Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Management en Communicatie
campus Meistraat
Meistraat 5 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 20 - F +32 3 220 55 59
mc@ap.be
Nederlands/415907/1604/1819/1/42
Studiegids

Nederlands/4

15907/1604/1819/1/42
Academiejaar 2018-19
Komt voor in:
  • Bachelor in het hotelmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): De Smet Wouter
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Module 4
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 06.05.2019 (4de module)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Korte omschrijving

In het vak Nederlands leer je hoe je met de Nederlandse taal omgaat in beroepsechte situaties. Je telefoneert met (mogelijke) klanten. Je reageert professioneel op klachten. Je stelt verzorgde e-mails en uitnodigingen op. Je stelt je (fictieve) hotel voor aan het publiek. Je vergadert met werknemers en oversten. Je vat actuele teksten over horeca samen. Je schrijft een wervende tekst voor een hotelbrochure of website. Daarnaast frissen we je algemene kennis van spelling en taalzuivering op en leren we je bijkomende algemene en vakgerichte woordenschat.

Omwille van de permanente evaluatie is deelname aan de lessen verplicht.

Begincompetenties (tekst)

Kennis van het geschreven en gesproken Nederlands op een (gemiddeld) niveau van C1.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Communicatie / taalvaardigheid
De student brengt de aangeleerde taalregels (spelling, taalzuivering, grammatica) in de praktijk tijdens zijn mondelinge communicatie.
De student drukt zich in elke vorm van geschreven en gesproken communicatie op een beleefde en correcte wijze uit.
De student handelt een telefonische vraag of klacht van een klant doelgericht en klantvriendelijk.
De student vult algemene en vakgerichte woordenschat in in horeca-gerelateerde tekst(fragment)en.
De student vat een gelezen tekst over horeca in eigen bewoordingen samen.
De student geeft een heldere en boeiende presentatie over een onderwerp uit de horeca.
De student schrijft een wervende tekst over een toeristische bestemming.
De student verbetert fouten tegen spelling en grammatica in een tekst.
De student neemt op constructieve wijze deel aan een vergadering.
De student oefent zijn eigen taalvaardigheid via online oefeningen.
De student schrijft zakelijke brieven en e-mails in correct en beleefd Nederlands.
De student stelt een vergaderverslag op dat zowel vormelijk, inhoudelijk als taalkundig correct is.
Informatieverwerking / ICT
De student maakt een aantrekkelijke Powerpointpresentatie van een horeca-gerelateerd onderwerp.
Levenslang leren/reflectie
De student maakt een reflectieverslag over zijn eigen competenties.

Leerinhoud

• Presentatievaardigheden (individueel en in groep)
• Vergadertechnieken (luisteren, parafraseren, notuleren, verslaglegging)
• Klantgericht handelen/schrijven in brieven/mails (goodwillbrief, excuusbrief, uitnodiging,...), in (telefoon)gesprekken en op sociale media
• Taalbeheersing: basisregels van de Nederlandse spelling, taalzuivering, zinsbouw, grammatica.
• Algemene en vakgerichte woordenschat

• Samenvatten van horecagerelateerde teksten




Studiematerialen (tekst): Verplicht

- Syllabus "Nederlands in Hotelmanagement" (theorie, oefeningen, casussen,...) van dhr. W. De Smet.
- Explio, The Language Focus (digitaal werkboek voor online taaloefeningen).
- Via Digitap deelt de lector de laatste richtlijnen, deadlines, etc. mee (ook de richtlijnen voor tweede zittijd)

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing
  • Opmerking: 100% permanente evaluatie, geen examen in examenperiode
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges16,00 uren
Practicum en/of oefeningen8,00 uren
Vormen van groepsleren
Werkplekleren en/of stage
Werktijd buiten de contacturen54,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets40,00woordenschat-, spelling- en grammaticatoets - info zie cursus
AcademiejaarVaardigheidstoets hands on permanent (Permanente evaluatie)50,00individuele en groepsopdrachten - instructies zie cursus
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennistoets40,00schriftelijk examen woordenschat, spelling & grammatica
Tweede examenperiodePortfolio30,00opdrachtenbundel met vaardigheidsopdrachten, die via mail dient ingeleverd te worden op de eerste examendag van tweede zittijd
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets simulatie20,00hotelpresentatie
Evaluatie(s) voor beide examenkansen, niet herhaalbaar in tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarVaardigheidstoets hands on10,00Explio-oefeningen