Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Onderwijs en Training
campus Spoor Noord Noorderplaats
Noorderplaats 2 - 2000 Antwerpen
ot@ap.be
VV 1 ondersteunende toegepaste chemie23934/1616/1819/1/15
Studiegids

VV 1 ondersteunende toegepaste chemie

23934/1616/1819/1/15
Academiejaar 2018-19
Komt voor in:
  • Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs, trajectschijf 1
    Keuzeoptie:
    • Voeding/Verzorging
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Titularis: Seghers Annemie
Andere co-titularis(sen): Wets Diana
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2018 (1ste semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit getolereerd).
Totale studietijd: 82,00 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Begincompetenties (tekst)

Zie algemene toelatingsvoorwaarden

OLR-Leerdoelen (lijst)

Leerbevordering: geschikte leerinhouden hanteren
Voedingsetiket lezen en verklaren. Een voedingsetiket opstellen met alle wettelijke vereisten
Bij praktische proeven besluiten trekken uit waarnemingen en deze naukeurig en correct met gebruik van wetenschappelijke terminologie noteren en verwoorden
De verschillende soorten bindingen en emulsies toepassenen en wetenschappelijk verklaren
bij praktische proeven de principes van milieuzorg en hygiëne respecteren en toepassen.

Leerinhoud

Welke voedingsstoffen zijn aanwezig in onze voeding.

Voor voedingsstof gaan we na; het voorkomen in de natuur, het belang in de voeding, de chemische structuur, de eigenschappen, de invloed van technologische processen en  de stofwisseling.

Wat zijn additieven en  ggo's, hoe kan de kwaliteit van voedsel gewaarborgd blijven

De theorie word ondersteund met talrijke eenvoudige experimenten in de leskeuken

Studiematerialen (lijst)

Witte mantelschort met logo van de school en wit haarnetjeVerplicht€ 40,00
Cursus leidraadVerplicht
  • Auteur: A. SEGHERS
StudiewijzerVerplicht
De Belgische Voedingsmiddelentabel NUBELVerplicht€ 11,00
  • Auteur: NUBEL VZW
Ons VoedselVerplicht€ 45,00
  • Auteur: Frans M. de Jong
Receptenleer, processen en techniekenVerplicht€ 59,10
  • Auteur: J.G. van Eden, W.J.Gerritsen, T.F. Visser, A.Van de Zedde
Wat eten we? Over voeding en chemieVerplicht€ 20,00
  • Auteur: J. Van de Weerdt, T. MOrtier, N. Chiaverini

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges12,00 uren
  • Opmerking: Dit vak vereist permanente aanwezigheid tijdens de les
Practicum en/of oefeningen10,00 uren
Werktijd buiten de contacturen60,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Semester 1Kennistoets permanent (Permanente evaluatie)100,00schriftelijk (120')
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennistoets100,00schriftelijk (120')