Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Management en Communicatie
campus Meistraat
Meistraat 5 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 20 - F +32 3 220 55 59
mc@ap.be
Economie24990/1762/1920/1/17
Studiegids

Economie

24990/1762/1920/1/17
Academiejaar 2019-20
Komt voor in:
  • Graduaat bedrijfsorganisatie (uitdovend), trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 7 studiepunten
Co-titularis(sen): Laureys Peter
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 80,00 uren

Korte omschrijving

Economie bestudeert hoe de mens met schaarse middelen handelt om in zijn behoeften te voorzien. 
De factoren die zijn keuzes beïnvloeden. 
We hanteren dit begrip ook voor het aangeven van de algemene economische situatie, de omvang van het binnenlands product, de werkgelegenheid, ontwikkeling van prijzen en lonen en de handelsbetrekkingen.

Begincompetenties (tekst)

geen

OLR-Leerdoelen (lijst)

Economie
De student kan de belangrijkste ondernemingsvormen op grond van hun essentiële kenmerken vergelijken.
De student kan de rol van de marktprijs weergeven met behulp van vraag- en aanbodschema's.
De student verklaart de wederzijdse afhankelijkheid van de markten.
De student kan de invloed van gebeurtenissen en beleidsmaatregelen op de economische activiteit grafisch weergeven.
De student beschrijft de samenstelling van en het verband tussen het nationaal product, het nationaal inkomen en de nationale bestedingen.
De student toont aan dat bij de toewijzing van middelen via het marktmechanisme vragen van sociaalethische aard kunnen worden gesteld.
De student kan de mogelijkheden en beperkingen beschrijven van het voeren van een budgettair, een monetair en een handelsbeleid om conjunctuur en groei te beïnvloeden.
De student kan factoren die de kwaliteit van de arbeid beïnvloeden in kaart brengen en verklaren.

Leerinhoud

A. Inleiding 
I. Waarover en hoe denken economen? 
II. Mensen, instituties en markten. 
III. Vraag en aanbod. 
IV. Elasticiteit en schokken. B. Micro-economie 
V. De consument. 
VI. De onderneming als organisatie. 
VII. Productie en kosten. 
VIII.Volmaakte mededinging 
IX. Monopolie 
X. Onvolmaakte mededinging en productdifferentiatie 
XI. De arbeidsmarkt 
XII. Publieke goederen en externe effecten.
XIII. Verdeling en herverdeling. C. Macro-economie 
XIV. Macro-economische analyse : wat en waarom. 
XV. Nationale rekeningen. 
XVI. Het BBP doorheen tijd en ruimte. XVII.Economische groei. 

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Decoster, A. e.a. (2017) Economie. Een inleiding, Leuven University Press, 880p., ISBN 9789462701090

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges80,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets100,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennistoets100,00

Toetsing (tekst)

Open vragen, gesloten boek