Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Management en Communicatie
campus Meistraat
Meistraat 5 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 20 - F +32 3 220 55 59
mc@ap.be
Taalvaardigheid31792/1766/1920/1/09
Studiegids

Taalvaardigheid

31792/1766/1920/1/09
Academiejaar 2019-20
Komt voor in:
  • Graduaat hotel- en cateringmanagement (uitdovend), trajectschijf 1
In andere opleidingen:
  • Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement als Taal- & communicatievaardigheid: Nederlands
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Onderwijstalen: Nederlands
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Korte omschrijving

Het doel van het vak is tweedelig: 1)De student maakt kennis met situaties waarmee hij of zij in realiteit te maken kan krijgen. Hierop moet de student op geschikte wijze kunnen reageren. 2) De student maakt kennis met woordenschat en woordgebruik die gangbaar zijn in de Engelse en Franse taal. Studenten moeten in staat zijn zich deze eigen te maken om zo probleemloos een aantal veel voorkomende begrippen en concepten binnen de sector in deze vreemde talen te kunnen toepassen.

Begincompetenties (tekst)

Geen begincompetenties van toepassing.

OLR-Leerdoelen (lijst)

specifieke eindcompetenties
De student illustreert kennis van vakjargon a.d.h.v. nagebootste praktijksituaties.
De student past verschillende communicatietechnieken toe met betrekking tot hospitality gerelateerde situaties in een klassetting.
De student formuleert op een duidelijke manier in het Nederlands een eigen mening op een Engelstalig vakartikel via een forum.
De student communiceert zowel mondeling als schriftelijk in het Frans en het Engels met als doel het verwerven en verwerken van informatie.
De student past de huidige spellingsregels van de Nederlandse taal toe.
De student past de BIN-normen toe in specifieke opdrachten.
De student verwerkt de opgedane kennis met betrekking tot vakterminologie in het Nederlands, Frans en Engels in opdrachten.
De student gebruikt ICT toepassingen om vakgerelateerde opdrachten uit te werken.
De student legt uit hoe de voorbereiding, bereiding en afwerking van gerechten in de keuken en in de zaal verlopen, en geeft aan welke ingrediënten en materiaal hiervoor nodig zijn.

Leerinhoud

1. Basis spellingsregels Nederlandse taal 1. Stam en tegenwoordige tijd 2. Verleden tijd 3. Gebiedende wijs 2. BIN-normen 3. Communicatievaardigheden in het Frans: * Bienvenue à l’Hôtel de la Paix * La réservation * L’accueil * Services * Réclamations * Le départ du client * Les principaux termes techniques de l’hôtellerie * Les expressions de la correspondance hôtelière. 4. Communicatievaardigheden in het Engels: * Preparing for the job. * At the hotel. * Enquiries and reservations. * At the reception. * Taking care of guests. * Handling complaints. * Applying for a job. * Looking at a job description * Commercial Correspondence: motivational letter 

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Handboek aan te kopen: ISBN 9789462932760 “Hôtellerie-Restauration.com”2nd Edition. + Handboek aan te kopen: ISBN 9789460303227 “Hotel and Catering Milestones” 

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges20,00 uren
Werktijd buiten de contacturen58,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets100,00Permanent uitgesteld d.m.v. opdrachten. (Opdrachten en klassikale medewerking staan op 40%)
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennistoets100,00Permanent uitgesteld d.m.v. opdrachten. (Opdrachten en klassikale medewerking staan op 20%)

Toetsing (tekst)

Vereiste aanwezigheid: 70% van contactonderwijs Eerste examenperiode: • Schriftelijk en Mondeling examen op het einde van het semester over de leerinhoud van het opleidingsonderdeel: telt mee voor 60% van het totaal. • De behaalde score voor de permanent uitgestelde evaluatie (opdrachten, presentaties, rollenspel en klassikale medewerking) telt mee voor 40%. • Het tijdig en volledig indienen van de opdrachtenbundel via Smartschool is een vereiste om aan de examenzittijd te mogen deelnemen. • De student kan pas geslaagd zijn voor het opleidingsonderdeel indien hij/zij voor alle onderdelen afzonderlijk geslaagd is. Tweede examenperiode: • Schriftelijk en/of Mondeling examen eind augustus/begin september over de leerinhoud van het opleidingsonderdeel: telt mee voor 80% van het totaal. • De behaalde score voor de permanent uitgestelde evaluatie (ingeleverde opdrachten en presentaties )tijdens 2e zit periode telt mee voor 20%. • Het tijdig en volledig indienen van de opdrachtenbundel via Smartschool is een vereiste om aan de 2e examenzittijd te mogen deelnemen. • De student kan pas geslaagd zijn voor het opleidingsonderdeel indien hij/zij voor alle onderdelen afzonderlijk geslaagd is.