Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Management en Communicatie
campus Meistraat
Meistraat 5 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 20 - F +32 3 220 55 59
mc@ap.be
Productkennis wijnen en dranken32208/1809/1920/1/78
Studiegids

Productkennis wijnen en dranken

32208/1809/1920/1/78
Academiejaar 2019-20
Komt voor in:
  • Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 2
    Afstudeerrichting:
    • restaurant
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 5 studiepunten
Onderwijstalen: Nederlands
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 130,00 uren

Korte omschrijving

Het olod Productkennis wijnen & dranken behandelt alle belangrijke wijnlanden en andere dranken. Het olod bereidt studenten voor om wijnen en dranken professioneel en diepgaand te evalueren en te beoordelen. De studenten kunnen hun wijn- en drankenkennis etaleren gebruikmakend van meertalig vakjargon.

OLR-Leerdoelen (lijst)

14R: Drankenkennis etaleren, en meertalig vakjargon gebruiken: Degusteert, herkent en beoordeelt dranken. Bespreekt en verklaart de elementen die de stijl, de kwaliteit en de commerciële waarde gebruikmakend van het vakjargon in meerdere talen.
De student voert zaalversnijdingen uit volgens de regels van de etiquette. De student superviseert het team.
De student benoemt en omschrijft de klimaat- en weersomstandigheden in wijnlanden, wijnregio's en herkomstbenamingen
De student omschrijft en verklaart welke factoren in het verleden geleid hebben tot het al dan niet succesvol zijn op de markt voor wijnlanden, wijngebieden en herkomstbenamingen
De student benoemt de belangrijkste druivenrassen die in een land, regio of herkomstbenaming gebruikt worden en omschrijft de typische kenmerken van deze druiven in relatie tot te resulterende wijnstijlen
De student geeft weer welke wetgeving van toepassing is voor een land, wijnregio of herkomstbenaming en kan dit verklaren
De student kan informatie die voorkomt op een etiket van wijnen en andere dranken gedetailleerd verklaren
De student benoemt en verklaart alle stappen in het productieproces van bier en geeft telkens voorbeelden van biermerken die in de desbetreffende categorie thuishoren
De student de basisingrediënten die gebruikt worden om sterke dranken te bereiden en omschrijft en verklaart het proces van verwerking ervan
De student benoemt elke stap in het distillatieproces en omschrijft en verklaart telkens welke processen plaatsvinden tijdens de verschillende fasen
de student omschrijft de verschillende categorieën van niet-alcoholische dranken zoals waters, limonades en fruitsappen en verklaart waarin deze verschillen
De student benoemt alle vormen van recipiënten waarin de rijping van dranken kan plaatsvinden en verklaart welke factoren de keuze voor een bepaald recipiënt en rijpingsduur bepalen
De student degusteert en evalueert wijnen en dranken volgens de systematisch aangeleerde techniek
De student analyseert dranken, bepaalt en verklaart welke factoren tot de geleverde stijl geleid hebben
De student licht een jaarrekening kritisch door en becommentarieert ze.

Leerinhoud

Wijnkennis
landen en regio's en hun geografische ligging, geologie, ampelografie, klimaat en weer, verleden-heden en toekomst van deze regio's, wetgeving en etikettering:
Wijnen uit de Europese Unie
Wijnen uit het Afrikaanse continent
Wijnen uit Australazië
Wijnen uit midden- en Zuid-Amerika
Wijnen uit Noor-Amerika en Canada

Drankenkennis:
Gedetailleerde kennis over de gebruikte ingrediënten, de verwerking voor en tijdens het produceren van het basisproduct, de rijping en afwerking + botteling
Niet-Alcoholische dranken
Gedistilleerde dranken
Bieren

Degusteren en evalueren van wijnen en dranken 



Studiematerialen (tekst): Verplicht

Verplicht boek:
Johnson, H. & Robinson, J., Wijnatlas (6e ed.), 2010, Spectrum, 400p.
Cursusteksten aangereikt door de docent

Aanbevolen:
Justdrinks.com

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges20,00 uren
Practicum en/of oefeningen20,00 uren
Werktijd buiten de contacturen90,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets80,00
AcademiejaarVaardigheidstoets simulatie20,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennistoets80,00
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets simulatie20,00