Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Onderwijs en Training
campus Spoor Noord Noorderplaats
Noorderplaats 2 - 2000 Antwerpen
ot@ap.be
Gezondheidsopvoeding 1 Basis chemie33044/1839/2021/1/08
Studiegids

Gezondheidsopvoeding 1 Basis chemie

33044/1839/2021/1/08
Academiejaar 2020-21
Komt voor in:
  • Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs (uitdovend)
    Keuzeoptie:
    • Gezondheidsopvoeding
  • Educatieve bachelor in het secundair onderwijs, trajectschijf 1
    Keuzeoptie:
    • Gezondheidsopvoeding
In andere opleidingen:
  • Educatieve bachelor secundair onderwijs (1 onderwijsvak, Antwerpen) als Gezondheidsopvoeding 1 Basis chemie
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Titularis: Seghers Annemie
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2020 (1ste semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit getolereerd).
Totale studietijd: 75,00 uren

Waarschuwing

Deze informatie is onder voorbehoud van de verdere evolutie van de Coronamaatregelen.

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Begincompetenties (tekst)

Zie algemene toelatingsvoorwaarden

OLR-Leerdoelen (lijst)

Leerbevordering: geschikte leerinhouden hanteren
kan een voedingsetiket lezen en de wetenschappelijke en juridische consumenteninformatie duiden
voedingsmiddelen en voedingsstoffen analyseren in functie van hun rol in het voedingspatroon
Zelfontwikkeling: onderzoekend handelen
toont zich leergierig bij het uitvoeren van praktische proeven. Kan besluiten trekken uit waarnemingen en deze nauwkeurig en correct met gebruik van aangereikt wetenschappelijke materiaal noteren en verwoorden (Goesting)
neemt verantwoordelijkheid op bij het uitvoeren van praktische proeven door de principes van millieuzorg en hygiëne te respecteren en steeds toe te passen (Engagement)

Leerinhoud

Welke voedingsstoffen zijn aanwezig in onze voeding?

Voor de voedingsstoffen gaan we na; het voorkomen in de natuur, het belang in de voeding, de chemische structuur, de eigenschappen, de invloed van technologische processen en  de stofwisseling. 

De theorie wordt ondersteund met talrijke eenvoudige experimenten in de leskeuken

Studiematerialen (lijst)

Witte mantelschort met logo van de school en wit haarnetjeVerplicht€ 40,00
Cursus leidraadVerplicht
  • Auteur: A. SEGHERS
StudiewijzerVerplicht
De Belgische Voedingsmiddelentabel NUBELVerplicht€ 11,00
  • Auteur: NUBEL VZW
Ons VoedselVerplicht€ 45,00
  • Auteur: Frans M. de Jong
Receptenleer, processen en techniekenVerplicht€ 59,10
  • Auteur: J.G. van Eden, W.J.Gerritsen, T.F. Visser, A.Van de Zedde
Wat eten we? Over voeding en chemieVerplicht€ 20,00
  • Auteur: J. Van de Weerdt, T. MOrtier, N. Chiaverini

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges20,00 uren
  • Opmerking: Dit vak vereist permanente aanwezigheid tijdens de les
Practicum en/of oefeningen20,00 uren
Werktijd buiten de contacturen35,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Semester 1Kennistoets100,00digitaal
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennistoets100,00digitaal