Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Wetenschap en Techniek
campus Kronenburg
Kronenburgstraat 47 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 80 - F +32 3 220 55 99
wt@ap.be
Microbiologie van de voeding W132069/1930/2021/1/74
Studiegids

Microbiologie van de voeding W1

32069/1930/2021/1/74
Academiejaar 2020-21
Komt voor in:
  • Bachelor in de voedings- en dieetkunde, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 6 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): Appels Ann, van den Akker Suzanne
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2020 (1ste semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 156,00 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Korte omschrijving

Voeding en microbiologie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alle micro-organismen zijn daarom direct schadelijk voor de gezondheid, sommige micro-organismen zijn zelfs noodzakelijk om tot een voedingsmiddel te komen.

Maar natuurlijk staan we ook stil bij de rol die de micro-organismen spelen bij bewaring van voedingsmiddelen, voedselbederf en bij voedselbesmettingen (voedselintoxicaties en voedselinfecties).

Om hiertoe te komen, moeten er natuurlijk eerst een aantal algemene begrippen van de microbiologie uitgelegd worden. We bekijken ook hoe micro-organismen zich vermeerderen en welke factoren hier bij van belang zijn.

In het lab worden enkele basishandelingen in de microbiologie aangeleerd om vervolgens enkele basisanalyses op voedingsmiddelen uit te voeren.

OLR-Leerdoelen (lijst)

kwaliteit en voedselveiligheid
beschrijft fermentatie van voedingswaren
beschrijft het belang van monstername gerelateerd tot voedselproductie/verwerking
beschrijft hoe de groei van micro-organismen onder controle kan gehouden worden
methodologie
handelt volgens de voorschriften van een microbiologisch lab
werkt correct met de lichtmicroscoop
probleemanalyse
benoemt basisbegrippen van de microbiologie
benoemt voedseleigen micro-organismen en pathogene micro-organismen
beschrijft basisbegrippen en basishandelingen van de microbiologie
beschrijft de bouw en functie van microbiologische celcomponenten
beschrijft de morfologie, groei en levenswijze van bacteriƫn, virussen,
beschrijft de parameters voor de groei van micro-organismen
beschrijft het nut van micro-organismen in de voeding
beschrijft het ziekteproces van de voedingsgerelateerde micro-organismen
bereidt een labopdracht voor volgens geldende richtlijnen
beschrijft de parameters (fysieke en chemische) voor de groei van micro-organismen
beschrijft de morfologie van bacteriƫn, schimmels, gisten, protozoa en helminthen
interpreteert microbiologische testresultaten
voert berekeningen uit op basis van microbiologische meetresultaten
zorg voor omgeving
neemt initiatief bij het uitvoeren van de toegewezen opdracht

Leerinhoud

algemene inleiding tot de microbiologie waaronder de groei en factoren die de groei beïnvloeden
monstername en transport
microbiologie in het laboratorium en moderne microbiologische technieken
besmetting van voedingsmiddelen
voedselintoxicatie en voedselinfectie
belangrijke groepen van micro-organismen en hun belang voor de voedingsmiddelen
gefermenteerde producten
intrinsieke en extrinsieke parameters van voedsel die de groei van micro-organismen beïnvloeden
voedselbewaring, voedselbederf

aseptische uitvoering van algemene microbiologische technieken
testen op microbiologische hygiëne van de werkplek
microbiologische testen, waaronder snelle detectiemethoden, van een voedingsmiddel
onderzoek van gisten en schimmels
onderzoek van protozoa en helminthen

Via mail worden er tijdens het academiejaar geen antwoorden geformuleerd over inhoudelijke vragen met betrekking tot de leerinhouden. Inhoudelijke vragen kunnen gesteld worden via het discussieforum op de digitale leeromgeving of tijdens practica/terugkommomenten.

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Cursus: Microbiologie van de voeding - auteur: Els Van Eyken en Ann Appels - AP Hogeschool.
 
Invuldocument: Microbiologie van de voeding - lab - AP Hogeschool.

Studiematerialen (tekst): Aanbevolen

Levensmiddelenhygiëne - De microbiologische aspecten. Drs.G.J.A. Ridderbos, Elsevier gezondheidszorg (ISBN 978-90-352-2859-7).

Het gebruik van een laptop is tijdens practica niet toegestaan.

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing3,00 uren
  • Omschrijving: de effectieve examenvorm en examentijd worden gecommuniceerd via digitap. De examentijd bevat een zelfde tijdsverlenging voor alle studenten.
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges3,50 uren
  • Omschrijving: de effectieve werkvorm wordt gecommuniceerd via digitap.
Practicum en/of oefeningen21,00 uren
  • Omschrijving: de effectieve werkvorm wordt gecommuniceerd via digitap.
Vormen van groepsleren
Werkplekleren en/of stage
Werktijd buiten de contacturen128,50 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets80,00Open en gesloten vragen. Gesloten boek. De vragen peilen naar kennis en toepassen van kennis en inzicht. Geen hulpmiddelen toegelaten.
AcademiejaarVaardigheidstoets simulatie permanent (Permanente evaluatie)20,00Nakijken van voorbereiding, houding, attitude, volledigheid verslagen, prelabtoets
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennistoets100,00Open en gesloten vragen. Gesloten boek. De vragen peilen naar kennis en toepassen van kennis en inzicht. Geen hulpmiddelen toegelaten.

Toetsing (tekst)

Er zijn geen hulpmiddelen toegelaten op het examen.

De student dient verplicht aanwezig te zijn op alle praktijkactiviteiten van dit opleidingsonderdeel. Tijdens de praktijkactiviteiten wordt de voorbereiding geëvalueerd.

Bij elke afwezigheid behaalt de student een 0 score op het betreffende deelexamen.

De student kan per opleidingsonderdeel maximaal 1 gemiste praktijksessie inhalen en dit enkel indien het organisatorisch mogelijk is. De student neemt het initiatief om binnen de 3 kalenderdagen na de gemiste praktijksessie met de betrokken lectoren deze inhaalsessie in te plannen..

Bij meerdere gewettigde afwezigheden contacteert de student het opleidingshoofd.

Deelname aan praktijklessen is noodzakelijk om de door de opleiding vooropgestelde beroepscompetenties te kunnen ontwikkelen en toetsen. Conform het OER wordt voor dit opleidingsonderdeel de beoordeling “Fail” (code “F”) toegekend bij afwezigheid vanaf 20% van de praktijkactiviteiten, tenzij de student recht heeft op een inhaalsessie. Een code 'F' voor een deelexamen resulteert in een code 'F' voor het gehele opleidingsonderdeel. Meer informatie over de code 'F' lees je in art. 15.5 van het onderwijs- en examenreglement (www.ap.be).

Studenten die de voorbereidende taken onvoldoende hebben uitgevoerd worden niet toegelaten tot de praktijksessie. De student haalt 0 voor de gemiste sessie.
Elke student, die conform de werkinstructies door de lector de toegang tot de labs of praktijklokalen ontzegd wordt, haalt een 0 voor deze sessie.

Het niet opstarten of afsluiten van de monitoringsoftware wordt aanzien als fraude.