Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Management en Communicatie
campus Meistraat
Meistraat 5 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 20 - F +32 3 220 55 59
mc@ap.be
Wijn- en drankenleer/215872/1604/1819/1/16
Studiegids

Wijn- en drankenleer/2

15872/1604/1819/1/16
Academiejaar 2018-19
Komt voor in:
  • Bachelor in het hotelmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): Van Nijlen Bart
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Module 2
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 03.12.2018 (2de module)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 72,00 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Korte omschrijving

Dit opleidingsonderdeel draagt bij tot de kennis en de vereiste managementvaardigheden die van belang zijn bij de organisatie en het operationele beheer van de voeding- en drankenafdeling in een horecabedrijf. Praktijkgerichte informatie aangevuld met degustaties zorgen ervoor dat de student een praktisch inzicht verwerft in het drankengebeuren binnen de horecasector. Er wordt ondermeer aandacht besteed aan het beoordelen en opstellen van een wijn- en drankenkaart in functie van een gegeven praktijksituatie, het leren analyseren van een wijn- en drankenetiket, het praktisch beoordelen (via professionele degustatietechnieken) van wijnen en geestrijke dranken, de verschillende aankoop- en verkoopstechnieken van wijn en dranken binnen de voeding- en drankenafdeling en het bestuderen van trends en tendenzen i.v.m. de drankenconsumptie in de horeca.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Beroepstechnisch/servicegericht
De student analyseert de bewaarduur van verschillende wijnen binnen één wijnstreek. (WL)
De student analyseert de verschillende wijntypes. (WL)
De student analyseert drankenetiketten, identificeert de kwaliteitsbeïnvloedende factoren en legt deze uit. (DL)
De student analyseert in teamverband de verschillende aspecten binnen een wijnstreek op een wetenschappelijke manier. (WL, practicum wijnleer)
De student beoordeelt een studie omtrent het barassortiment (verbruikscijfers, verliesrapporten, r.o.r., minibar-engineering) en stelt waar nodig concrete acties voor. (DL)
De student beoordeelt, op basis van een grondige analyse, een wijnkaart naar opbouw en samenstelling. (WL)
De student getuigt interesse voor het vakdomein wijn. (WL, practicum wijnleer)
De student identificeert, aan de hand van een wijnetiket, de kwaliteitsbeïnvloedende factoren, legt deze uit en stelt vervolgens een verwachtingspatroon op. (WL)
De student beoordeelt aan de hand van de drankenkaart de samenstelling ervan, interpreteert voorstellen tot wijziging en brengt zelf waar nodig gemotiveerde wijzigingen aan.
De student reproduceert op basis van de vooropgestelde practica de weergegeven informatie en past deze op praktijkgerichte situaties toe.
De student klasseert een drank, op basis van z'n typische kenmerken, binnen een bepaalde drankengroep. (DL)
De student klasseert wijnen binnen bepaalde gebieden en geeft de kwaliteitsverhouding ten opzichte van elkaar weer. (WL)
De student rangschikt, met behulp van etiketten, verschillende wijnen volgens de verwachte kwaliteit. (WL)
De student schetst de trends en tendensen i.v.m. drankenconsumptie binnen de horeca om deze dan vervolgens te analyseren. (DL)
De student schetst het consumptiepatroon van wijnen binnen de Europese grenzen. (WL)
De student schetst het degustatieverloop van wijnen en formuleert de nodige conclusies uit elke stap. (WL)
De student stelt een drankenassortiment samen in functie van een bepaalde doelgroep/bedrijf (leeftijd, nationaliteitenmix, soort gast,..). (DL)
De student stelt een specifiek verwachtingspatroon op van de te degusteren wijnen en beheerst de vooropgestelde techniek van degusteren. (WL, practicum wijnleer)
De student stelt, in teamverband, op basis van een vooropgestelde F&B-activiteit, oordeelkundig een aperitieven- en digestievenbuffet samen alsook een drankenkaart specifiek bedoeld voor de aangeduide situatie. (DL, vakoverschrijdende studieopdracht)
De student toont praktisch inzicht in de verschillende aankoop-, verkoop- en bewaarsystemen. (WL)
De student toont praktisch inzicht in het potentieel aan dranken, ten behoeve van de samenstelling van een drankenkaart voor hotels en drankenverstrekkende bedrijven. (DL)
De student werkt rond 1 bepaalde drank een informatiebundel uit waarbij de nadruk ligt op enerzijds de omschrijving van het product en anderzijds op de praktische manual voor het bedienend personeel. (DL, vakoverschrijdende studieopdracht)
De student presenteert als team het project op een professionele manier voorzien van de nodige toelichtingen.(WL, practicum wijnleer)
Practicum wijnleer : aanvullende doelstellingen (zie syllabus)
Leiderschap / teamvaardigheden
De student werkt samen met collega's, functioneert goed in teamverband en inspireert en moedigt aan om samen een optimale prestatie te leveren.
Projectmanagement/duurzaamheid
De student spoort diverse informatiekanalen op, selecteert ze en verwerkt ze zelfstandig(WL, practicum wijnleer)
De student legt doelgerichte contacten met de bedrijfswereld.
De student slaagt er samen met zijn teamleden in om op een efficiënte wijze (planning, taakverdeling, organisatie en communicatie) te komen tot het vooropgestelde eindproduct en respecteert hierbij de vooropgestelde deadlines.(WL, practicum wijnleer)
De student slaagt er samen met zijn teamleden in om op een efficiënte wijze (via planning, taakverdeling, organisatie en communicatie) te komen tot het vooropgestelde eindproduct en respecteert hierbij de vooropgestelde deadlines(DL, vakoverschrijdende studieopdracht)

Leerinhoud

Inhoud cursus :
*Drankenleer : niet alcoholische dranken, alcoholische dranken, opstellen en analyse van de drankenkaart, trends en tendensen binnen de drankenmarkt.
*Wijnleer : trends en tendensen binnen het wijnverbruik, wijn & gerecht, de verschillende wijntypes, analyse van het wijnetiket, appelaties/classificaties, de vinificatie, de hiërarchie van de wijnen en het wijnverbruik binnen de E.G., het bewaren van wijn, de wijnkaart, de 'andere' wijnlanden, overzicht van wijnstreken en wijnlanden, het degusteren van wijnen.
*Practica drankenleer : degustaties (begeleid door de vaklector)
*Practica wijnleer : presentaties en degustaties
- Vaklector: voorbeelddegustatie (Chablis)
- Studenten: via de studieopdracht wijnleer (presentatie en degustatie)
*Studieopdracht drankenleer : als onderdeel van de vakoverschrijdende (geïntegreerde) opdracht.

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Syllabus (Drankenleer C91211107, Wijnleer C91211111, Universitas), aangevuld met eigen nota's

Educatieve N-schijf en digitale leeromgeving (digit.ap.be) :
* Als ondersteuning voor de practica wijnleer.
* Omschrijving en organisatie geïntegreerde/vakoverschrijdende opdracht.
* Voor een optimale uitwisseling van informatie tijdens de uitwerking van de vakoverschrijdende opdracht kan voor elke werkgroep mogelijk een digitaal platform ter beschikking worden gesteld met exclusieve lees-en schrijfrechten voor de leden van de werkgroep en de begeleidende lectoren.

* Aanvullende informatie, ondermeer getoonde slides tijdens de les.

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing4,00 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges17,00 uren
  • Opmerking: Hoor- en werkcolleges met optimale betrokkenheid van de studenten op basis van hun persoonlijke ervaringen.
Practicum en/of oefeningen13,00 uren
  • Opmerking: * Practica drankenleer: aansluitend op de theoretische banadering wordt voor bepaalde dranken een degustatie voorzien (bvb water, Porto, Cognac, whisky), waarbij een zelfstandige voorbereiding vanwege de student wordt verwacht (zie programma in de syllabus).* Practica wijnleer: de studenten stellen in team hun studieopdracht voor en voorzien aansluitend een degustatie.
Vormen van groepsleren4,00 uren
  • Opmerking: Vakoverschrijdende studieopdracht.
Werktijd buiten de contacturen34,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets45,00Schriftelijk examen drankenleer (7 van de 20 punten): schriftelijk examen (open en gesloten boek gedeelte) na afhandeling van de leerstof met zowel theoretische vragen als praktische toepassingen op de leerstof. De prioriteiten omtrent de examenleerstof zijn terug te vinden in de leerwijzer (zie syllabus)
Schriftelijk examen wijnleer (7 van de 20 punten): schriftelijk examen (gesloten boek) na afhandeling van de leerstof met zowel theoretische vragen als praktische toepassingen op de leerstof.
De prioriteiten omtrent de examenleerstof zijn terug te vinden in de leerwijzer (zie syllabus).
AcademiejaarProjectopdracht30,00Vakoverschrijdende (geïntegreerde) opdracht drankenleer (2 van de 20 punten) :
Vanuit een gegeven situatie dient de student binnen deze opdracht, met behulp van de verworven theoretische kennis van de participerende opleidingsonderdelen, een volledige organisatie uit te werken van een banket. Binnen dit opleidingsonderdeel betekent dit : de uitwerking van het aperitief en het oordeelkundig samenstellen van een degustievenbuffet en verder het opstellen van een drankenkaart specifiek bedoeld voor de aangeduide situatie. De behaalde punten van de geïntegreerde opdracht (1ste zittijd) worden overgedragen naar 2de zittijd en blijven aldus deel uitmaken van de evaluatie. Verdere afspraken en uiterste inleverdatum : zie opdracht (educatieve N-schijf).
Vakoverschrijdend (geïntegreerde) opdracht drankenleer (1 van de 20 punten):
Etiketanalyse / informatiebundel. De student dient voor 1 bepaalde drank (vrije keuze, geen wijn) een informatiebundel samen te stellen bestaande uit : etiket van de drank, productomschrijving, manual voor het bedienend personeel. De behaalde punten van deze opdracht (1ste zittijd) worden overgedragen naar 2de zittijd en blijven aldus deel uitmaken van de evaluatie. Verdere afspraken en uiterste inleverdatum : zie opdracht (educatieve N-schijf).
Practicum wijnleer (presentatie en degustatie) (3 van de 20 punten) :
Opdracht, uiterste inleverdatum en presentatie : zie cursus wijnleer (opdracht, programma). De werkgroepen worden samengesteld via lottrekking tijdens de 1ste lesdag van module 2, op basis van de aanwezige studenten tijdens deze les. Alleen de afwezige studenten die uiterlijk tijdens de 2de lesweek van deze module een geldig afwezigheidsbewijs (bv een medisch attest) persoonlijk of via mail inleveren bij de vaklector worden vooralsnog ingedeeld in een werkgroep.
Binnen deze opdracht dient ook een procesomschrijving te worden binnengebracht. De individuele logboeken moeten ingesloten zitten in de ingeleverde opdracht. Deze kunnen na de uiterste inleverdatum niet meer worden binnengebracht. Wanneer het individueel logboek van een student ontbreekt, betekent dit dat hij/zij niet heeft geparticipeerd en aldus krijgt de student een score van 0 (nul) voor deze opdracht.
De punten van het practicum worden verdeeld, in een verhouding van 50/50, over de theoretische vooranalyse (studiewerk) en de voorstelling van het werk (verdere informatie : zie cursus). De behaalde punten van 1ste zittijd worden overgedragen naar 2de zittijd en blijven aldus deel uitmaken van de evaluatie.
Bij afwezigheid van de student tijdens zijn/haar praktische uiteenzetting gelden de regels die voorzien zijn in het departementaal examen- en onderwijsreglement (15.6. afwezigheden op een deelexamen georganiseerd buiten de afgebakende examenreeks). Omwille van organisatorische redenen dient de student binnen de 3 kalenderdagen na zijn/haar afwezigheid de lector hiervan per mail op de hoogte te brengen. De individuele toets gaat over de inhoud van de studieopdracht.
AcademiejaarVaardigheidstoets hands off25,00Schriftelijk examen drankenleer (7 van de 20 punten): schriftelijk examen (open en gesloten boek gedeelte) na afhandeling van de leerstof met zowel theoretische vragen als praktische toepassingen op de leerstof. De prioriteiten omtrent de examenleerstof zijn terug te vinden in de leerwijzer (zie syllabus)
Schriftelijk examen wijnleer (7 van de 20 punten): schriftelijk examen (gesloten boek) na afhandeling van de leerstof met zowel theoretische vragen als praktische toepassingen op de leerstof.
De prioriteiten omtrent de examenleerstof zijn terug te vinden in de leerwijzer (zie syllabus).
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets50,00Schriftelijk examen drankenleer (8 van de 20 punten) : schriftelijk examen (open en gesloten boek gedeelte) na afhandeling van de leerstof met zowel theoretische vragen als praktische toepassingen op de leerstof.
Schriftelijk examen wijnleer (8 van de 20 punten): schriftelijk examen (gesloten boek) na afhandeling van de leerstof met zowel theoretische vragen als praktische toepassingen op de leerstof.
Dezelfde prioriteiten omtrent de examenleerstof blijven behouden in de 2de zittijd (zie leerwijzer in de syllabus).
AcademiejaarProjectopdracht20,00De punten van de vakoverschrijdende (geïntegreerde) opdracht en van het Practicum wijnleer (presentatie en degustatie) uit de eerste zittijd blijven meetellen, zei het herleid naar 4 van de 20 punten.
AcademiejaarVaardigheidstoets hands off30,00Schriftelijk examen drankenleer (8 van de 20 punten) : schriftelijk examen (open en gesloten boek gedeelte) na afhandeling van de leerstof met zowel theoretische vragen als praktische toepassingen op de leerstof.
Schriftelijk examen wijnleer (8 van de 20 punten): schriftelijk examen (gesloten boek) na afhandeling van de leerstof met zowel theoretische vragen als praktische toepassingen op de leerstof.
Dezelfde prioriteiten omtrent de examenleerstof blijven behouden in de 2de zittijd (zie leerwijzer in de syllabus).