Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Management en Communicatie
campus Meistraat
Meistraat 5 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 20 - F +32 3 220 55 59
mc@ap.be
Operationele stage31788/1766/1920/1/67
Studiegids

Operationele stage

31788/1766/1920/1/67
Academiejaar 2019-20
Komt voor in:
  • Graduaat hotel- en cateringmanagement (uitdovend), trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 10 studiepunten
Onderwijstalen: Nederlands
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 260,00 uren

Korte omschrijving

Er wordt een stage georganiseerd  in de gastvrijheidssector of in een bedrijf hieraan gerelateerd. De stage is een samenwerking tussen de opleiding Hotel- en cateringmanagement aan het CVO Provincie Antwerpen en het bedrijf waar de cursist zijn/haar stage zal doorlopen. De cursist zoekt zelf een stageplaats onder toezicht van zijn stagebegeleider. De keuze van de stageplaats wordt schriftelijk voorgelegd aan de stagebegeleider die deze al dan niet goedkeurt. Als student word je tijdens de stage ingeschakeld in de werking van de gekozen organisatie. Het concrete takenpakket (operationele werkzaamheden) wordt afgestemd met de organisatie en/of afdeling (restaurant, keuken, onthaal, housekeeping en technische dienst) waar je tewerkgesteld wordt.

OLR-Leerdoelen (lijst)

specifieke eindcompetenties
De student past de verworven kennis en vaardigheden toe in een werksituatie.
De student communiceert schriftelijk, verbaal en non-verbaal op professionele wijze in het bedrijf en binnen de school.
De student past zich aan een bedrijfscultuur en daarbij horende leefwereld aan.
De student vervult opgelegde taken naar behoren.
De student heeft inzicht in een hedendaags personeelsbeleid in de hotel- en cateringsector.

Leerinhoud

De professionele competenties en vaardigheden die een toekomstig manager in de hospitality industrie moet vergaren zijn: 

Persoonlijke vaardigheden: Dit zijn persoonlijke eigenschappen, diep gewortelde kwaliteiten die het karakter van een persoon bepalen zoals: behulpzaam, ondernemend, verantwoordelijk, team player en gedisciplineerd. 

Ethische vaardigheden: Dit is het vermogen om kritisch en ethisch om te gaan met sociale, persoonlijke en professionele standaarden en waarden. ? Sociale omgangsvormen. ?

Professionele vaardigheden Dit zijn basisvaardigheden waarover een manager moet beschikken als hij wil kunnen werken in een internationale omgeving. Communicatievaardigheden, creativiteit, innovatieve vaardigheden, leervaardigheden en presentatievaardigheden. ?

Technische vaardigheden Dit is de basis van de professionele gastvrijheidsindustrie. Men moet in ieder geval in staat zijn om de basisvaardigheden van de operationele afdelingen geheel of gedeeltelijk uit te kunnen voeren. ? Technische vaardigheden ? Kwaliteit afgeleverd werk ? Werktempo ? Inzicht in werk 

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Stagehandleiding, inclusief bijlagen 

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Werkplekleren en/of stage260,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor beide examenkansen, niet herhaalbaar in tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarProjectopdracht40,00
AcademiejaarReflectieopdracht10,00
AcademiejaarStage50,00

Toetsing (tekst)

Permanente evaluatie: De student wordt permanent geƫvalueerd door de stagementor. Er wordt halverwege de stage een tussentijdse evaluatie opgemaakt door de stagementor en de stagebegeleider. De stagementor geeft ook een evaluatie aan het einde van de stage, rekening houdend met de tussentijdse evaluatie. Het stageverslag wordt geƫvalueerd door de stagebegeleider. Eerste examenperiode: De student geeft voor het begin van de examenperiode een stageverslag af aan de stagebegeleider. De student die niet slaagt, kan deze module pas in een volgend academiejaar opnieuw doen.