Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Management en Communicatie
campus Meistraat
Meistraat 5 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 20 - F +32 3 220 55 59
mc@ap.be
Grondwettelijk recht31609/1778/1920/1/08
Studiegids

Grondwettelijk recht

31609/1778/1920/1/08
Academiejaar 2019-20
Komt voor in:
  • Graduaat rechtspraktijk, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 6 studiepunten
Co-titularis(sen): Heremans Ann, Kasprzak Ernie
Onderwijstalen: Nederlands
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 156,00 uren

Korte omschrijving

Naast de studie van de fundamentele rechten & vrijheden, wordt specifiek ingegaan op de kenmerken, instellingen, bevoegdheden en werking van de federale staat, de gemeenschappen, gewesten en lokale besturen.

Begincompetenties (tekst)

Competenties gerealiseerd in het secundair onderwijs

OLR-Leerdoelen (lijst)

specifieke eindcompetenties
De student legt de samenstelling, werking en bevoegdheden van de Belgische federale staat (en zijn onderdelen) uit.
De student beheerst de beginselen en begrippen van het grondwettelijk recht.
De student omschrijft de rechten en vrijheden van de burgers, met inbegrip van de rechtsbescherming van de burger.
De student is in staat om rechtsbronnen (wetgeving, rechtspraak en rechtsleer) te verwerken.
De student moet wetgeving en jurisprudentie m.b.t. ondernemings-, economisch- en consumentenrecht kunnen analyseren en synthetiseren. Hij/zij moet uit rechterlijke beslissingen m.b.t. ondernemings-, economisch en consumentenrecht de pertinente feiten, de rechtsvragen en de rechterlijke beoordeling kunnen distilleren.

Leerinhoud

De beginselen van het Belgisch publiekrecht: de Grondwet als basis van het Belgisch publiekrecht; de kenmerken van de Belgische staat en de belangrijkste evoluties sedert 1830; de hiërarchie van de rechtsnormen. De federale overheid: samenstelling, bevoegdheden en werkwijze van de drie takken van de wetgevende macht; statuut van de parlementsleden; samenstelling, bevoegdheden en werkwijze van de uitvoerende macht; het statuut van de Koning en het statuut van de ministers en de staatssecretarissen. De gemeenschappen en de gewesten: de asymmetrische structuur van het federale België; de samenstelling, de bevoegdheden en de werkwijze van de wetgevende en de uitvoerende organen van de gemeenschappen en de gewesten. De gemeenten, de provincies en het OCMW: samenstelling en algemene bevoegdheidsomschrijving van de organen. De rechterlijke macht: soorten hoven en rechtbanken; samenstelling en bevoegdheden van de gewone hoven en rechtbanken; de samenstelling en de bevoegdheden van de Raad van State en het Grondwettelijk hof; de werkwijze van de rechterlijke macht; het statuut van de rechterlijke macht. De fundamentele rechten en vrijheden van de burger zoals gewaarborgd door de Grondwet en het EVRM.

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Wetteksten mogen voor het examen worden gebruikt. Als aanbevolen literatuur en studiemateriaal wordt de meest recente versie van volgend handboek gebruikt (gelet op de veelvuldige wijzigingen op wetgevend vlak): - Vande Lanotte, J., Bracke, S. en Goedertier, G. (meest recente versie) België voor beginners. Brugge: Die Keure. - Sottiaux, S. , Grondwettelijk recht, Mortsel, Intersentia (meest recente versie) Slides worden ter beschikking gesteld.

Onderwijsorganisatie

Avondtraject
Werktijd buiten de contacturen (avondtraject)126,00 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges30,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets80,00schriftelijk examen
AcademiejaarProjectopdracht20,00Schriftelijke opdracht doorheen de hele module over de leerinhoud van de fundamentele rechten & vrijheden: telt mee voor 1/5e van het totaal. Het indienen van de opdracht voor de gestelde deadline is vereist om aan het examen (zowel 1e als 2e zittijd) te mogen deelnemen. Het slagen voor de opdracht is geen vereiste om aan de examenzittijd te mogen deelnemen. Bij een eventueel overdoen van deze module kan een afzonderlijke vrijstelling worden verleend voor de schriftelijke opdracht, indien het resultaat van de opdracht minstens 50% bedraagt.
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennistoets80,00schriftelijk examen
Tweede examenperiodeProjectopdracht20,00punten tijdig ingediende taak worden behouden, tenzij nog aangepast en tijdig heringeleverd.