Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Onderwijs en Training
campus Spoor Noord Noorderplaats
Noorderplaats 2 - 2000 Antwerpen
ot@ap.be
Gezondheidsopvoeding 3 Menuleer33056/1709/1920/1/25
Studiegids

Gezondheidsopvoeding 3 Menuleer

33056/1709/1920/1/25
Academiejaar 2019-20
Komt voor in:
  • Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs (uitdovend)
    Keuzeoptie:
    • Gezondheidsopvoeding
  • Educatieve bachelor in het secundair onderwijs, trajectschijf 2
    Keuzeoptie:
    • Gezondheidsopvoeding
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Titularis: Seghers Annemie
Andere co-titularis(sen): Vermeiren Kristel, Wets Diana
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2019 (1ste semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit getolereerd).
Totale studietijd: 85,00 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Onderwijsorganisatie (tekst)

.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Leerbevordering: geschikte leerinhouden hanteren
de relatie tussen het Nationaal voedingsvoorlichtingsmodel en de achterliggend visie op gezondheid en voeding toelichten
kan de basisprincipes om kwaliteitsgericht te werken verwoorden en hanteren in eenvoudige en complexe situaties
alcohol en alcoholgebruik sociaal-wetenschappelijk en natuurwetenschappelijk bespreken (Perspectiefneming)
Zelfontwikkeling: planmatig handelen
Gericht zijn op samenwerking, doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheidszin, zelfstandigheid, en creativiteit.

Leerinhoud

In deze cursus leer je klassieke bereidingen en recepten uit de wereldkeuken.

Je leert kwaliteitsvol werken en verantwoorde keuzes maken in de verschillende fases in het bereidingsproces. Aankoop, opslag, voorbereiding, verbruiken bewaren.

Je leert de keuze van product, gerecht, bereidingswijze en bewaarmethode wetenschappelijk, economisch, cultureel en ethisch verantwoorden.

Je leert organiseren en plannen bij het werk in de leskeuken en bij het ontvangen van gasten.

Je leert volgens de juiste criteria presenteren met aandacht voor eenvoudige sfeerschepping tafelen. 

Studiematerialen (lijst)

Witte mantelschort met logo van de school en wit haarnetjeVerplicht€ 40,00
Cursus leidraadVerplicht
  • Auteur: A. SEGHERS
StudiewijzerVerplicht
De Belgische Voedingsmiddelentabel NUBELVerplicht€ 11,00
  • Auteur: NUBEL VZW
Groot handboek koken, kooktechnieken van A tot ZVerplicht
  • Auteur: Groot handboek koken, kooktechnieken van A tot Z
KookookVerplicht€ 24,95
  • Auteur: Irene van Blommestein, Annelène van Eijndhoven en JOSé VAN MIL
Ons VoedselVerplicht€ 45,00
  • Auteur: Frans M. de Jong
Receptenleer, processen en techniekenVerplicht€ 59,10
  • Auteur: J.G. van Eden, W.J.Gerritsen, T.F. Visser, A.Van de Zedde

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Practicum en/of oefeningen20,00 uren
  • Omschrijving: "Excursie: in overleg met studenten (toepassing OER)"Educatieve uitstap; Drankenkennis en gastronomie; 50 EuroPrijzen kunnen variëren in functie van de groepssamenstelling.
  • Opmerking: De kostprijs van deze onderwijsactiviteit is afhankelijk van meerdere factoren en kan dus afwijken van de opgegeven kostprijs
Werktijd buiten de contacturen65,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Semester 1Kennistoets20,00schriftelijk120 minuten
Semester 1Vaardigheidstoets hands on60,00Praktijkexamen Voeding-Verzorging: Examenmenu voor externe jury 14u (3 opeenvolgende dagen)
samen met collega Zorg roosteren van dinsdag tot donderdag Leskeuken, verzorgingslokaal en lokaal 05.007
Semester 1Vaardigheidstoets hands on permanent (Permanente evaluatie)20,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennistoets50,00schriftelijk
120 minuten
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets hands on50,00Praktijkexamen Voeding-Verzorging 4u samen :Leskeuken 05008 en verzorgingslokaal