Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Wetenschap en Techniek
campus Kronenburg
Kronenburgstraat 47 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 80 - F +32 3 220 55 99
wt@ap.be
Voedingswetenschappen 321009/1692/1920/1/80
Studiegids

Voedingswetenschappen 3

21009/1692/1920/1/80
Academiejaar 2019-20
Komt voor in:
  • Bachelor in de voedings- en dieetkunde, trajectschijf 2
In andere opleidingen:
  • Bachelor in de voedings- en dieetkunde als Voedingswetenschappen3 S3
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 4 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): Aerts Ingrid, Le Bruyn Bente
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2019 (1ste semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit getolereerd).
Totale studietijd: 104,00 uren

Volgtijdelijkheid

binnen het opleidingsprogramma al minstens 45 studiepunten afgewerkt hebben.

Korte omschrijving

voor het facet: "voeding doorheen de levensloop"
De behoefte aan voedsel en voedingsstoffen, de beleving van voedsel- en voedingsproblemen zijn onder andere afhankelijk van de leeftijd. Elke leeftijdscategorie kent haar eigen behoeftes en voedingsproblemen: zwangere en lacterende, zuigeling, peuter en kleuter, scholieren, adolescenten en ouderen. De volwassenen zijn in het eerste jaar behandeld. We bouwen hierop verder om de andere leeftijdscategorieën te bestuderen.

voor het facet 'sportvoeding'
Een (intensieve) sporter heeft andere voedingsbehoeften dan een niet-sporter. Daarnaast wordt er over dit onderwerp enorm veel geschreven en is voor een topsporter een goede prestaties zeer belangrijk. In hoeverre voeding hierbij kan helpen bekijken we in dit onderdeel.
Namelijk:
• inleiding in de sportfysiologie,
• voeding bij sport algemeen,
• voeding bij duursport,
• voeding bij krachtsport,
• voeding bij team/spelsport.

OLR-Leerdoelen (lijst)

communicatie
hanteert vakterminologie omtrent de leefstijladviezen die gelden bij de verschillende levensfasen
diƫten
berekent de energie- en voedingstoffenbehoeften van sporters
categoriseert de verschillende soorten sportpreparaten
stelt een gezond voedingsadvies op voor een sporter aangepast aan de trainingen
gezondheidsbevordering
hanteert de richtlijnen van het voorlichtingsmodel voor beweging en sedentair gedrag aangepast aan de verschillende leeftijdsfasen
methodologie
stelt een (voedings)behandelplan op aangepast aan verschillende leeftijdsgroepen
stelt een (voedings)behandelplan op voor een individu met specifieke behoeften (zwangeren/ lacterenden)
nutritional assessment op individueel niveau
stelt een (voedings)behandelplan op voor een individu met specifieke behoeften (zwangeren/ lacterenden)
nutritioneel onderzoek op groepsniveau
stelt een (voedings)behandelplan op aangepast aan verschillende leeftijdsgroepen
probleemanalyse
berekent de energie- en voedingstoffenbehoeften van sporters
categoriseert de verschillende soorten sportpreparaten
motiveert evidence based de leefstijladviezen voor een bepaalde casus (leeftijdsfasen)
stakeholdergerichtheid
stelt een gezond voedingsadvies op voor een sporter aangepast aan de trainingen

Leerinhoud

voor het facet: "voeding doorheen de levensloop"

Per les wordt de theorie omgezet in praktische oefeningen waarbij een workshop per leeftijdsgroep aan bod komt.
Over zuigelingenvoeding wordt een praktijkles georganiseerd.


voor het facet 'sportvoeding'

Inleiding in de sportfysiologie
Basisprincipes van sportvoeding naar energie en energieleverende stoffen
Basisprincipes van sportvoeding voor vocht, mineralen en vitamines
Basisprincipes van sportvoeding bij de verschillende sporten,(duursport, krachtsport, team/spelsport) en sportpreparaten
Bespreking van de casussen

Studiematerialen (tekst): Verplicht

voor het facet: "voeding doorheen de levensloop"
Digitale Cursus via het leerplatform Digitap
Voedingsaanbevelingen voor België, HGR, nr. 9285, herziening 2016
Brochures 'Kind en Gezin', Hallepoortlaan, 27 te 1060 Brussel, www.kindengezin.be
NUBEL, 6de editie, Belgische voedingsmiddelentabel,
Maten en gewichten, handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België, uitgave 2005
AP richtlijn van het lopende academiejaar
AP kennislijn van het lopende academiejaar


voor het facet 'sportvoeding'
Maten en gewichten, handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België, uitgave 2005
AP richtlijn van het lopende academiejaar
AP kennislijn van het lopende academiejaar
handboek: Eet als een atleet, I am a foodie.

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing3,00 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges13,50 uren
Practicum en/of oefeningen3,50 uren
Vormen van groepsleren
Werkplekleren en/of stage
Werktijd buiten de contacturen84,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarVaardigheidstoets hands off100,0030% sportvoeding en 70 % voeding doorheen de levensloop. Het examen bestaat uit theoriebevraging en een uitgebreide casusoefening (facet sportvoeding en/of facet voeding doorheen de levensloop). Volgende hulpmiddelen zijn toegelaten: Belgische voedingsaanbevelingen (HGR), Nubel voedingsmiddelentabel, rekenmachine.
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarVaardigheidstoets hands off100,0030% sportvoeding en 70 % voeding doorheen de levensloop. Het examen bestaat uit theoriebevraging en een uitgebreide casusoefening (facet sportvoeding en/of facet voeding doorheen de levensloop). Volgende hulpmiddelen zijn toegelaten: Belgische voedingsaanbevelingen (HGR), Nubel voedingsmiddelentabel, rekenmachine.

Toetsing (tekst)

Het examen bestaat uit theoriebevraging en een uitgebreide casusoefening (facet sportvoeding en/of facet voeding doorheen de levensloop). Volgende hulpmiddelen zijn toegelaten: Belgische voedingsaanbevelingen (HGR), Nubel voedingsmiddelentabel, rekenmachine.

Het examen kan digitaal (op eigen laptop van student) afgenomen worden. examens worden continu gemonitord om eventuele examenfraude tegen te gaan. Hiervoor moet de student bij aanvang van het examen een monitoringapplicatie opstarten. De student die dit weigert, mag niet deelnemen aan het examen.