Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Management en Communicatie
campus Meistraat
Meistraat 5 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 20 - F +32 3 220 55 59
mc@ap.be
Bedrijfseconomie/215931/1604/1819/1/82
Studiegids

Bedrijfseconomie/2

15931/1604/1819/1/82
Academiejaar 2018-19
Komt voor in:
  • Bachelor in het hotelmanagement, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Co-titularis(sen): Holthof Christian
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Module 2
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 03.12.2018 (2de module)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

geslaagd of getolereerd voor Reception en housekeeping/3 EN geslaagd of getolereerd voor Toepassingen ICT/3 EN (geslaagd of getolereerd voor Boekhouden/1 OF (geslaagd of getolereerd voor Hotelpraktijk/1 EN geslaagd of getolereerd voor Introductie technologie/1)).

Korte omschrijving

Het vak bedrijfseconomie is een cursus m.b.t. een aantal economische begrippen. Er wordt aandacht besteed aan vraag en aanbod, aan kostprijsberekening en break-evenanalyses. Tevens wordt er in beperkte mate gefocust op de actuele economische situatie.

Begincompetenties (tekst)

Elementaire kennis van boekhouden.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Analytisch denken/bedrijfseconomisch inzicht
De student beschrijft de elementaire aspecten rond kostprijsberekening.
De student heeft een elementair inzicht in kostprijsberekening in de hotelsector.
De student situeert een aantal bedrijfseconomische begrippen.
De student leest een economisch artikel in de krant.
De student maakt een break-even analyse en berekent het break-even punt.

Leerinhoud

•Vraag en aanbod
•Full costing
•Activity Based Costing
•Standaardkostprijs
•Prijzettingsmethodes
•Algemene economische lectuur

Studiematerialen (lijst)

Cijferen in de hotelsector; Bedrijfseconomische modellenVerplicht
  • Auteur: C. Holthof
Econoshock 2.0, Van industriële revolutie naar duurzaamheidsrevolutieVerplicht

Studiematerialen (tekst): Verplicht

•C., Holthof, Cijferen in de hotelsector: Bedrijfseconomische modellen. Garant, Antwerpen/Apeldoorn.
•Aanvullende nota's.
•Lectuur van een economisch boek (wordt opgegeven).

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing4,00 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges24,00 uren
Practicum en/of oefeningen12,00 uren
Werktijd buiten de contacturen38,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets100,00Schriftelijk examen: deels theorie (1,5u) deels oefeningen (2,5u)
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennistoets100,00Schriftelijk examen (zelfde afspraken als in de eerste zittijd)