Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Management en Communicatie
campus Meistraat
Meistraat 5 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 20 - F +32 3 220 55 59
mc@ap.be
Juridische vaardigheden30948/1694/1920/1/44
Studiegids

Juridische vaardigheden

30948/1694/1920/1/44
Academiejaar 2019-20
Komt voor in:
  • Bachelor in het bedrijfsmanagement (rechtspraktijk), trajectschijf 3
    Keuzeoptie:
    • Business Law
    • Crime & Justice Academic
    • Crime & Justice Police
    • Real Estate Manager
    • Social Law Consultant
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): Baekeland Christophe
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Module 1 of Module 2 of Module 3 of Module 4
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2019 (Academiejaar)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

geslaagd of getolereerd voor Heuristiek/2 EN geslaagd of getolereerd voor Juridisch debat en actua/1 EN binnen trajectschijf 1 al minstens 60 studiepunten afgewerkt hebben.

Korte omschrijving

De student wordt aan de hand van verschillende deelopdrachten getoetst op zijn mogelijkheid om de verworven juridische kennis, inzicht & vaardigheden in de praktijk om te zetten. Deze deelopdrachten omvatten concrete en actuele casussen, analyses van rechtspraak en actuele juridische/sociologische/politieke stellingen. Studenten worden hierbij enerzijds getoetst op de wijze waarin zij juridisch onderzoek voeren, juridisch inzicht verwerven in de opgelegde problematiek en dit op een begrijpbare, heldere, taalkundig correcte, inhoudelijk correcte en structurele wijze uitschrijven voor het bestemde doelpubliek. Taalvaardigheid (zowel mondeling als schriftelijk) en punctualiteit zijn hierbij steeds belangrijk.

Voorts wordt de student zijn (niet-juridische) professionele vaardigheden getoetst aan de hand van verschillende opdrachten. Met name het uitschrijven van een SWOT-analyse van de opleiding en het naar best vermogen behartigen van een activiteit. Bij beide deelopdrachten staan taalvaardigheid, punctualiteit, enthousiasme, en inhoudelijke correctheid centraal.

Voor meer informatie verwijzen we naar Digitap, en dit zowel naar de Cursus Juridische Vaardigheden als naar de rubriek "Evaluatie".

OLR-Leerdoelen (lijst)

Voert zijn/haar taak zelfgestuurd en nauwkeurig uit: toont initiatief, creativiteit en doorzettingsvermogen en werkt oplossingsgericht.
De student brengt op een professionele manier anderen iets bij over de opleiding.
De student leeft zich in een reële bedrijfssituatie in en ontplooit zich toekomstgericht.
heeft inzicht in de –voor het beroepsveld meest relevante rechtstakken - en lost eenvoudige juridische problemen in de praktijk op.
De student brengt op een professionele manier anderen iets bij over de opleiding.
Handelt cliënt/klantgericht: verleent eerstelijns juridisch advies en behartigt de juridische belangen van cliënten/klanten.
De student denkt en handelt klantgericht.
reflecteert kritisch en werkt projectmatig en oplossingsgericht;
de student reflecteert kritisch over de eigen kennis en vaardigheden. Hij denkt ontwikkelingsgericht.
Werkt vlot en met verantwoordelijkheid binnen een team en neemt eenvoudige leidinggevende taken op zich.
De student beschikt over zelfsturende vaardigheden.

Leerinhoud

Het opleidingsonderdeel Juridische Vaardigheden analyseert met de studenten op een praktijkgerichte wijze (1) buitenprocedurele stukken (bv. regelgevende normen, ingebrekestellingen, brieven, e-mails, adviezen, overeenkomsten, ...), (2) procedurele stukken (bv. verzoekschriften, dagvaardingen, conclusies, vonnissen en arresten, ...) en (3) andere stukken (bv. nieuwsberichten in de media).

Op deze wijze wil de docent de theorie overstijgen en datgene wat de studenten reeds hebben aangeleerd toepassen in concrete dossiers/gevallen in de praktijk. Zo leren de studenten dat de theorie en de praktijk aanzienlijk kunnen verschillen en hoe zij hun theoretisch verworven kennis praktisch kunnen aanwenden om problemen op te lossen. Om dit te gebruiken zal er gebruik worden gemaakt van casestudies en praktijkgerichte problemen en vragen die de studenten onder coaching van de docent zelf zullen moeten oplossen.

Tevens tracht dit opleidingsonderdeel ook bij te dragen aan het helder en duidelijk schriftelijk en mondeling formuleren van een juridisch standpunt of oplossing.

Tot slot tracht dit opleidingsonderdeel bij te dragen tot het verder ontwikkelen van (niet-juridische) professionele vaardigheden bij studenten. Om dit te bereiken zullen studenten één of meerdere evenementen moeten bijwonen, een SWOT-analyse en bijhorend ontwikkelingsplan van zichzelf moeten uitwerken en dergelijke meer.

Studiematerialen (lijst)

CursusVerplicht
Digitap APVerplicht
  • Auteur: AP Hogeschool Antwerpen

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges6,00 uren
Practicum en/of oefeningen6,00 uren
Vormen van groepsleren6,00 uren
Werktijd buiten de contacturen60,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarVaardigheidstoets hands off20,00Het schrijven van een SWOT-analyse en het verrichten van een activiteit. Voor meer informatie zie Digitap.
AcademiejaarVaardigheidstoets simulatie80,00Het opstellen van een advies, het schrijven van een wetenschappelijke annotatie en het voorbereiden en onderhandelen/verdedigen van een dossier/overeenkomst of een juridisch/sociologisch/politiek twistpunt. Voor meer informatie zie Digitap.
De Flex- en Werkstudenten, alsook de studenten die gedurende het eerste semester op Erasmus gaan, moeten schriftelijk een praktijkgerichte casus oplossen in plaats van de verschillende deelopdrachten die de reguliere studenten dienen uit te voeren. Voor meer informatie zie Digitap.
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets simulatie100,00Het schriftelijk oplossen van een praktijkgerichte casus. Voor meer informatie zie Digitap.

Toetsing (tekst)

Zie digitap voor eventuele verdere instructies.