Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Management en Communicatie
campus Meistraat
Meistraat 5 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 20 - F +32 3 220 55 59
mc@ap.be
F&B restaurant services/215862/1604/1819/1/64
Studiegids

F&B restaurant services/2

15862/1604/1819/1/64
Academiejaar 2018-19
Komt voor in:
  • Bachelor in het hotelmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): Van Den Bleeken Louis, van Dorst Guido
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Module 2
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 03.12.2018 (2de module)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Korte omschrijving

We trachten de operationele werking van een restaurant in al zijn facetten te verduidelijken voor de student. Begrippen zoals gastvrijheid, beroepshouding, conceptualisatie, klantenverwachting worden aan de hand van concrete situaties uitvergroot.

Het aanbod van voeding en drank is afhankelijk van het bedrijfsimago en daarmee ook de behoeften van het kliƫnteel. Hierbij begrijpend dat het gezondheidsaspect belangrijker wordt. Praktische informatie omtrent voedingswaarde van ingrediƫnten, evaluatie van gerechten en specifieke noden rond dieetproblematiek komen aan bod.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Beroepstechnisch/servicegericht
De student denkt bij klachtenbehandeling empathisch en zet de gast centraal.
De student signaleert trends op gebied van gastvrijheid en speelt er verder op in naar inrichting, service en aanbod.
De student geeft verschillen en overeenkomsten aan tussen verschillende restaurantconcepten.
Gastvrije attitude
De student benoemt de verschillen in dienstverlening en vertaalt deze naar het operationele.

Leerinhoud

Voor de onderwijseenheid "Restaurantbasics" (SWB):
•Deel 1. Foodconcept and menudevelopment. Rode draad: een eerste conceptuitwerking, imago en presentatie, culinaire etiquette, trends en tendenzen.
•Deel 2. Wine Concept. Rode draad: hoe kan men zich onderscheiden? What's new?
•Deel 3. Service Concept. Rode draad: beroepshouding en managementkwaliteiten, service system, communicatie met de gast, service standaarden, barterminologie, bedienings- en culinaire termen, etiquette.
•Deel 4. Restaurant design. Rode draad: de lay-out planning, keuze materiaal, verlichting, decoratie, kledij en zaalapparatuur.

Voor de onderwijseenheid "Voedings- en Dieetleer" (VANBL)
Deel A. Gezonde voeding: energie, vocht, macro- en micro-nutriënten, aanbevelingen, didactische modellen, gebruik van de voedingsmiddelentabel
Deel B. etiketten lezen
Deel C. Allergenen
Deel D. Diëten: energiebeperking; diabetes; dyslipidemie; natriumbeperking; glutenvrij

Studiematerialen (lijst)

De Belgische VoedingsmiddelentabelVerplicht

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Cursus van de lesgevers en nota's vanwege de studenten. 
Bijkomende info en/of handouts via e-campus.

De student dient zich de "Belgische voedingsmiddelentabel, Nubel" aan te schaffen om waar nodig en via zelfstudie bepaalde aanbevelingen voor zichzelf te verhelderen of om producten mee te vergelijken en beoordelen in het kader van de verschillende diëten.

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing4,00 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges24,00 uren
Practicum en/of oefeningen
Vormen van groepsleren
Werkplekleren en/of stage
Werktijd buiten de contacturen50,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets45,00Schriftelijk examen over het onderdeel 'Restaurantbasics' (kennis/inzicht/implementatie)
AcademiejaarKennistoets45,00Schriftelijk examen over het onderdeel 'Voedings- en dieetleer' (kennis/inzicht/toepassingen)
AcademiejaarProjectopdracht5,00vakoverschrijdende opdracht (onderdeel restaurantbasics)
AcademiejaarProjectopdracht5,00vakoverschrijdende opdracht (onderdeel 'voedings- en dieetleer')
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeAfstudeeropdracht100,00Zelfde afspraken en puntenverhouding als in de eerste zittijd