Leerbevordering: geschikte leerinhouden hanteren
basiskooktechnieken toepassen tijdens de bereiding van eenvoudige gerechten
de principes van de algemene voedingsleer uitleggen en integreren in de praktijk
de voedingswaarde berekenen
een receptfiche opstellen.
gezonde voeding beschrijven aan de hand van de actieve voedingsdriehoek
voedingsmiddelen herkennen en vergelijken in functie van een aantal criteria vb. VW, prijs, ...

Leerinhoud

In deze cursus leer je de principes van de algemene voedingsleer .

Je leert deze principes uit te leggen en te integreren in de praktijk.
Aan de hand van criteria kan je voedingsmiddelen herkennen en vergelijken.

Deze kennis stelt je in staat  het begrip ‘gezonde voeding’ concreet te beschrijven aan de hand van de actieve voedingsdriehoek.

Via actieve vaardigheidsoefeningen leert u basis kooktechnieken toepassen tijdens de bereiding van eenvoudige gerechten.

Je leert receptenfiches opstellen. Je toont dat je een gerecht zelfstandig kan bereiden aan de hand van een recept.
De cursus bevat ook verschillende studietaken.

Studiematerialen (lijst)

Cursus VV 1 voedingsleer en consumentenwetenschappenVerplicht€ 2,15
StudiewijzerVerplicht
Witte mantelschortVerplicht€ 40,00
Handboek LevensmiddelenleerVerplicht€ 48,70
  • Auteur: CME Catsberg, GJM Kempen-van Dommelen
Handboek Nubel voedingsmiddelentabelVerplicht€ 9,00
  • Auteur: VZW Nubel
Handboek Receptenleer. Technieken en processenVerplicht€ 57,00
  • Auteur: J.G. van Eden

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges8,00 uren
Practicum en/of oefeningen24,00 uren
  • Omschrijving: Praktijklessen in de leskeuken.Studie-uitstap Groentenmuseum ’t Grom Sint Katelijnewaver.Vervoer op zelfstandige basis - goed bereikbaar met openbaar vervoer.
Werktijd buiten de contacturen50,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Semester 1Kennistoets70,00digitaal (of schriftelijk) 120 minuten
Semester 1Vaardigheidstoets hands on permanent (Permanente evaluatie)30,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennistoets70,00schriftelijk 120 minuten
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets hands on30,00leskeuken 05.008 120 minuten