Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Management en Communicatie
campus Meistraat
Meistraat 5 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 20 - F +32 3 220 55 59
mc@ap.be
Interculturele communicatie16824/1809/1920/1/46
Studiegids

Interculturele communicatie

16824/1809/1920/1/46
Academiejaar 2019-20
Komt voor in:
  • Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Co-titularis(sen): De Weger Jörgen, Hoxhaxhiku Riad
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 2
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Korte omschrijving

Het olod Interculturele communicatie behandelt de verschillen in communicatie tussen culturen en leert hoe men het best omgaat met verschillende culturen.
Het olod Interculturele communicatie bereidt voor op het vorm en inhoud geven aan de interculturele communicatie van een organisatie. De student maakt kennis met de verschillen tussen culturen en leert hoe interculturele communicatie dient te worden toegepast in de huidige communicatie.

OLR-Leerdoelen (lijst)

10: Bijdragen aan beheer personeelszaken, coaching en vorming afdeling: Draagt bij aan het beheer van personeelszaken en de coaching en vorming van werknemers en stagiairs binnen de eigen afdeling.  
De student legt het TOPOI-model uit.
De student past de dimensies van Hofstede toe in een landenpresentatie.
12: Meertalig functioneel communiceren: Communiceert functioneel met gasten, klanten, leveranciers en collega's in een interculturele en meertalige context. 
De student legt culturele verschillen uit.
De student neemt actief deel aan discussies op het forum in de leeromgeving.
De student legt de dimensies van Hofstede uit.
De student verklaart de zes elementen die in de praktijk een grote rol spelen bij interculturele communicatie.
De student toont aan hoe men interculturele competenties kan ontwikkelen.
De student illustreert wat cultuur is a.d.h.v. het uimodel.
De student verklaart het belang van interculturele communicatie.
De student legt de invloed uit van multiculturaliteit op de werkvloer.
De student beheerst de technieken om miscommunicatie van non-verbale signalen te vermijden.
De student communiceert op een empathische, gestructureerde, overtuigende en respectvolle manier met gasten/klanten, collega’s en leveranciers in de dagelijkse praktijk van de logies-, restaurant- en cateringsector.
11: In team werken: Werkt teamgericht in een interculturele en/of multidisciplinaire beroepsomgeving. De gegradueerde plant de operationele werkzaamheden van het team en stuurt bij.
De student legt uit hoe cultuur het denken/handelen kan bepalen.
De student verwerft inzicht en vaardigheden a.d.h.v. verschillende casussen.
De student kent de verschillende fases van het Developmental Model of Intercultural Sensitivity.

Leerinhoud

  • Belang van interculturele communicatie
  • Interculturele communicatie toepassen
  • Interculturele verschillen en hoe ermee omgaan
  • Verbale en non-verbale interculturele communicatie
  • Dimensies van Trompenaars
  • Dimensies van Hofstede
  • Ontwikkeling interculturele competenties
  • Illustratie cultuur a.d.h.v. het uimodel
  • Fases van Developmental Model of Intercultural Sensitivity

Studiematerialen (tekst): Verplicht

  • Studiemateriaal door de docent opgesteld op basis van:
    Verluyten, P. (2000). Intercultural Communication in Business and Organisation. Leuven: Acco.

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges10,00 uren
Practicum en/of oefeningen10,00 uren
Vormen van groepsleren4,00 uren
Werktijd buiten de contacturen54,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets40,00
AcademiejaarReflectieopdracht10,00
AcademiejaarVaardigheidstoets hands off50,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennistoets40,00
Tweede examenperiodeReflectieopdracht10,00
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets hands off50,00