Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Wetenschap en Techniek
campus Kronenburg
Kronenburgstraat 47 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 80 - F +32 3 220 55 99
wt@ap.be
Praktijkonderzoek W232073/1930/2021/1/16
Studiegids

Praktijkonderzoek W2

32073/1930/2021/1/16
Academiejaar 2020-21
Komt voor in:
  • Bachelor in de voedings- en dieetkunde, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): Lodewijks Jan
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 2
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.03.2021 (2de semester)
Tweede examenkans: niet mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Korte omschrijving

Tijdens de lessen praktijkonderzoek oefenen we verschillende basisvaardigheden in die voor een toekomstige diëtist van belang zijn. We hanteren de NUBEL tabel, de handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in Belgie¨ en het CIRIHA fotoboek.

Je oefent manuele en digitale (met behulp van Excel) energieberekeningen en het opstellen van een voedingswaarde-etiket.

Je leert evidence based werken, doelmatig en doeltreffend, aan de hand van de best beschikbare informatie.

Je onderzoekt het gewicht van verschillende basismaten, vloeibare voedingsmiddelen en vaste voedingsmiddelen. Je onderzoekt het gewicht per verschijningsvorm, zoals aangeboden in de handel en gemakkelijk als maat te gebruiken. Je onderzoekt het gewicht per portie. Je zal al snel merken dat dit niet altijd overéén komt met de aanbevelingen. Je onderzoekt het verschil tussen een brutogewicht en een nettogewicht. Je onderzoekt het eetbaar deel, de slinkfactor en het gewichtverlies bij bereiding.

Je oefent om statistische kengetallen manueel en digitaal (aan de hand van Excel) te berekenen. Je oefent statistische kengetallen grafisch weer te geven.

Je voert een eigen onderzoek uit, waarbij je in groep op zoek gaat naar een hulpmiddel om inschattingsfouten bij het bepalen van een portiegrootte gaat voorkomen. Je schrijft hiervoor een eigen onderzoeksartikel, met de verwerking van statistische gevens.

OLR-Leerdoelen (lijst)

nutritional assessment op individueel niveau
reproduceert een reeks van elementaire maten en gewichten
nutritioneel onderzoek op groepsniveau
analyseert een wetenschappelijk artikel
analyseert variatie van metingen en inschattingen
maakt calorimetrie berekeningen
stelt een voedingswaarde declaratie op (per 100g, per verschijningsvorm)
verwerkt meetresultaten
evidence-based handelen
analyseert een wetenschappelijk artikel

Leerinhoud

• Berekent inter- en intra persoonsvariatie bij porties.
• Verifieert experimentele resultaten met standaardmaten.
• Maakt calorimetrie berekeningen.
• Analyseert een wetenschappelijk artikel.
• Analyseert variatie van metingen en inschattingen.
• Stelt een voedingswaarde declaratie op.
• Reproduceert een reeks van elementaire maten en gewichten.
• Werkt een onderzoeksopzet uit voor een onderzoeksvraag.
• Voert een onderzoeksopzet uit.
• Rapporteert onderzoeksresultaten.

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Cursus praktijkonderzoek S1

Elektronische weegschaal tot op 1g nauwkeurig

Belgische voedingsmiddelentabel: Nubel

Handleiding voor een gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen

het CIRIHA fotoboek

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing2,00 uren
  • Omschrijving: de effectieve examenvorm en examentijd worden gecommuniceerd via digitap. De examentijd bevat een zelfde tijdsverlenging voor alle studenten.
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges
Practicum en/of oefeningen8,00 uren
  • Omschrijving: de effectieve werkvorm wordt gecommuniceerd via digitap.
Vormen van groepsleren
Werkplekleren en/of stage
Werktijd buiten de contacturen68,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor beide examenkansen, niet herhaalbaar in tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarVaardigheidstoets hands off100,00

Toetsing (tekst)

De student dient verplicht aanwezig te zijn op alle activiteiten van dit opleidingsonderdeel.

Tijdens de onderwijsactiviteiten wordt er getoetst. Indien de student afwezig is haalt hij een 0 voor deze evaluatie. Er is geen inhaalmoment mogelijk.

Het niet opstarten of afsluiten van de monitoringsoftware wordt aanzien als fraude.


Afwezigheid (gewettigd of ongewettigd) vanaf meer dan 3 dagen leidt tot de beslissing van de examencommissie om code F (Failed) voor het opleidingsonderdeel toe te kennen.