Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Management en Communicatie
campus Meistraat
Meistraat 5 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 20 - F +32 3 220 55 59
mc@ap.be
Hotelmanagement en managementtechnieken31783/1766/1920/1/91
Studiegids

Hotelmanagement en managementtechnieken

31783/1766/1920/1/91
Academiejaar 2019-20
Komt voor in:
  • Graduaat hotel- en cateringmanagement (uitdovend), trajectschijf 2
In andere opleidingen:
  • Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement als Logiesmanagement
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 10 studiepunten
Co-titularis(sen): Gondry Sven, Hoxhaxhiku Riad
Onderwijstalen: Nederlands
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 260,00 uren

Korte omschrijving

In deze module trachten we de student inzichten mee te geven in een aantal vaardigheden die ondersteunend zijn voor de student bij het uitoefenen van zijn beroep als manager. De bedoeling is hen de nodige kennis bij te brengen over onderzoekvaardigheden, de verschillende managementcontracten en uitbatingsvormen, aspecten van handels- en economisch recht, thematische bedrijfsbezoeken en –colleges. Deze vaardigheden worden aangeleerd aan de hand van praktijkoefeningen en toepassingen.

Begincompetenties (tekst)

Competenties gerealiseerd in het secundair onderwijs. 
De basiscompetenties van de voorgaande modules van de opleiding Hotel- en cateringmanagement.

OLR-Leerdoelen (lijst)

specifieke eindcompetenties
De student analyseert informatie kritisch en toetst deze af aan andere theorieën, ideeën of gedachtegangen.
De student past een aantal basisprincipes van managementtechnieken toe in de praktijk.
De student organiseert een evenement, uitstap of studiereis in binnen- en buitenland.
De student evalueert een bedrijf aan de hand van verschillende kwaliteitsmanagementsystemen.
De student begrijpt, interpreteert en analyseert handels- en economische juridische begrippen.
De student verzamelt betrouwbare informatie op basis van deskreserach en eigen onderzoek
De student onderkent het belang van (zakelijke) etiquette en past deze toe tijdens buitenschoolse activiteiten en bedrijfsbezoeken.
De student coördineert het proces dat aan een evenement, uitstap, studiereis voorafgaat.
De student past interculturele communicatie toe.

Leerinhoud

1. Het opzetten van een beperkt onderzoek 
2. Het schrijven van een verhandeling 
3. Het maken van een haalbaarheidsstudie voor een hotelbedrijf 
4. Hotelcontracten en uitbatingsvormen 
5. Het Uniform System of Accounts for the Hotel and Lodging Industry (USALI) 
6. Presentation skills 
7. Gastcolleges zoals bijvoorbeeld: duurzaam ondernemen , IKZ,… 
8. Bedrijfsbezoeken in de hospitality sector 
9. Handels-, economisch- en recht vennootschapsrecht. 

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Curussen ter beschikking gesteld door de docenten; 
PowerPointpresentaties die tijdens de lessen door de lector gebruikt worden; 
Presentaties van medecursisten; 
Aanvullingen door de lector overhandigd tijdens de lessen. 

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges48,00 uren
Practicum en/of oefeningen4,00 uren
Vormen van groepsleren8,00 uren
Werktijd buiten de contacturen200,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets50,00
AcademiejaarVaardigheidstoets hands on50,00Tijdens de colleges krijgen de studenten de opdrachten meegedeeld. Er is pas aan een opdracht voldaan wanneer deze zowel in geprinte versie als digitaal via Smartschool in de daarvoor aangemaakte upload-map (en niet via mail) ingeleverd werden, voorzien van de identiteit van de student en op het afgesproken tijdstip gepresenteerd aan de lector en de medestudenten.
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennistoets50,00
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets hands on50,00De behaalde score voor de permanente evaluatie uit de eerste zittijd blijft behouden en telt aldus mee voor 50%. Studenten die hun opdrachtenbundel niet tijdig inleverden voor de eerste examenperiode krijgen een nieuwe opdrachtenreeks voor de tweede examenperiode. Het is de verantwoordelijkheid van de student zelf om voor 1 juli de nieuwe opdrachten op te vragen bij de lector. Het tijdig en volledig indienen van de opdrachtenbundel is een vereiste om aan de examenzittijd te mogen deelnemen. Ook voor de tweede zittijd moeten de cases op het afgesproken tijdstip gepresenteerd en verdedigd worden bij de lector.

Toetsing (tekst)

Permanente evaluatie: Schriftelijke + mondelinge opdrachten doorheen de hele module over de leerinhouden van de hele module telt mee voor 50% van het totaal.
Het tijdig en volledig indienen van de opdrachtenbundel is een vereiste om aan de examenzittijd te mogen deelnemen.

Schriftelijk examen op het einde van het semester over de leerinhouden van de module telt mee voor 50% van het totaal.

De student kan pas geslaagd zijn voor de module indien hij/zij voor beide onderdelen afzonderlijk geslaagd is.