Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Gezondheid en Welzijn
campus Spoor Noord Noorderplaats
Noorderplaats 2 - 2000 Antwerpen
gw@ap.be
Keuze-olod UA 5: Theorie van Sociaal Werk31165/1924/2021/1/32
Studiegids

Keuze-olod UA 5: Theorie van Sociaal Werk

31165/1924/2021/1/32
Academiejaar 2020-21
Komt voor in:
  • Bachelor in de orthopedagogie, trajectschijf 3
    Keuzepakket:
    • Palet orthopedagogie Bachelor 3
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Co-titularis(sen): Tirions Michel
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2020 (1ste semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.

Volgtijdelijkheid

binnen trajectschijf 1 al minstens 40 studiepunten afgewerkt hebben.

Korte omschrijving

Dit OLOD is interessant voor studenten uit de BA sociaal werk, de BA Orthopedagogie* en de BA Toegepaste Psychologie*.
(* resulteert in vrijstelling bij inschrijving in de UA-Master Sociaal Werk)

Het olod situeert zich in het brede sociale domein van zorg, arbeid, welzijn, samenleven.

Je volgt dit opleidingsonderdeel aan Universiteit Antwerpen, in het schakeljaar Master Sociaal werk. Daar ontmoet je o.m. studenten die na een bacheloropleiding starten met de master.
* De credits die je behaalt geven je vrijstelling wanneer je zelf zou kiezen om na je afstuderen als bachelor de master Sociaal Werk te starten. Indien je kiest om dit opleidingsonderdeel van 6 stp te volgen aan de UA, zal dit maar voor 3stp meetellen als vervanging van een keuze opleidingsonderdeel in het derde jaar. Indien je later het schakeljaar zou aanvatten, tellen alle verworven studiepunten mee.

Je dient als student zelf na te gaan of het combineerbaar is. De uurroosters van de UA zijn online beschikbaar vanaf midden juni en kan je consulteren via https://www.uantwerpen.be/nl/onderwijs/opleidingsaanbod/master-sociaal-werk/studieprogramma/voorbeeldrooster/
AP en UA hebben een universitair akkoord. Hierdoor dien je als student op de UA geen extra inschrijvingsgeld te betalen. Je moet je wel nog registreren bij de UA. De procedure hiervoor vind je terug op digitap, bij de informatie m.b.t. het keuzeproces bij inschrijving. Hier vind je ook contactgegevens terug van de personen die je verdere informatie kunnen verschaffen.

De student krijgt na registratie toegang tot het digitale leerplatform 'Blackboard UAntwerpen'.

Voor verder informatie, zie studiefiche UAntwerpen: volg deze link: https://www.uantwerpen.be/nl/onderwijs/opleidingsaanbod/master-sociaal-werk/schakelprogramma/studieprogramma/

Leerinhoud

Zie studiefiche UAntwerpen: volg deze link: https://www.uantwerpen.be/nl/onderwijs/opleidingsaanbod/master-sociaal-werk/schakelprogramma/studieprogramma

Dit OLOD is interessant voor studenten uit de BA sociaal werk, de BA Orthopedagogie* en de BA Toegepaste Psychologie*.
(* resulteert in vrijstelling bij inschrijving in de UA-Master Sociaal Werk)

Het olod situeert zich in het brede sociale domein van zorg, arbeid, welzijn, samenleven.

Het opleidingsonderdeel Theorie van Sociaal Werk biedt studenten een systematische inleiding in het generieke begrippenkader van 'sociaal werk'. De focus ligt op de gemeenschappelijke stam van het beroep met aandacht voor de gemeenschappelijke verscheidenheid die zo kenmerkend is voor het brede sociaal werkveld.

In eerste instantie wordt ingezoomd op de wijze waarop we sociaal werk kunnen definiëren. We staan hierbij ook stil bij de heersende perceptie op sociaal werk in onze Westerse samenleving en bespreken uitvoerig de internationale definitie van sociaal werk. Vanuit de internationale definitie bekijken we verschillende ontologische kaders die richtinggevend zijn voor het hedendaagse (internationale) sociaal werk. Als sluitstuk van een eerste verkenning, bekijken we de kern van het beroep sociaal werk van naderbij.

Om de eerste inhoudelijke verkenning van sociaal werk een achtergrond te geven waartegen deze zich heeft kunnen aftekenen, is het eveneens belangrijk om de historiek van het sociaal werk te schetsen. We kijken hier zowel naar internationale, nationale en regionale ontwikkelingen.

Verder behandelen we de basistheoretische onderbouw van sociaal werk. Dit doen we om de wijze waarop theorie tot stand komt binnen SW en de concrete theoretische onderbouw vanuit andere basiswetenschappen (vooral psychologie en sociologie)

in te bedden in de wijze waarop sociaal werk in onze samenleving verschijnt als beroep. We gaan ook in op de manier waarop theorieontwikkeling in sociaal werk gebeurt. Het is belangrijk om de nadruk te leggen op de breedte van het kennisbegrip waarop sociaal werk een beroep doet in de ontwikkeling van een eigen ‘body of knowledge’: systematisch verworven kennis (door wetenschappelijk onderzoek, maar evengoed door praktijkevaluatie) staat naast procedurele (handelingsmodellen), persoonlijke (ervarings-) en praktijkkennis (practice wisdom).

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Zie studiefiche UAntwerpen: volg deze link: https://www.uantwerpen.be/nl/onderwijs/opleidingsaanbod/master-sociaal-werk/schakelprogramma/studieprogramma/

Handboek: 

Tirions, M., Raeymaeckers, P., Cornille, A., Gibens, S., Boxstaens J. & Postma, Y. (reds.) (2019). #Sociaal Werk. Leuven : Acco.

Facultatief studiemateriaal:

Het volgende studiemateriaal kan vrijblijvend bestudeerd worden:
Extra leesmateriaal en de powerpoint presentaties die gebruikt worden tijdens de hoorcolleges worden aangeleverd via Blackboard.

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges
Werktijd buiten de contacturen

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets100,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets100,00

Toetsing (tekst)

Zie studiefiche UAntwerpen: volg deze link: https://www.uantwerpen.be/nl/onderwijs/opleidingsaanbod/master-sociaal-werk/schakelprogramma/studieprogramma/


Examen:

Mondeling met schriftelijke voorbereiding
Gesloten boek
Open vragen