Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Management en Communicatie
campus Meistraat
Meistraat 5 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 20 - F +32 3 220 55 59
mc@ap.be
Reception en housekeeping/315879/1697/1920/1/31
Studiegids

Reception en housekeeping/3

15879/1697/1920/1/31
Academiejaar 2019-20
Komt voor in:
  • Bachelor in het hotelmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Co-titularis(sen): van Dorst Guido
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Module 3
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 17.02.2020 (3de module)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Korte omschrijving

We trachten de studenten een inzicht mee te geven in de grote lijnen van de werking van de afdelingen receptie (front office) en huishouding (housekeeping) in een hotel. Verder worden basisbegrippen en KPI's toegelicht en geoefend zodat de student er verdere inzichten in kan verkrijgen.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Beroepstechnisch/servicegericht
De student kent het begrip management, type hotels, de belangrijkste hotelgroepen, enkele organisaties verbonden aan de hotelindustrie en enkele elementen van de hotelclassificatie.
De student situeert functies van de afdelingen 'receptie' en 'housekeeping' en van andere afdelingen in een hotelorganogram.
De student kent taken van leidinggevend en uitvoerend personeel van de afdelingen receptie en housekeeping en van andere afdelingen.
De student kent een controlesysteem op een personeelsbestand van een hotel.
De student kent het hotelkameraanbod.
De student kent afspraken bij reserveren van een hotelkamer, bij aankomst, tijdens het verblijf en bij vertrek van de gast.
De student kent aspecten in de planning van de kamerafdeling, kan berekeningen hier toepassen en uurroosters opstellen.
De student kent de hoofdlijnen van een exploitatierekening van een hotel en van een kamerafdeling en kan enkele berekeningen hier toepassen.
De student kent enkele kwaliteitssystemen toegepast in de hotelsector en kan hier enkele relaties tussen operationele afdelingen in een hotel leggen.
Communicatie / taalvaardigheid
De student kent vaktermen die voorkomen in de internationale hotelindustrie in een vreemde taal, hij kan deze verklaren en toepassen.
Managementrol / kwaliteitszorg
De student heeft inzicht in de voornaamste deelaspecten van een organisatie en in hun onderlinge samenhang.
Zelfsturend vermogen
De student concretiseert de aangeleerde technieken in oefeningen en lost de oefeningen op zelfstandige basis op.

Leerinhoud

De leerinhoud is als volgt samengevat:
- Management, organisaties verbonden aan de hotelsector
- Personeel in een hotelbedrijf, taakomschrijvingen, organogram, structuur van de kamerafdeling, planning aantal medewerkers
- Jaarexploitatierekening van een hotel, verlies- en winstrekening van een kamerafdeling, planning kamerafdeling, kengetallen in de kamerafdeling en in een hotel
- Verkoopresultaten
- Quality Assurance Programme and guest satisfaction.
- Professioneel taalgebruik, klachtenbehandeling
- Aanbod van de kamerafdeling
- Afspraken en dienstverlening bij reservering, bij aankomst, tijdens het verblijf en bij vertrek van de gast

Studiematerialen (lijst)

CursusVerplicht

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing2,00 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges18,00 uren
Practicum en/of oefeningen6,00 uren
Vormen van groepsleren
Werkplekleren en/of stage
Werktijd buiten de contacturen52,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets45,00Gesloten boek examen dat de kennis en inzicht toetst.
AcademiejaarVaardigheidstoets hands off55,00Gesloten boek examen dat inzicht en toepassingsvermogen toetst.
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennistoets45,00Gesloten boek examen dat de kennis en inzicht toetst.
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets hands off55,00Gesloten boek examen dat inzicht en toepassingsvermogen toetst.

Toetsing (tekst)

Zie digitap voor eventuele verdere instructies.