Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Onderwijs en Training
campus Spoor Noord Noorderplaats
Noorderplaats 2 - 2000 Antwerpen
ot@ap.be
Gezondheidsopvoeding 1 Voedingsleer33045/1709/1920/1/39
Studiegids

Gezondheidsopvoeding 1 Voedingsleer

33045/1709/1920/1/39
Academiejaar 2019-20
Komt voor in:
  • Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs (uitdovend)
    Keuzeoptie:
    • Gezondheidsopvoeding
  • Educatieve bachelor in het secundair onderwijs, trajectschijf 1
    Keuzeoptie:
    • Gezondheidsopvoeding
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Titularis: Wets Diana
Andere co-titularis(sen): Seghers Annemie, Vermeiren Kristel
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2019 (1ste semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit getolereerd).
Totale studietijd: 75,00 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Begincompetenties (tekst)

Zie algemene toelatingsvoorwaarden

OLR-Leerdoelen (lijst)

Interactie: de klas managen
neemt verantwoordelijkheid bij veilig, hygiënisch, milieubewust en ergonomisch handelen (Engagement)
Zelfontwikkeling: planmatig handelen
gericht zijn op samenwerking, doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheidszin en zelfstandigheid (Goesting)
voedingsvoorlichtingsmodel in het kader van het Nationaal gezondheids- en voedingsplan toelichten en op regelmatige basis gebruiken

Leerinhoud

In deze cursus leer je de principes van de algemene voedingsleer .

Deze kennis stelt je in staat  het begrip ‘gezonde voeding’ concreet te beschrijven aan de hand van de voedingsdriehoek.

Via actieve vaardigheidsoefeningen leer je basis kooktechnieken toepassen tijdens de bereiding van eenvoudige gerechten.

Je leert de principes van milieuzorg en hygiëne respecteren en toepassen.

Je leert receptenfiches opstellen. Je toont dat je een gerecht zelfstandig kan bereiden aan de hand van een recept.

De cursus bevat ook verschillende studietaken.

Studiematerialen (lijst)

Witte mantelschort met logo van de school en wit haarnetjeVerplicht€ 40,00
Cursus leidraadVerplicht
  • Auteur: A. SEGHERS
StudiewijzerVerplicht
De Belgische Voedingsmiddelentabel NUBELVerplicht€ 11,00
  • Auteur: NUBEL VZW
Groot handboek koken, kooktechnieken van A tot ZVerplicht
  • Auteur: Groot handboek koken, kooktechnieken van A tot Z
KookookVerplicht€ 24,95
  • Auteur: Irene van Blommestein, Annelène van Eijndhoven en JOSé VAN MIL
Ons VoedselVerplicht€ 45,00
  • Auteur: Frans M. de Jong
Receptenleer, processen en techniekenVerplicht€ 59,10
  • Auteur: J.G. van Eden, W.J.Gerritsen, T.F. Visser, A.Van de Zedde

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Practicum en/of oefeningen21,00 uren
  • Omschrijving: Praktijklessen in de leskeuken.
Werktijd buiten de contacturen54,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Semester 1Kennistoets70,00digitaal (of schriftelijk) 120 minuten
Semester 1Vaardigheidstoets hands on permanent (Permanente evaluatie)30,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennistoets70,00schriftelijk 120 minuten
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets hands on30,00leskeuken 05.008 120 minuten