Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Onderwijs en Training
campus Spoor Noord Noorderplaats
Noorderplaats 2 - 2000 Antwerpen
ot@ap.be
Gezondheidsopvoeding 5 voeding, zorg en welzijn31941/1709/1920/1/42
Studiegids

Gezondheidsopvoeding 5 voeding, zorg en welzijn

31941/1709/1920/1/42
Academiejaar 2019-20
Komt voor in:
  • Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs (uitdovend)
    Keuzeoptie:
    • Gezondheidsopvoeding
  • Educatieve bachelor in het secundair onderwijs, trajectschijf 3
    Keuzeoptie:
    • Gezondheidsopvoeding
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 6 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Titularis: Seghers Annemie
Andere co-titularis(sen): Vermeiren Kristel, Wets Diana
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2019 (1ste semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit getolereerd).
Totale studietijd: 128,00 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Interactie: diversiteit hanteren
beschrijven welke specifieke noden kinderen en ouderen hebben met betrekking tot de voeding en de verzorging.
Leerbevordering: (internationale) onderwijs gerelateerde kennis integreren
heeft kennis van en kan zich inleven in alternatieve voedingspatronen
Leerbevordering: geschikte leerinhouden hanteren
beschrijven hoe de voeding en verzorging dient te worden aangepast doorheen de verschillende ontwikkelingsfasen
bij praktijkoefeningen aan de hand van het Nationaal voedingsvoorlichtingsmodel voor verschillende doelgroepen gezonde voeding bereiden
Menu’s samenstellen rekening houdend met een opgelegd dieet.

Leerinhoud

 Deze cursus wil je naast feitenkennis inzicht geven in organisatie en uitwerking van de verschillende lesonderwerpen voor de derde graad beroepsonderwijs verzorging.

Thema’s
1. Verantwoord consumenten gedrag
2. Baby en peuter
3. Voedingsvoorlichting op school
4. Alternatieve voeding
5. Eetstoornissen
6. Aangepaste voeding en dieeten
7. Diabetisch, voedingssuiker en zetmeel
8. Ouderenzorg

Studiematerialen (lijst)

Witte mantelschort met logo van de school en wit haarnetjeVerplicht€ 40,00
Cursus leidraadVerplicht
  • Auteur: A. SEGHERS
StudiewijzerVerplicht
De Belgische VoedingsmiddelentabelVerplicht€ 11,00
KookookVerplicht€ 24,95
  • Auteur: Irene van Blommestein, Annelène van Eijndhoven en JOSé VAN MIL
Naslagwerk indirecte zorgVerplicht€ 20,00
  • Auteur: Ria Hofkens, Sonja Mennen, Nathalie Wolfs, Martine Bogemans, Sharon Demeyere, Sonja Buelens, Helena
Voedsel om over na te denkenVerplicht
  • Auteur: Departement Landbouw en visserij

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Practicum en/of oefeningen24,00 uren
Vormen van groepsleren10,00 uren
  • Omschrijving: Meewerken met of voor een sociaal project
Werktijd buiten de contacturen94,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Semester 1Kennistoets40,00schriftelijk
120 minuten
Semester 1Vaardigheidstoets hands off permanent (Permanente evaluatie)60,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennistoets100,00schriftelijk
120 minuten