Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Management en Communicatie
campus Meistraat
Meistraat 5 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 20 - F +32 3 220 55 59
mc@ap.be
Taal- & communicatievaardigheid: Frans I 32192/1809/1920/1/19
Studiegids

Taal- & communicatievaardigheid: Frans I 

32192/1809/1920/1/19
Academiejaar 2019-20
Komt voor in:
  • Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Co-titularis(sen): Tetreau Clemence
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Korte omschrijving

Het olod Taal- & communicatievaardigheid: Frans I behandelt het gepast en respectvol communiceren in het Frans in standaardsituaties in de logies-, restaurant- en cateringsector.
Het olod Taal- & communicatievaardigheid: Frans I bereidt voor op het uitoefenen van functies in de logies-, restaurant- en cateringsector die een zekere vaardigheid in het Frans vereisen in standaardsituaties, alsook op het olod Taal- & communicatievaardigheid: Frans II, dat een uitgebreidere kennis van het Frans vereist.   

OLR-Leerdoelen (lijst)

12: Meertalig functioneel communiceren: Communiceert functioneel met gasten, klanten, leveranciers en collega's in een interculturele en meertalige context. 
De student voert in het Frans gesprekken (telefonisch én face to face) in standaardsituaties uit de logies-, restaurant- en cateringsector.
De student noteert in helder Frans informatie uit gesprekken in standaardsituaties uit de logies-, restaurant- en cateringsector.
De student beantwoordt veel voorkomende vragen van gasten/klanten, collega's en leveranciers in het Frans (mondeling en schriftelijk). De student geeft kort redenen en verklaringen.
De student verstuurt en beantwoordt in helder Frans e-mails over standaardonderwerpen uit de logies-, restaurant- en cateringsector.
De student reageert in het Frans op standaardklachten van gasten/klanten en leveranciers (mondeling en schriftelijk).
De student maakt in het Frans doeltreffend afspraken met zijn collega's en leveranciers (mondeling en schriftelijk).
De student voert in het Engels gesprekken (telefonisch én face to face) in standaardsituaties uit de logies-, restaurant- en cateringsector.

Leerinhoud

  • Sectorgerelateerde woordenschat, uitdrukkingen en zinsconstructies in het Frans uitbreiden en inoefenen
  • Op vlotte wijze in het Frans communiceren in standaardsituaties uit de logies-, restaurant- en cateringsector: (telefonisch) onthaal, reservaties en bestellingen, bespreking van een evenement (cateringbedrijf), annuleringen, verstrekken van informatie over de ligging, infrastructuur en faciliteiten van logies/restaurant, invullen van een hotelfiche, verstrekken van informatie over de mogelijke activiteiten in de omgeving van logies, restaurantbediening, serveren van het ontbijt.
  • Op een hoffelijke en respectvolle manier in het Frans omgaan met gasten/klanten.

Studiematerialen (tekst): Verplicht

  • David, P. & Hardeman, K. (2012). Profils - Hôtellerie & Restauration/Cuisine de collectivité/Boucherie et Boulangerie. Kapellen: Pelckmans. (ISBN 978 90 289 4818 1)

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges8,00 uren
Practicum en/of oefeningen8,00 uren
Vormen van groepsleren8,00 uren
Werktijd buiten de contacturen54,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets50,00
AcademiejaarVaardigheidstoets simulatie50,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennistoets50,00
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets simulatie50,00