Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Onderwijs en Training
campus Spoor Noord Noorderplaats
Noorderplaats 2 - 2000 Antwerpen
ot@ap.be
VV 3 sociale- en consumentenwetenschappen25099/1616/1819/1/49
Studiegids

VV 3 sociale- en consumentenwetenschappen

25099/1616/1819/1/49
Academiejaar 2018-19
Komt voor in:
  • Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs, trajectschijf 2
    Keuzeoptie:
    • Voeding/Verzorging
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Titularis: Smout Stef
Andere co-titularis(sen): Seghers Annemie, Wets Diana
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2018 (1ste semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit getolereerd).
Totale studietijd: 90,00 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Interactie: diversiteit hanteren
beschrijven van de verschillende vormen van diversiteit in onze huidige samenleving.
beschrijven van het belang van een eigen identiteit in onze huidige samenleving
de rechten en plichten van jongeren en van de mens omschrijven.
voorstellen/advies geven i.v.m. omgaan met de verschillende vormen van identiteit en diversiteit in de samenleving.
Leerbevordering: geschikte leerinhouden hanteren
alle componenten van een verzorgde feesttafel uitwerken
de basisprincipes om kwaliteitsvol te werken verwoorden en hanteren in eenvoudige en complexe situaties
menselijk gedrag en leerprocessen waarnemen
Zelfontwikkeling: planmatig handelen
planmatig handelen , reflecteren en indien nodig verbetervoorstellen uiten en verantwoorden
Zelfontwikkeling: veerkrachtig handelen
zelfstandig optreden met als einddoel een verzorgd voorkomen bij de uitwerking en presentatie van een menu

Leerinhoud

In deze cursus richten we ons voornamelijk naar omgaan met mensen.

menselijk gedrag, menselijke interactie

de factoren die de menselijke interactie beïnvloeden.

communicatietheorie

de ontwikkelingsfasen en de bijhorende ontwikkelingstaken

nature- en nurture discussie.

Identiteit versus diversiteit

 de rechten en de verantwoordelijkheden van jongeren.

voorbereidien van het praktijkexamen.

Uitwerken van een tafelstuk,

een tafel feestelijk dekken ifv het menu,

verzorgd verschijnen in al zijn facetten

Studiematerialen (lijst)

Cursus VV 3 sociale- en consumentenwetenschappenVerplicht€ 1,70
StudiewijzerVerplicht
Handboek Ik, Jan en alleman 1Verplicht€ 18,71
Handboek Ik, Jan en alleman 2Verplicht€ 18,71
Handboek Sowieso 1Verplicht€ 16,50
Handboek Sowieso 3Verplicht€ 13,85

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges14,00 uren
Practicum en/of oefeningen4,00 uren
  • Omschrijving: Excursie: Nog niet gekend - hangt af van het aanbod. Kost afzonderlijk te betalen door de student.
Werktijd buiten de contacturen72,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Semester 1Kennistoets50,00Schriftelijk examen: 120'
Praktijkexamen Voeding Verzorging: Examenmenu voor externe jury: 14u (opeenvolgende dagen)
Lokaal 05.001
Semester 1Vaardigheidstoets hands on45,00Praktijkexamen Voeding Verzorging: 4u
Lokaal 05.001
Semester 1Vaardigheidstoets hands on permanent (Permanente evaluatie)5,00Praktijkexamen Voeding Verzorging: Examenmenu voor externe jury: 14u (opeenvolgende dagen) Lokaal 05.001
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennistoets50,00Schriftelijk examen: 120' Praktijkexamen Voeding Verzorging: 4u
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets hands on50,00Praktijkexamen Voeding Verzorging: 4u Lokaal 05.001