Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Wetenschap en Techniek
campus Kronenburg
Kronenburgstraat 47 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 80 - F +32 3 220 55 99
wt@ap.be
Industriële microbiologie19055/1609/1819/1/48
Studiegids

Industriële microbiologie

19055/1609/1819/1/48
Academiejaar 2018-19
Komt voor in:
  • Bachelor in de chemie, trajectschijf 2
In andere opleidingen:
  • Bachelor in de chemie als Industriële microbiologie VO
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): Soetaert Anneleen
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Module 3 + Module 4
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 11.03.2019 (2de semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

(geslaagd of getolereerd voor Micro-organismen en biomoleculen 1 OF simultaan te volgen met Micro-organismen en biomoleculen 1) EN binnen het opleidingsprogramma al minstens 30 studiepunten afgewerkt hebben.

Korte omschrijving

In deze cursus wordt de microbiële kennis uit de hoofdstukken “Basisbegripppen Microbiologie” van het opleidingsonderdeel “Micro-organismen en biomoleculen 1” verder uitgediept en wordt er bekeken hoe micro-organismen gebruikt worden in industriële processen met het oog op productie van biomassa of een brede waaier van producten gaande van enzymen, antibiotica, ethanol tot alcoholische dranken. In het eerste deel, “microbiële groei en identificatie”, komt de groei van bacteriële culturen en hun controlemethoden (zowel fysisch als chemisch) aan bod. Ook wordt ingegaan op de testmethoden die uitgevoerd kunnen worden voor de identificatie van micro-organismen. In deel twee, “industriële processen en producten”, krijgt men een overzicht van het microbieel metabolisme en hoe dit gereguleerd wordt. Hiernaast wordt het gebruik van industriële m.o., industriële media en de fermentatiesystemen besproken. Naast deze upstream processen komen ook de downstreamprocessing-aspecten, productontwikkeling en veiligheid aanbod. Als laatste worden er enkele voorbeelden gegeven van industriële producten die aangemaakt worden met het behulp van micro-organismen. In het derde deel wordt er stil gestaan bij de belangrijkste begrippen in de voedingsmiddelenmicrobiologie.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Biochemical_researcher - B1_biochemische technologie
Legt de principes en de labtechnieken betrokken bij microbiële groei (én controle) en de identificatie van micro organismen uit.
definieert belangrijke begrippen uit de voedingsmiddelenmicrobiologie
Beschrijft fermentatieprocessen vanop verschillende niveau's: metabolisme, industriële micro organismen, industriële media, fermentatiesystemen, downstream processing
intrapersoonlijk - methodologie
Legt de principes en de labtechnieken betrokken bij microbiële groei (én controle) en de identificatie van micro organismen uit.
definieert belangrijke begrippen uit de voedingsmiddelenmicrobiologie
Beschrijft fermentatieprocessen vanop verschillende niveau's: metabolisme, industriële micro organismen, industriële media, fermentatiesystemen, downstream processing
Process_engineer - P1_procestechnologie
Beschrijft fermentatieprocessen vanop verschillende niveau's: metabolisme, industriële micro organismen, industriële media, fermentatiesystemen, downstream processing

Leerinhoud

  • Deel 1: microbiële groei en identificatie
    • De groei van bacteriële culturen in het lab
    • De verschillende methoden voor de controle van microbiële groei
    • Identificatietesten
  • Deel 2: industriële processen en producten
    • Het microbieel metabolisme
    • Industriële fermentaties
      • Industriële micro-organismen
      • Industriële media
      • Fermentatiesystemen
    • Industriële producten
      • Downstream processing
      • Product ontwikkeling en veiligheid
      • Het product: enkele voorbeelden
  • Deel 3: voedingsmiddelenmicrobiologie

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Cursus: Industriële Microbiologie- Anneleen Soetaert- AP Hogeschool.
Powerpoint presentaties van alle lessen zijn beschikbaar op digitap.

Studiematerialen (tekst): Aanbevolen

Waites M.J., Morgan N.L., Rockey J.S., Highton G., 2007. Industrial Microbiology: an Introduction. Blackwell Science. ISBN: 978-0-632-05307-0.
Bauman R.W. 2011. Microbioloy with diseases by taxonomy. Pearson. ISBN: 978-0-321-67386-2.

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing3,50 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges16,50 uren
Vormen van groepsleren
Werkplekleren en/of stage
Werktijd buiten de contacturen58,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets100,00Schriftelijk, open en gesloten vragen, gesloten boek.
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennistoets100,00Schriftelijk, open en gesloten vragen, gesloten boek.