Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Management en Communicatie
campus Meistraat
Meistraat 5 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 20 - F +32 3 220 55 59
mc@ap.be
Wijn- en drankenleer/215872/1697/1920/1/84
Studiegids

Wijn- en drankenleer/2

15872/1697/1920/1/84
Academiejaar 2019-20
Komt voor in:
  • Bachelor in het hotelmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): Van Nijlen Bart
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Module 2
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 02.12.2019 (2de module)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Korte omschrijving

Dit opleidingsonderdeel draagt bij tot de kennis en de vereiste managementvaardigheden die van belang zijn bij de organisatie en het operationele beheer van de voeding- en drankenafdeling in een horecabedrijf. Praktijkgerichte informatie aangevuld met degustaties zorgen ervoor dat de student een praktisch inzicht verwerft in het drankengebeuren binnen de horecasector. Er wordt ondermeer aandacht besteed aan het beoordelen en opstellen van een wijn- en drankenkaart in functie van een gegeven praktijksituatie, het leren analyseren van een wijn- en drankenetiket, het praktisch beoordelen (via professionele degustatietechnieken) van wijnen en geestrijke dranken, de verschillende aankoop- en verkoopstechnieken van wijn en dranken binnen de voeding- en drankenafdeling en het bestuderen van trends en tendenzen i.v.m. de drankenconsumptie in de horeca.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Beroepstechnisch/servicegericht
De student analyseert de bewaarduur van verschillende wijnen binnen één wijnstreek. (WL)
De student analyseert de verschillende wijntypes. (WL)
De student analyseert drankenetiketten, identificeert de kwaliteitsbeïnvloedende factoren en legt deze uit. (DL)
De student analyseert in teamverband de verschillende aspecten binnen een wijnstreek op een wetenschappelijke manier. (WL, practicum wijnleer)
De student beoordeelt een studie omtrent het barassortiment (verbruikscijfers, verliesrapporten, r.o.r., minibar-engineering) en stelt waar nodig concrete acties voor. (DL)
De student beoordeelt, op basis van een grondige analyse, een wijnkaart naar opbouw en samenstelling. (WL)
De student getuigt interesse voor het vakdomein wijn. (WL, practicum wijnleer)
De student identificeert, aan de hand van een wijnetiket, de kwaliteitsbeïnvloedende factoren, legt deze uit en stelt vervolgens een verwachtingspatroon op. (WL)
De student beoordeelt aan de hand van de drankenkaart de samenstelling ervan, interpreteert voorstellen tot wijziging en brengt zelf waar nodig gemotiveerde wijzigingen aan.
De student reproduceert op basis van de vooropgestelde practica de weergegeven informatie en past deze op praktijkgerichte situaties toe.
De student klasseert een drank, op basis van z'n typische kenmerken, binnen een bepaalde drankengroep. (DL)
De student klasseert wijnen binnen bepaalde gebieden en geeft de kwaliteitsverhouding ten opzichte van elkaar weer. (WL)
De student rangschikt, met behulp van etiketten, verschillende wijnen volgens de verwachte kwaliteit. (WL)
De student schetst de trends en tendensen i.v.m. drankenconsumptie binnen de horeca om deze dan vervolgens te analyseren. (DL)
De student schetst het consumptiepatroon van wijnen binnen de Europese grenzen. (WL)
De student schetst het degustatieverloop van wijnen en formuleert de nodige conclusies uit elke stap. (WL)
De student stelt een drankenassortiment samen in functie van een bepaalde doelgroep/bedrijf (leeftijd, nationaliteitenmix, soort gast,..). (DL)
De student stelt een specifiek verwachtingspatroon op van de te degusteren wijnen en beheerst de vooropgestelde techniek van degusteren. (WL, practicum wijnleer)
De student stelt, in teamverband, op basis van een vooropgestelde F&B-activiteit, oordeelkundig een aperitieven- en digestievenbuffet samen alsook een drankenkaart specifiek bedoeld voor de aangeduide situatie. (DL, vakoverschrijdende studieopdracht)
De student toont praktisch inzicht in de verschillende aankoop-, verkoop- en bewaarsystemen. (WL)
De student toont praktisch inzicht in het potentieel aan dranken, ten behoeve van de samenstelling van een drankenkaart voor hotels en drankenverstrekkende bedrijven. (DL)
De student werkt rond 1 bepaalde drank een informatiebundel uit waarbij de nadruk ligt op enerzijds de omschrijving van het product en anderzijds op de praktische manual voor het bedienend personeel. (DL, vakoverschrijdende studieopdracht)
De student presenteert als team het project op een professionele manier voorzien van de nodige toelichtingen.(WL, practicum wijnleer)
Practicum wijnleer : aanvullende doelstellingen (zie syllabus)
Leiderschap / teamvaardigheden
De student werkt samen met collega's, functioneert goed in teamverband en inspireert en moedigt aan om samen een optimale prestatie te leveren.
Projectmanagement/duurzaamheid
De student spoort diverse informatiekanalen op, selecteert ze en verwerkt ze zelfstandig(WL, practicum wijnleer)
De student legt doelgerichte contacten met de bedrijfswereld.
De student slaagt er samen met zijn teamleden in om op een efficiënte wijze (planning, taakverdeling, organisatie en communicatie) te komen tot het vooropgestelde eindproduct en respecteert hierbij de vooropgestelde deadlines.(WL, practicum wijnleer)
De student slaagt er samen met zijn teamleden in om op een efficiënte wijze (via planning, taakverdeling, organisatie en communicatie) te komen tot het vooropgestelde eindproduct en respecteert hierbij de vooropgestelde deadlines(DL, vakoverschrijdende studieopdracht)

Leerinhoud

Inhoud cursus :
*Drankenleer : niet alcoholische dranken, alcoholische dranken, opstellen en analyse van de drankenkaart, trends en tendensen binnen de drankenmarkt.
*Wijnleer : trends en tendensen binnen het wijnverbruik, wijn & gerecht, de verschillende wijntypes, analyse van het wijnetiket, appelaties/classificaties, de vinificatie, de hiërarchie van de wijnen en het wijnverbruik binnen de E.G., het bewaren van wijn, de wijnkaart, de 'andere' wijnlanden, overzicht van wijnstreken en wijnlanden, het degusteren van wijnen.
*Practica drankenleer : degustaties (begeleid door de vaklector)
*Practica wijnleer : presentaties en degustaties
- Vaklector: voorbeelddegustatie (Chablis)
- Studenten: via de studieopdracht wijnleer (presentatie en degustatie)
*Studieopdracht drankenleer : als onderdeel van de vakoverschrijdende (geïntegreerde) opdracht.

Studiematerialen (lijst)

SyllabusVerplicht
Digitap: ter ondersteuning van de practica Wijnleer. Omschrijving en organisatie van de geïntegreerde opdracht. Aanvullende informatie, ondermeer de getoonde slides tijdens les.Verplicht

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing4,00 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges14,00 uren
  • Opmerking: Hoor- en werkcolleges met optimale betrokkenheid van de studenten op basis van hun persoonlijke ervaringen.
Practicum en/of oefeningen14,00 uren
  • Opmerking: * Practica drankenleer: aansluitend op de theoretische banadering wordt voor bepaalde dranken een degustatie voorzien (bvb water, Porto, Cognac, whisky), waarbij een zelfstandige voorbereiding vanwege de student wordt verwacht (zie programma in de syllabus).* Practica wijnleer: de studenten stellen in team hun studieopdracht voor en voorzien aansluitend een degustatie.
Vormen van groepsleren6,00 uren
  • Opmerking: Vakoverschrijdende studieopdracht.
Werktijd buiten de contacturen40,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets45,00Schriftelijk examen drankenleer (4,5 van de 20 punten): schriftelijk examen (open en gesloten boek gedeelte) na afhandeling van de leerstof met zowel theoretische vragen als praktische toepassingen op de leerstof.
Schriftelijk examen wijnleer (4,5 van de 20 punten): schriftelijk examen (gesloten boek) na afhandeling van de leerstof met zowel theoretische vragen als praktische toepassingen op de leerstof.
De prioriteiten omtrent de examenleerstof zijn terug te vinden in de leerwijzer (zie syllabus).
AcademiejaarProjectopdracht30,00Vakoverschrijdende opdracht drankenleer 1 (2 van de 20 punten)
Vakoverschrijdende opdracht drankenleer 2 (1 van de 20 punten)
Practicum wijnleer (presentatie en degustatie) (3 van de 20 punten)
AcademiejaarVaardigheidstoets hands off25,00Schriftelijk examen drankenleer (2,5 van de 20 punten): schriftelijk examen (open en gesloten boek gedeelte) met praktische toepassingen op de leerstof.
Schriftelijk examen wijnleer (2,5 van de 20 punten): schriftelijk examen (gesloten boek) met praktische toepassingen op de leerstof.
De prioriteiten omtrent de examenleerstof zijn terug te vinden in de leerwijzer (zie syllabus).
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets50,00Schriftelijk examen drankenleer (5 van de 20 punten) : schriftelijk examen (open en gesloten boek gedeelte) met zowel theoretische vragen als praktische toepassingen op de leerstof.
Schriftelijk examen wijnleer (5 van de 20 punten): schriftelijk examen (gesloten boek) met zowel theoretische vragen als praktische toepassingen op de leerstof.
Dezelfde prioriteiten omtrent de examenleerstof dan deze uit de eerste zittijd (zie leerwijzer in de syllabus).
AcademiejaarProjectopdracht20,00Bij deelname aan de tweede zittijd worden de punten van de vakoverschrijdende opdracht drankenleer en van het Practicum wijnleer (presentatie en degustatie) uit de eerste zittijd overgedragen, zei het herleid naar 4 van de 20 punten.
AcademiejaarVaardigheidstoets hands off30,00Schriftelijk examen drankenleer (3 van de 20 punten) : schriftelijk examen (open en gesloten boek gedeelte) met praktische toepassingen op de leerstof.
Schriftelijk examen wijnleer (3 van de 20 punten) (gesloten boek) met praktische toepassingen op de leerstof.
Dezelfde prioriteiten omtrent de examenleerstof dan deze uit de eerste zittijd (zie leerwijzer in de syllabus).

Toetsing (tekst)

Zie digitap voor eventuele verdere instructies.