Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Onderwijs en Training
campus Spoor Noord Noorderplaats
Noorderplaats 2 - 2000 Antwerpen
ot@ap.be
Techniek 3 biochemie25095/1616/1819/1/10
Studiegids

Techniek 3 biochemie

25095/1616/1819/1/10
Academiejaar 2018-19
Komt voor in:
  • Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs, trajectschijf 2
    Keuzeoptie:
    • Techniek
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Titularis: Mast Pascale
Andere co-titularis(sen): Aelbrecht Eddy OT
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2018 (1ste semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit getolereerd).
Totale studietijd: 75,00 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Leerbevordering: (internationale) onderwijs gerelateerde kennis integreren
Vergelijkt de huidige en toekomstige tendensen en culturele invloeden binnen de voedingssector
Leerbevordering: geschikte leerinhouden hanteren
Kan een les rond afval en sorteren opzetten
Kan het belang van bewaren aantonen en bewaartechnieken uitleggen
Legt uit wat biochemie betekent in ons dagelijks leven
Legt uit wat het effect is van positieve en negatieve biochemische processen
Zelfontwikkeling: onderzoekend handelen
Kan onderzoeken uitvoeren en interpreteren in verband met micro-organismen in voedingsstoffen
Zelfontwikkeling: planmatig handelen
Kan eigen opdrachten en vakdidactisch materiaal voor dit vak uitwerken

Leerinhoud

Kan voor dit verkenningsgebied de leerplannen van de verschillende netten vergelijken. Begrijpt wat duurzaam betekent in deze context. Kunnen veilig werken  in de keuken en begrijpen de term voedselveiligheid.  Ze kweken eigen schimmels en onderzoeken ze onder de microscoop. Kunnen zelf yoghurt maken. Bekijken aan de hand van filmpjes het proces van kaas, champignons, zuurkool enz... Kunnen de werking van gist verklaren en kunnen zelf proefjes uitvoeren om de eigenschappen aan te tonene. Maken een voedingsdriehoek. Conserveermethoden worden bekeken en vergeleken. Kleurstoffen in voedingsmiddelen onderzocht. Kunnen het aantal km berekenen voor het voedsel op ons bord ligt. Kunnen het verschil geven tussen slowfood en fastfood.Kunnen de ecologische voetafdruk bepalen. De processen van recyclage komen uitgebreid aan bod.


Er is permanente aanwezigheid vereist in de lessen.

Studiematerialen (lijst)

StudiewijzerVerplicht
Digitale leeromgevingVerplicht€ 5,00

Studiematerialen (tekst): Verplicht

.

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges9,00 uren
Practicum en/of oefeningen3,00 uren
Werktijd buiten de contacturen63,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Semester 1Kennistoets70,00schriftelijk (120')
Semester 1Vaardigheidstoets hands off permanent (Permanente evaluatie)30,00schriftelijk
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennistoets70,00schriftelijk(120')
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets hands off30,00schriftelijk