Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Management en Communicatie
campus Meistraat
Meistraat 5 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 20 - F +32 3 220 55 59
mc@ap.be
Hotelpraktijk/115852/1604/1819/1/15
Studiegids

Hotelpraktijk/1

15852/1604/1819/1/15
Academiejaar 2018-19
Komt voor in:
  • Bachelor in het hotelmanagement, trajectschijf 1
    Keuzeoptie:
    • Hotelpraktijk - Introductie technologie
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): Van Nijlen Bart
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Module 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 01.10.2018 (1ste module)
Tweede examenkans: niet mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren
Totale kostprijs onderwijsactiviteiten: € 200,00

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Korte omschrijving

Deze cursus kadert in de gecreëerde flexibele leerwegen binnen module 1 om het verschil in voorkennis bij de studenten op te vangen. Studenten met voldoende boekhoudkundige achtergrond dienen het keuzevak 'Hotelpraktijk' te volgen (verplichte leerroute). De studenten met een andere vooropleiding worden aangeraden om dit opleidingsonderdeel vrijblijvend te volgen.

Het doel van dit opleidingsonderdeel is de studenten vertrouwd te maken met het praktische werk achter de schermen van een hotelbedrijf, meerbepaald in de keuken en in het restaurant. Deze praktische basisvorming is mogelijk van essentieel belang om later optimaal te kunnen functioneren binnen de complexe organisatie van de hospitality business.


Begincompetenties (tekst)

In opvolging van een regelgeving van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) dient elke cursist die een opleiding in het studiegebied Voeding volgt, eenmalig een medisch geschiktheidsattest af te leveren. De opleiding kan niet worden aangevat zonder dit medisch geschiktheidsattest. Een blanco modelattest is te verkrijgen op het secretariaat van de opleiding Hotelmanagement.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Beroepstechnisch/servicegericht
De student hanteert het kenmerkend taalgebruik van keuken en restaurant.
De student serveert een zelf bereid gerecht volgens de vooropgestelde normen.
De student legt de link tussen de praktijklessen en het opleidingsonderdeel 'Introductie technologie' binnen dezelfde module.
De student stelt een verslag op van de opgedane praktijkervaring keuken en zaal (praktijkbundel).
De student stelt, op basis van een vooropgesteld gerecht uit het programma, een bestellijst op werkt een kostprijsanalyse uit. Hierbij respecteert hij/zij de vooropgestelde deadlines (praktijkbundel).
De student toont een praktisch inzicht in de organisatie van het keuken- en restaurantwerk.
De student toont een praktisch inzicht in de verschillende aspecten binnen het keuken- en restaurantgebeuren (keukentechnisch, voedingstechnisch, restauranttechnisch en menukundig) en ervaart dit op een proefondervindelijke wijze.
De student toont praktisch inzicht in productkennis.
Leiderschap / teamvaardigheden
De student functioneert in teamverband bij het uitvoeren van de taken hem opgelegd binnen het keuken- en restaurantgebeuren.
De student werkt samen met collega's en functioneert goed in teamverband.
Procesmatig/wetgeving
De student bereidt zelfstandig op een efficiënte en doelgerichte wijze, binnen een vooropgesteld tijdsbestek, onder meer rekening houdend met de veiligheids- en hygiënereglementering, een tweegangenmenu uit het vooropgestelde programma.
De student past de veiligheids- en hygiënereglementering in de praktijk toe.

Leerinhoud

• 14 praktijksessies van telkens 4 lesuren.
• Het volledige programma met de inhoud van de praktijksessies (keuken/zaal) wordt bekendgemaakt bij de aanvang van de cursus. Tijdens deze praktijklessen wordt aandacht besteed aan alle basiscompetenties die nodig zijn om optimaal te kunnen functioneren binnen het keuken- en restaurantgebeuren.
Praktijklessen restaurant: Binnen deze lessen wordt ondermeer aandacht besteed aan het dekken van een tafel, het dragen van borden, het noteren van een bestelling en deze doorgeven aan de keuken, het serveren van dranken, het opdienen (plate service) van gerechten en het afruimen van de tafel.
Praktijklessen keuken: Het voorbereiden en bereiden van gerechten (cfr programma) waarbij eerder vermelde doelstellingen/leerdoelen centraal staan. Via het bereiden van diverse gerechten wordt ervoor gezorgd dat alle basishandelingen aan bod worden gebracht om optimaal te kunnen functioneren in een keuken. Verder wordt ondermeer aandacht besteed aan het praktisch organiseren van een dienst, het ervaren van het kenmerkend taalgebruik in de keuken, het ontwikkelen van productkennis, het leren functioneren binnen een team en het toepassen van de veiligheids- en hygiënereglementering.

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Syllabus ter beschikking gesteld bij de aanvang van de lessen, aangevuld met eigen nota's.
Aanvullende informatie omtrent de cursus (organisatie, inhoud, afspraken, tijdsplanning,...) is terug te vinden in de syllabus 'Introductie technologie'

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing8,00 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges
Practicum en/of oefeningen56,00 uren
  • Opmerking: Praktijklessen keuken en zaal: zie onderdeel leerinhouden
Vormen van groepsleren
Werkplekleren en/of stage
Werktijd buiten de contacturen14,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarVaardigheidstoets hands on50,00Binnen dit opleidingsonderdeel wordt de eindbeslissing bepaald op basis van een combinatie van permanente evaluatie tijdens het verloop van de cursus (50%) en een eindproef (50%). Zowel bij de permanente evaluatie als tijdens de eindproef worden vier vakonderdelen (clusters) geëvalueerd. Voor de keukenmodule zijn dit voorbereidingstechnieken (werkmethode), bereidingstechnieken, eindproduct (smaak, temperatuur en presentatie) en beroepsattitude (werktempo, economisch werken, inzet, teamgeest, zelfstandigheid en hygiëne). Voor de zaalmodule zijn dit voorbereiding tot de dienst, dienst, zaalbereidingen en -versnijdingen, beroepsattitude.
Praktijkexamen keuken: voor het onderdeel keukenpraktijk dien je als eindproef een gerecht te bereiden. Het betreft een gerecht waarin diverse vaardigheden vervat zitten en die aan bod zijn gekomen tijdens de praktijklessen. Bij het afleggen van dit onderdeel mag je gebruik maken van de cursus. De evaluatie omvat zowel een proces- als een productevaluatie. De procesevaluatie handelt over de productie van gerechten in de keuken (werkmethode, versnijdingen, bereidingen en hygiëne). De productevaluatie slaat op het afgeleverde product (met ondermeer de organoleptische kwaliteit van het gerecht: presentatie, smaak, temperatuur, gaarheid alsook de naleving van de opgelegde tijdslimiet). Deze evaluatie gebeurt zowel door een praktijkleerkracht als door een extern jurylid. Voor het praktijkexamen restaurant bestaat de eindproef uit drie items: dekken van een tafel, houding/vakkennis (theoretische vragen) en de bediening van een tafel voor twee personen.
AcademiejaarVaardigheidstoets hands on permanent (Permanente evaluatie)50,00Ook bij de permanente evaluatie worden vier vakonderdelen of clusters (zie bij vaardigheidstoets hands on) geëvalueerd. De vakleerkracht zal op regelmatige tijdstippen de nodige feedback geven i.v.m. de permanente evaluatie.
Het aannemen van een correcte (beroeps-)attitude maakt deel uit van de evaluatie. Te laat komen of ongewettigde afwezigheden leiden telkens tot het verlies van punten. Ook het niet opvolgen van gedragsregels binnen de campus PIVA (bv verbod op dragen petjes en gebruik van GSM, rookverbod) hebben puntenverlies tot gevolg.
Afspraken omtrent medewerking worden door de leerkracht bij de aanvang van de eerste praktijkles bekendgemaakt. Elke afwezigheid tijdens de praktijkles dient door de student te worden gewettigd. Het betreffende document wordt op het secretariaat binnengebracht, een kopij wordt aan de praktijkleerkracht overgemaakt op de dag dat men opnieuw de volgende praktijkles hervat.