Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Management en Communicatie
campus Meistraat
Meistraat 5 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 20 - F +32 3 220 55 59
mc@ap.be
Recht III/216018/1920/2021/1/35
Studiegids

Recht III/2

16018/1920/2021/1/35
Academiejaar 2020-21
Komt voor in:
  • Bachelor in het hotelmanagement, trajectschijf 3
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Co-titularis(sen): Bogman Dominique
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Module 2
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 07.12.2020 (2de module)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

geslaagd of getolereerd voor Recht II/2.

Korte omschrijving

Het opleidingsonderdeel beoogt studenten voor te bereiden op tewerkstelling in de Hotelsector, waarbij de juridische context een niet onbelangrijke rol speelt en dit door middel van het aanleren van theoretische kennis en praktijk gevallen. De hotelmedewerker of hotelhouder dient een overzicht te hebben van mogelijke juridische procedures en het verloop ervan, te samen met de alternatieve geschillenregelingen. Verder geeft de cursus een beschrijving van beheer van onroerend goed. De aansprakelijkheid van de hotelhouder ten aanzien van de klant, de medewerkers en de bookingkantoren of andere derden wordt belicht aan de hand van casussen. Bepaalde contracten zoals de brouwerijcontracten en handelshuur worden toegelicht. Specifieke hotelwetgeving wordt overlopen, zoals het decreet voor logiesverstrekkende bedrijven. Alle mogelijke vergunningen worden aangehaald.

Begincompetenties (tekst)

nederlands

OLR-Leerdoelen (lijst)

Procesmatig/wetgeving
De student heeft notie van de verschillende juridische contexten en problematieken waarmee een hotelhouder (al dan niet onder de vorm van een vennootschap) kan geconfronteerd worden. Hij erkent de situatie en reageert gepast.
De student kent de gevolgen van het afsluiten van de meest courante contracten (zoals de koop, handelshuur of huur en aanneming). Hij weet wat de gevolgen zijn van niet-naleving van zijn verplichting als contractspartij.
De student vindt informatie over de belangrijkste horecawetgeving en toont aan dat hij deze begrijpt.
De student begrijpt de verantwoordelijkheid van de hotelhouder in de meest voorkomende situaties, zoals tewerkstelling van personeel, zijn relaties met klanten en andere derden en is in staat de meeste courante toepassingen in te schatten.

Leerinhoud

•In welke gerechtelijke procedure kan men terecht komen; Hoe wordt ze gestart? Kunnen we een juridische probleemsituatie anders oplossen?
•De eigendom en andere zakelijk rechten van de hotelhouder
•Het verbintenissenrecht en benoemde contracten: ?De koopovereenkomst; de huur en handelshuur; de aanneming en andere contracten (lastgeving, de dading, de lening, de borgtocht);

- Het hotelcontract / bewaargeving
- De contractuele aansprakelijkheid

•De burgerlijke aansprakelijkheid van de hotelhouder.
•Hotelwetgeving. ?De vestiging van de hotelhouder
- Het decreet voor logiesverstrekkende bedrijven
- De milieuvergunning.

•De fiscale situatie van een zelfstandige hotelhouder en de vennootschap

Studiematerialen (lijst)

SyllabusVerplicht

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing2,00 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges24,00 uren
Practicum en/of oefeningen
Vormen van groepsleren
Werkplekleren en/of stage
Werktijd buiten de contacturen52,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets100,00Schriftelijk examen (kennis, inzicht en toepassing)
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennistoets100,00Schriftelijk examen (kennis, inzicht en toepassing)

Toetsing (tekst)

Zie digitap voor eventuele verdere instructies.