Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Management en Communicatie
campus Meistraat
Meistraat 5 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 20 - F +32 3 220 55 59
mc@ap.be
Hotelpraktijk/115852/1697/1920/1/83
Studiegids

Hotelpraktijk/1

15852/1697/1920/1/83
Academiejaar 2019-20
Komt voor in:
  • Bachelor in het hotelmanagement, trajectschijf 1
    Keuzeoptie:
    • Hotelpraktijk - Introductie technologie
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): Van Nijlen Bart
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Module 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 30.09.2019 (1ste module)
Tweede examenkans: niet mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren
Totale kostprijs onderwijsactiviteiten: € 275,00

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Korte omschrijving

Deze cursus kadert in de gecreëerde flexibele leerwegen binnen module 1 om het verschil in voorkennis bij de studenten op te vangen. Studenten met voldoende economische achtergrond dienen het vak 'Hotelpraktijk' te volgen (verplichte leerroute) in plaats van 'Boekhouden'. De studenten met een andere vooropleiding worden sterk aangeraden om dit opleidingsonderdeel vrijblijvend te volgen.

Het doel van dit opleidingsonderdeel is de studenten vertrouwd te maken met het praktische werk achter de schermen van een hotelbedrijf, meerbepaald in de keuken en in het restaurant. Deze praktische basisvorming is mogelijk van essentieel belang om later optimaal te kunnen functioneren binnen de complexe organisatie van de hospitality business.


OLR-Leerdoelen (lijst)

Beroepstechnisch/servicegericht
De student hanteert het kenmerkend taalgebruik van keuken en restaurant.
De student serveert een zelf bereid gerecht volgens de vooropgestelde normen.
De student legt de link tussen de praktijklessen en het opleidingsonderdeel 'Introductie technologie' binnen dezelfde module.
De student stelt een verslag op van de opgedane praktijkervaring keuken en zaal (praktijkbundel).
De student stelt, op basis van een vooropgesteld gerecht uit het programma, een bestellijst op werkt een kostprijsanalyse uit. Hierbij respecteert hij/zij de vooropgestelde deadlines (praktijkbundel).
De student toont een praktisch inzicht in de organisatie van het keuken- en restaurantwerk.
De student toont een praktisch inzicht in de verschillende aspecten binnen het keuken- en restaurantgebeuren (keukentechnisch, voedingstechnisch, restauranttechnisch en menukundig) en ervaart dit op een proefondervindelijke wijze.
De student toont praktisch inzicht in productkennis.
Leiderschap / teamvaardigheden
De student functioneert in teamverband bij het uitvoeren van de taken hem opgelegd binnen het keuken- en restaurantgebeuren.
De student werkt samen met collega's en functioneert goed in teamverband.
Procesmatig/wetgeving
De student bereidt zelfstandig op een efficiënte en doelgerichte wijze, binnen een vooropgesteld tijdsbestek, onder meer rekening houdend met de veiligheids- en hygiënereglementering, een tweegangenmenu uit het vooropgestelde programma.
De student past de veiligheids- en hygiënereglementering in de praktijk toe.

Leerinhoud

• 14 praktijksessies van telkens 4 lesuren.
• Het volledige programma met de inhoud van de praktijksessies (keuken/zaal) wordt bekendgemaakt bij de aanvang van de cursus. Tijdens deze praktijklessen wordt aandacht besteed aan alle basiscompetenties die nodig zijn om optimaal te kunnen functioneren binnen het keuken- en restaurantgebeuren.
Praktijklessen restaurant: Binnen deze lessen wordt ondermeer aandacht besteed aan het dekken van een tafel, het dragen van borden, het noteren van een bestelling en deze doorgeven aan de keuken, het serveren van dranken, het opdienen (plate service) van gerechten en het afruimen van de tafel.
Praktijklessen keuken: Het voorbereiden en bereiden van gerechten (cfr programma) waarbij eerder vermelde doelstellingen/leerdoelen centraal staan. Via het bereiden van diverse gerechten wordt ervoor gezorgd dat alle basishandelingen aan bod worden gebracht om optimaal te kunnen functioneren in een keuken. Verder wordt ondermeer aandacht besteed aan het praktisch organiseren van een dienst, het ervaren van het kenmerkend taalgebruik in de keuken, het ontwikkelen van productkennis, het leren functioneren binnen een team en het toepassen van de veiligheids- en hygiënereglementering.

Studiematerialen (lijst)

Syllabus: Introductie technologie: aanvullende informatie omtrent cursus Hotelpraktijk (organisatie, inhoud, afspraken, tijdsplanning,...)Verplicht

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing8,00 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges
Practicum en/of oefeningen56,00 uren
  • Opmerking: Praktijklessen keuken en zaal: zie onderdeel leerinhouden
Vormen van groepsleren
Werkplekleren en/of stage
Werktijd buiten de contacturen14,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarVaardigheidstoets hands on50,00Praktijkexamen keuken en Praktijkexamen restaurant (in de maand december).
AcademiejaarVaardigheidstoets hands on permanent (Permanente evaluatie)50,00De vakleerkracht ("chef") evalueert op regelmatige tijdstippen keuken- en zaalvaardigheden en ook de (beroeps-)attitude.

Toetsing (tekst)

Zie digitap voor eventuele verdere instructies.