Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Wetenschap en Techniek
campus Kronenburg
Kronenburgstraat 47 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 80 - F +32 3 220 55 99
wt@ap.be
Quality & Quantity W32070/1692/1920/1/85
Studiegids

Quality & Quantity W

32070/1692/1920/1/85
Academiejaar 2019-20
Komt voor in:
  • Bachelor in de voedings- en dieetkunde, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 4 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): Lodewijks Jan, Van Vlaslaer Veerle, Verbeke Myriam
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Academiejaar
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2019 (Academiejaar)
Tweede examenkans: niet mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 104,00 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Korte omschrijving

Met de leertaken Quality en Quantity zal je kennis uit de verschillende vakken worden toegepast, aan de hand van korte, heel concrete opdrachten.

OLR-Leerdoelen (lijst)

(zelf)reflectie
benoemt eigen sterkte en zwakte (methodiek)
beschrijft een situatie objectief
begrijpt leerpunten uit feedback
methodologie
voert een onderzoek uit
nutritioneel onderzoek op groepsniveau
voert een onderzoek uit
samenwerken
werkt met anderen samen
ziet in dat samenwerken leidt tot een beter resultaat
evidence-based handelen
hanteert voor een gegeven vraag een zoekstrategie in een wetenschappelijke databank
formuleert een onderbouwd antwoord op een gegeven onderzoeksvraag

Leerinhoud

- De inhoud van een onbekend voedingspatroon opzoeken.
- Wetenschappelijke bronnen opzoeken over een onbekend voedingspatroon.
- De inhoud van een onbekend voedingspatroon vergelijken met het voedingspatroon van een gemiddelde Belg.
- De gewenste informatie opzoeken in de Belgische nationale voedselconsumptiepeiling.
- Kan een energiebehoefte berekenen aan de hand van de formule van Henry.
- Kan een recept ontwikkelen volgens vooropgestelde criteria.
- Kan een broodmaaltijd bereiden.
- Kan hieruit een conclusie trekken en een reflectie schrijven.
- Kan de aanbevelingen van de HGR terugvinden.
- Berekent de eigen energiebehoefte volgens Henry.
- Berekent de energie inname en de inname van de macro voedingsstoffen van het menu.
- Vergelijkt het opgegeven menu met de aanbevelingen van de HGR.
- Berekent het %dekking.
- Trekt conclusies.
- Werkt een volledige proefopzet uit volgens de opdracht.
- Integreert het eigen hulpmiddel en het fotoboek in het experiment.
- Ontwikkelt het eigen hulpmiddel.
- Voert het onderzoek uit.
- Analyseert de gegevens.
- Schrijft een eigen onderzoeksartikel.
- Presenteert het onderzoek.

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Cursus Quality & Quantity W1

Belgische voedingsmiddelentabel: Nubel

Studiematerialen (tekst): Aanbevolen

Cursussen VD W1

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges12,50 uren
Practicum en/of oefeningen
Vormen van groepsleren
Werkplekleren en/of stage
Werktijd buiten de contacturen91,50 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor beide examenkansen, niet herhaalbaar in tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarPortfolio100,00zie opleidingskaart van het lopende academiejaar

Toetsing (tekst)

De student dient verplicht aanwezig te zijn bij alle activiteiten van dit opleidingsonderdeel.

Tijdens onderwijsactiviteiten wordt er getoetst. Indien de student afwezig is haalt hij een 0 voor deze evaluatie. Er is geen inhaalmoment mogelijk.
Voor de puntenverdeling: zie opleidingskaart van het lopende academiejaar Het POP wordt 2 keer per jaar opgevraagd door de POP-lezer voor evaluatie.

Het nooit ter beschikking stellen van het POP zal leiden tot F voor het volledige opleidingsonderdeel.