Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Management en Communicatie
campus Meistraat
Meistraat 5 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 20 - F +32 3 220 55 59
mc@ap.be
Werkplekleren A32204/1809/1920/1/39
Studiegids

Werkplekleren A

32204/1809/1920/1/39
Academiejaar 2019-20
Komt voor in:
  • Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 10 studiepunten
Co-titularis(sen): Hoxhaxhiku Riad, Van Thiel Daniel
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Academiejaar
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 260,00 uren
Totale kostprijs onderwijsactiviteiten: € 275,00

Korte omschrijving

Het OLOD Werkplekleren A behandelt de courante basisvaardigheden binnen de logies-, restaurant-, en cateringsector.

De studenten zonder vooropleiding 'hotel' leren eerst de basiscompetenties aan bij CVO Vitant. Hiervoor schrijft de student bijkomend en afzonderlijk in bij het desbetreffende CVO.

De competenties die aangebracht worden zijn deze die bereikt moeten zijn op het einde van het tweede leerjaar van de tweede graad in het secundair hotelonderwijs.

Het OLOD Werkplekleren A bereidt voor op het OLOD Werkplekleren binnen de afstudeerrichtingen Logies-, Restaurant of Cateringmanagement.

OLR-Leerdoelen (lijst)

01: Dagelijkse werking: Handelt vanuit een actuele kennis van de horecasector en neemt verantwoordelijkheid op voor de  correcte dagelijkse werking van de eigen afdeling.  
De student noteert een reservatie en een bestelling op een correcte wijze volgens de regels van de zaak.
De student voert de voorbereidende werkzaamheden aan de bar uit.
De student voert de voorbereidende werkzaamheden in het restaurant uit.
De student stelt het restaurantkarkas op.
De student dekt de tafels volgens de opgenomen reservaties.
De student realiseert de op- en afruim van het restaurant.
De student serveert dranken en gerechten volgens de regels van de etiquette.
De student voert eenvoudige zaalbereidingen en versnijdingen uit.
De student maakt een rekening in het restaurant of aan de bar en sluit de rekening af.
De student neemt op een professionele manier afscheid van de gasten.
07: Professioneel werken en veiligheidsvoorschriften toepassen: Handelt volgens de hygiëne-, onderhouds-, veiligheids- en overige geldende wetgeving en waakt over de naleving ervan binnen de eigen afdeling. 
De student kent de geldende voedselveiligheidwetgeving, stelt overtredingen vast en stuurt bij waar nodig.

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Het benodigde studiemateriaal wordt tijdens de eerste les aan de student voorgesteld.

Het studiemateriaal dat door de docent ter beschikking gesteld wordt zal tijdens of na de lessen aan de student bezorgd worden.

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Werkplekleren en/of stage190,00 uren
  • Opmerking: De studenten zonder vooropleiding hotel volgen de module "Basistechnieken koken en opdienen", hetgeen overeenstemt met de competenties die bereikt worden op het einde van het tweede leerjaar van de tweede graad in het secundair hotelonderwijs.
Werktijd buiten de contacturen70,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor beide examenkansen, niet herhaalbaar in tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarPortfolio10,00
AcademiejaarReflectieopdracht10,00
AcademiejaarStage80,00De evaluatie van de student gebeurt deels door de mentor op de werkplek en deels door de begeleider vanuit de school.