Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Management en Communicatie
campus Meistraat
Meistraat 5 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 20 - F +32 3 220 55 59
mc@ap.be
Restauratiemanagement/128313/1920/2021/1/92
Studiegids

Restauratiemanagement/1

28313/1920/2021/1/92
Academiejaar 2020-21
Komt voor in:
  • Bachelor in het hotelmanagement, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Co-titularis(sen): Van Nijlen Bart
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Module 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 05.10.2020 (1ste module)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

geslaagd of getolereerd voor Rooms Division Management EN geslaagd of getolereerd voor Digital Skills/3 EN (geslaagd of getolereerd voor Boekhouden/1 OF (geslaagd of getolereerd voor Hotelpraktijk/1 EN geslaagd of getolereerd voor F&B Operations)).

Korte omschrijving

De student verwerft een inzicht in de grote lijnen van het bestuur over een afdeling restauratie. Hij leert de F&B operations managen, gecombineerd met een doordachte financiële benadering (bv analyse van financiële rapporten, opstellen van een P&L statement voor een banket, berekening van de rentabiliteit van een banket,...).

Begincompetenties (tekst)

Om in te kunnen schrijven voor dit o.o. moet je geslaagd zijn voor: Reception en housekeeping/3, Boekhouden/1 en ICT/3.  


OLR-Leerdoelen (lijst)

Beroepstechnisch/servicegericht
De student legt de hoofdlijnen uit, analyseert en gebruikt een vergader- en banketorganisatie.
De student situeert functies van een afdeling restauratie en andere afdelingen in een hotelorganogram (Niveau 1)
Analytisch denken/bedrijfseconomisch inzicht
De student berekent een omzet en daaraan gerelateerde kosten van een restaurant (Niveau 3)
De student beschrijft en verklaart een praktische werking van een afwasafdeling (Niveau 2)
De student berekent een verkoopprijs en kosten in een afdeling restauratie (Niveau 3)
De student stelt een verlies- of winstrekening van een (activiteit) functie op en interpreteert ze (Niveau 3)
De student schat voor festivals en promoties een volume aan werk in en interpreteert een eindresultaat (Niveau 3)
De student kent de grote lijnen van een exploitatierekening van een afdeling restauratie en situeert deze binnen een hotelexploitatierekening (Niveau 2)
Managementrol / kwaliteitszorg
De student stelt een personeelsplan op (Niveau 3)
Projectmanagement/duurzaamheid
De student legt uit hoe festivals en promoties georganiseerd worden (Niveau 1)
Leiderschap / teamvaardigheden
De student beschrijft taken van leidinggevend en uitvoerend personeel van een afdeling restauratie en van andere afdelingen (Niveau 1)
Communicatie / taalvaardigheid
De student verklaart vaktermen in een vreemde taal die voorkomen in de internationale hotelindustrie en past ze toe (Niveau 2)

Leerinhoud

Deze cursus geeft een overzicht van de verschillende aspecten die van belang zijn bij de organisatie en het (financiële) beheer van de F&B-afdeling: de functie van F&B-manager, het foodconcept, de opbouw en samenstelling van het F&B-budget, het P&L-statement, operationeel kwaliteitsbeheer binnen de F&B-afdeling, payroll control system, de foodcost als werkinstrument, evaluatie van de menukaart, organisatie en beheer van de banketafdeling en F&B festivals and promotions.

Studiematerialen (lijst)

SyllabusVerplicht
Digitap APVerplicht
  • Auteur: AP Hogeschool Antwerpen

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing2,00 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges20,00 uren
  • Opmerking: Hoor- en werkcolleges met optimale betrokkenheid van de studenten op basis van hun persoonlijke ervaringen.
Practicum en/of oefeningen10,00 uren
  • Opmerking: Oefeningen omtrent het opstellen van een P&L statement voor een banket, berekening van de rentabiliteit van een banket,...
Werktijd buiten de contacturen46,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets60,00Schriftelijk gesloten boek examen met zowel theoretische vragen als praktische toepassingen (12 van de 20 punten).
AcademiejaarVaardigheidstoets hands off40,00Schriftelijk gesloten boek examen met praktische toepassingen (waarbij de theorie wordt toepast op praktijkgevallen) (8 van de 20 punten).
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets60,00Schriftelijk gesloten boek examen met zowel theoretische vragen als praktische toepassingen (12 van de 20 punten)
AcademiejaarVaardigheidstoets hands off40,00Schriftelijk gesloten boek examen met praktische toepassingen (waarbij de theorie wordt toegepast op praktijkgevallen) (8 van de 20 punten).

Toetsing (tekst)

Zie digitap voor eventuele verdere instructies.