Academiejaar
2019-20
Komt voor in:
- Graduaat hotel- en cateringmanagement (uitdovend), trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
10 studiepunten
Co-titularis(sen): Hoxhaxhiku Riad
Onderwijstalen: Nederlands
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 260,00 uren
Korte omschrijving
De module bestaat uit 2 componenten, namelijk Human Resources Management en Sociaal recht. HRM: De student maakt kennis met de plaats van HRM binnen een organisatie. De verschillende HRM-processen (in-, door- en uitstroom) komen ruim aan bod. Na deze module hebben cursisten een goed beeld op verschillende managementtechnieken, die hen zullen toelaten o mhun personeelsbezetting te plannen en te beheren. Sociaal recht: Introductie in de onderdelen van het sociaal recht. Er worden enerzijds algemene basisprincipes meegegeven en anderzijds wordt er specifiek ingegaan op de sociale wetgeving/actualiteit binnen de horecasector.
Begincompetenties (tekst)
Modules waarvoor men voorafgaand moet geslaagd zijn: geen. Modules die men best vooraf volgt: geen. Algemene begincompetenties: competenties gerealiseerd in het secundair onderwijs.
OLR-Leerdoelen (lijst)
specifieke eindcompetenties
De student past de principes van personeelsbeleid en bedrijfsorganisatie toe door op gestructureerde wijze problemen en uitdagingen aan te gaan en duidelijke feedback te formuleren |
De student interpreteert de loonlijn en rekent de loonkost uit. |
De student beheerst de algemene en sectorspecifieke sociaal-juridische wetgeving (PC 302) |
De student is op de hoogte van de huidige problematiek en wijzigingen (op juridisch vlak) binnen Paritair Comité 302. |
De student stelt de personeelsplanning op en past deze aan volgens de noodwendigheden. |
De student werkt in team(verband). |
De student communiceert gericht mondeling en geeft feedback. |
De student onderkent het belang van een goed personeelsbeleid voor een organisatie. |
De student rapporteert op basis van de aangeleerde onderzoeksmethode in de vorm van een verhandeling. |
Leerinhoud
Sociaal recht:
- Statuten van werknemer: arbeiders - bedienden versus eenheidsstatuut vanaf 01/01/2014.
- Andere statuten: studenten, leercontracten, IBO-werknemers, extra's in de horeca, etc.
- Verschil kenmerken zelfstandige versus loontrekkende
- Arbeidsovereenkomst: vormvereisten en inhoud
- Verplichtingen bij (eerste)tewerkstelling
- Toelichting: Wat is sociale zekerheid?
- De loonlijn: van bruto naar netto + RSZ-bijdragen + jaarloonkost
- Voordelen alle aard: juridisch en loontechnisch
- Doelgroepverminderingen (kortingen op de RSZ-bijdragen)
- Arbeidsduur: algemene kenmerken
- Wat is een paritair comité? Wat is een cao?
- Inhoud paritair comité 302
- hotelbedrijf
- Arbeidsreglement: procedure aanmaak/wijziging en vormvereisten
- Vakantiegeld: juridisch en loontechnisch
- Toelichting nieuwigheden in de horecasector: flexi-arbeid (per 01/10/2013) en kassasysteem (per 01/01/2014) HRM:
- Organisatie en organisatiecultuur * Organisatie en werken * HRM: geschiedenis en definitie * HRM in de horeca * HRM als strategische partner
- Personeelsplanning * Personeelsplanning * Omgaan met pieken en dalen
- Rekrutering en selectie * Jobanalyse * Functiebeschrijvingen * Functieweging * Profiel en competenties * De vacaturetekst * Interne en externe rekrutering * Selectietechnieken
- Performance management * Situering en definiëring * De performance ontwikkelingsproces * Functionerings- en evalutatiegesprekken: feedback geven en ontvangen * Training en development * Belonen * Leiderschapsstijlen
- Uitstroom van personeel * Redenen van uitstroom * Exitgesprekken
Toetsing (lijst)
Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Academiejaar | Kennistoets | 50,00 | |
Academiejaar | Vaardigheidstoets hands off | 50,00 | |
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Tweede examenperiode | Kennistoets | 100,00 | |
Toetsing (tekst)
De lessen bestaan uit hoorcolleges, waarbinnen voor elk onderdeel een aantal opdrachten buiten de les dienen uitgevoerd te worden. Gezien de module uit 2 componenten bestaat, namelijk HRM en Sociaal recht, zullen de hoorcolleges, opdrachten en examens eveneens uit 2 componenten bestaan. Als de opdrachten niet allemaal zijn afgeleverd, dan kan de student niet deelnemen aan het examengedeelte.