Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Onderwijs en Training
campus Spoor Noord Noorderplaats
Noorderplaats 2 - 2000 Antwerpen
ot@ap.be
VV 3 menuleer en consumentenwetenschappen25098/1521/1718/1/58
Studiegids

VV 3 menuleer en consumentenwetenschappen

25098/1521/1718/1/58
Academiejaar 2017-18
Komt voor in:
  • Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs, trajectschijf 2
    Keuzeoptie:
    • Voeding/Verzorging
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Titularis: Seghers Annemie
Andere co-titularis(sen): Wets Diana
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 23.10.2017 (1ste semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit getolereerd).
Totale studietijd: 86,00 uren
Totale kostprijs onderwijsactiviteiten: € 120,00

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Onderwijsorganisatie (tekst)

.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Leerbevordering: (internationale) onderwijs gerelateerde kennis integreren
herkomst van recepten en menu's opzoeken
Leerbevordering: geschikte leerinhouden hanteren
de basisprincipes om kwaliteitsgericht te werken verwoorden en hanteren in eenvoudige en complexe situaties
de principes van klassieke menuleer reproduceren en integreren tijdens de praktijklessen
opstellen van menu's volgens de principes van de menuleer
zelfstandig een volledig menu bereiden
Zelfontwikkeling: planmatig handelen
opstellen van een planning voor het uitwerken van een menu

Leerinhoud

In deze cursus leer je klassieke bereidingen en recepten uit de wereldkeuken.

Je leert kwaliteitsvol werken en je leert verantwoorde keuzes maken in de keuken

Je leert de keuze van product, gerecht, bereidingswijze en bewaarmethode wetenschappelijk, economisch, cultureel en ethisch verantwoorden



Je leert organiseren en plannen bij het werk in de leskeuken en bij het ontvangen van gasten

Je leert de verschillende fases in het bereidingsproces. Aankoop, opslag, voorbereiding, verbruiken bewaren



Je leert volgens de juiste criteria presenteren met aandacht voor eenvoudige sfeerschepping tafelen 

Studiematerialen (lijst)

Cursus VV 3 menuleer en consumentenwetenschappenVerplicht€ 1,35
  • Auteur: A. Seghers
StudiewijzerVerplicht
Handboek Receptenleer. Technieken en processenVerplicht€ 50,50
  • Auteur: J.G. van Eden

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges14,00 uren
Practicum en/of oefeningen18,00 uren
  • Omschrijving: "Excursie: in overleg met studenten (toepassing OER)"Graanstokerij + Wijnkasteel Riemst: kosten aan de student 90 euroPrijzen kunnen variëren in functie van de groepssamenstelling.
Werktijd buiten de contacturen54,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Semester 1Kennistoets30,00schriftelijk
120 minuten
Semester 1Vaardigheidstoets hands on60,00Praktijkexamen Voeding-Verzorging: Examenmenu voor externe jury 14u (3 opeenvolgende dagen)
samen met collega Diana Wets Te roosteren van dinsdag tot donderdag Leskeuken, verzorgingslokaal en lokaal 05.007
Semester 1Vaardigheidstoets hands on permanent (Permanente evaluatie)10,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennistoets50,00schriftelijk
120 minuten
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets hands on50,00Praktijkexamen Voeding-Verzorging 4u samen met D. Wets Leskeuken 05008 en verzorgingslokaal