Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Management en Communicatie
campus Meistraat
Meistraat 5 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 20 - F +32 3 220 55 59
mc@ap.be
Managementstage31787/1766/1920/1/33
Studiegids

Managementstage

31787/1766/1920/1/33
Academiejaar 2019-20
Komt voor in:
  • Graduaat hotel- en cateringmanagement (uitdovend), trajectschijf 3
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 10 studiepunten
Co-titularis(sen): Hoxhaxhiku Riad
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 120,00 uren

Korte omschrijving

Er wordt een stage georganiseerd van 120 lestijden in de gastvrijheidssector of in een bedrijf hieraan gerelateerd. De stage is een samenwerking tussen de opleiding Hotel- en cateringmanagement aan het CVO Provincie Antwerpen en het bedrijf waar de cursist zijn/haar stage zal doorlopen. De student zoekt zelf een stageplaats onder het toezicht van de stagebegeleider. De keuze van de stageplaats wordt schriftelijk voorgelegd aan de stagebegeleider die deze al dan niet goedkeurt. Ook de keuze van de case wordt hierin beschreven. 

Begincompetenties (tekst)

Geslaagd zijn voor de modules Personeel en Organisatie, Management voeding en drank en Management receptie en hotelhuishouding, Operationele stage, Financieel management en e-business en Hotelmanagement en managementtechnieken. 

OLR-Leerdoelen (lijst)

specifieke eindcompetenties
De student communiceert schriftelijk, verbaal en non-verbaal op professionele wijze in het bedrijf en binnen de school.
De student past zich aan een bedrijfscultuur en daarbij horende leefwereld aan.
De student vervult opgelegde taken naar behoren.
De student begrijpt, interpreteert en analyseert handels- en economische juridische begrippen.
De student rapporteert op basis van de aangeleerde methode in de vorm van een verhandeling.
De student past de basisprincipes van management toe in de praktijk.
De student analyseert informatie(bronnen) kritisch en toetst deze af aan andere theorieën, ideeën of gedachtegangen.
De student verzamelt betrouwbare informatie op basis van deskresearch.
De student implementeert een commercieel plan.

Leerinhoud

1. Het opzetten van een beperkt onderzoek 
2. Het schrijven van een verhandeling 
3. Toepassing van diverse managementtechnieken in de reële praktijksituatie

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Cursussen en handboeken gebruikt tijdens de opleiding in de verschillende modules. Vakliteratuur, wetenschappelijke bronnen, media… 

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Werkplekleren en/of stage120,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarAfstudeeropdracht50,00Indien de student niet geslaagd was voor dit deel, moet voor de tweede zittijd de case herwerkt of verder uitgediept worden.
AcademiejaarReflectieopdracht30,00
AcademiejaarStage20,00Evaluatie door mentor op de stageplaats uit de eerste zittijd blijft behouden en telt mee voor 20% van het totaal. Een niet geslaagd cijfer voor dit deel kan niet ingehaald worden in de tweede zittijd.
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeAfstudeeropdracht50,00
Tweede examenperiodeReflectieopdracht30,00
Tweede examenperiodeStage20,00

Toetsing (tekst)

Permanente evaluatie: 
Stage doorheen het schooljaar waarbij de evaluatie door mentor op de stageplaats meetelt voor 20% van het totaal. 
Schriftelijk verslag van de gekozen case telt mee voor 50% van het totaal.
Het slagen is een vereiste om aan de examenzittijd te mogen deelnemen. 

Mondeling examen:
De verdediging van het schriftelijk verslag in de examenperiode telt mee voor 30% van het totaal.