Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Onderwijs en Training
campus Spoor Noord Noorderplaats
Noorderplaats 2 - 2000 Antwerpen
ot@ap.be
VV 2 receptenleer en consumentenwetenschappen23935/1616/1819/1/49
Studiegids

VV 2 receptenleer en consumentenwetenschappen

23935/1616/1819/1/49
Academiejaar 2018-19
Komt voor in:
  • Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs, trajectschijf 1
    Keuzeoptie:
    • Voeding/Verzorging
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Titularis: Seghers Annemie
Andere co-titularis(sen): Smout Stef, Wets Diana
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 2
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 11.03.2019 (2de semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit getolereerd).
Totale studietijd: 81,00 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Begincompetenties (tekst)

Zie algemene toelatingsvoorwaarden

OLR-Leerdoelen (lijst)

Interactie: de klas managen
Veilig en hygiënisch, milieubewust en ergonomisch handelen
Zelfontwikkeling: kritisch reflecteren
beoordelen en opstellen van recepten m.b.v. de algemene richtlijnen
Zelfontwikkeling: planmatig handelen
Gericht zijn op samenwerking, doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheidszin en zelfstandigheid

Leerinhoud

In deze cursus leer je de principes van de algemene voedingsleer .

Je leert deze principes uit te leggen en te integreren in de praktijk.
Aan de hand van criteria kan je voedingsmiddelen herkennen en vergelijken.

Deze kennis stelt je in staat het begrip ‘gezonde voeding’ concreet te beschrijven aan de hand van de  voedingsdriehoek.

Via actieve vaardigheidsoefeningen leert je kooktechnieken toepassen.

Je leert receptenfiches en bestellijsten opstellen. Je toont dat je een gerecht zelfstandig kan bereiden binnen de opgegeven tijdslimiet.
De cursus bevat ook verschillende studietaken.

Studiematerialen (lijst)

Witte mantelschort met logo van de school en wit haarnetjeVerplicht€ 40,00
Cursus leidraadVerplicht
  • Auteur: A. SEGHERS
StudiewijzerVerplicht
De Belgische Voedingsmiddelentabel NUBELVerplicht€ 11,00
  • Auteur: NUBEL VZW
Groot handboek koken, kooktechnieken van A tot ZVerplicht
  • Auteur: Groot handboek koken, kooktechnieken van A tot Z
KookookVerplicht€ 24,95
  • Auteur: Irene van Blommestein, Annelène van Eijndhoven en JOSé VAN MIL
Ons VoedselVerplicht€ 45,00
  • Auteur: Frans M. de Jong
Receptenleer, processen en techniekenVerplicht€ 59,10
  • Auteur: J.G. van Eden, W.J.Gerritsen, T.F. Visser, A.Van de Zedde
Tools for cooks, Keukengerei van A tot ZVerplicht€ 24,95
  • Auteur: Christine Mcfadden

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Practicum en/of oefeningen21,00 uren
Werktijd buiten de contacturen60,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Semester 2Kennistoets60,00schriftelijk
120 minuten
Semester 2Vaardigheidstoets hands on20,00Leskeuken 05.008
4 uur
Semester 2Vaardigheidstoets hands on permanent (Permanente evaluatie)20,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennistoets60,00schriftelijk
120 minuten
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets hands on40,00leskeuken 05.008 2uur