Academiejaar
2019-20
Komt voor in:
- Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
3 studiepunten
Onderwijstalen: Nederlands
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren
Korte omschrijving
Het olod Gastronomie behandelt het professioneel degusteren en analyseren van wijnen, dranken en (deel)gerechten/voedselproducten.
Het olod Gastronomie bereidt voor op het analyseren, interpreteren en vervolgens mondeling en schriftelijk communiceren/rapporteren over de smaak van wijn, dranken en gerechten alsook de combinatie tussen beide onderdelen.
OLR-Leerdoelen (lijst)
13R: Versnijdings- bereidings- en serveertechnieken toepassen: Voert zaalversnijdingen en -bereidingen uit en past serveertechnieken toe volgens de regels van de etiquette. De gegradueerde superviseert het team bij deze werkzaamheden.
De student voert zaalbereidingen uit volgens de regels van de etiquette. De student superviseert het team. |
De student past serveertechnieken toe volgens de regels van de etiquette. |
De student benoemt en omschrijft de geografische ligging van wijnlanden, wijngebieden en herkomstbenamingen |
14R: Drankenkennis etaleren, en meertalig vakjargon gebruiken: Degusteert, herkent en beoordeelt dranken. Bespreekt en verklaart de elementen die de stijl, de kwaliteit en de commerciële waarde gebruikmakend van het vakjargon in meerdere talen.
De student analyseert wijnen, herkent ze naar geografische herkomst, gebruikte druivensoort(en), productiemethode, ondergane behandelingen, leeftijd en jaargang,... |
De student degusteert gedistilleerde dranken professioneel analytisch; beschrijft en omschrijft de aanwezige onderdelen |
De student analyseert wijnen, herkent ze naar geografische herkomst, gebruikte grondstof(fen), productiemethode, ondergane behandelingen, leeftijd of jaargang,... |
De student degusteert professioneel analytisch voedingsmiddelen beschrijft ze omschrijft ze, herkennen ze en thuiswijzen benoemen ervan |
De student beschrijft en omschrijft de smaakcomponenten van voedingsmiddelen, herkent ze en wijst ze thuis |
De student degusteert professioneel analytisch wijnen en andere dranken in combinatie met gerechte(en), analyseren, interpreteert en beoordeelt over de samenhang tussen beide |
De student etaleert zijn drankenkennis in meerdere talen [schriftelijk]. |
De student voert zaalversnijdingen uit volgens de regels van de etiquette. De student superviseert het team. |
Leerinhoud
- Professioneel analytisch degusteren van wijnen
- Het analyseren en het herkennen van wijnen en het thuiswijzen van de gebruikte druivensoort(en), productiemethode, ondergane behandelingen, herkomst,...
- Professioneel analytisch degusteren van sterk alcoholische dranken
- Het analyseren en het herkennen van sterke dranken en het thuiswijzen van de gebruikte basisgrondstof(fen), stijl binnen de desbetreffende categorie, herkomst, leeftijd
- Professioneel analytisch degusteren van voedingsmiddelen, het herkennen, benoemen en thuiswijzen ervan
- Analytisch degusteren van wijnen en andere dranken in combinatie met gerecht(en) en het analyseren, interpreteren en beoordelen over de samenhang tussen beide
- Invloed van culturele context op smaak
- Voedsel, drank en identiteit
- Evolutie in smaak
- Het geheugen in relatie tot voeding en drank
Studiematerialen (tekst): Verplicht
Verplicht:
Syllabus aangereikt door de docent
Aanbevolen (verschillende web- en blogs):
www.decanter.com
www.wijnkanaal.be
www.foodforthought.com
www.kurkdroog.be
Toetsing (lijst)
Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Academiejaar | Kennistoets | 50,00 | |
Academiejaar | Vaardigheidstoets simulatie | 50,00 | |
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Tweede examenperiode | Kennistoets | 50,00 | |
Tweede examenperiode | Vaardigheidstoets simulatie | 50,00 | |