Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Wetenschap en Techniek
campus Kronenburg
Kronenburgstraat 47 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 80 - F +32 3 220 55 99
wt@ap.be
Taste & Food skills S1-232363/1930/2021/1/79
Studiegids

Taste & Food skills S1-2

32363/1930/2021/1/79
Academiejaar 2020-21
Komt voor in:
  • Bachelor in de voedings- en dieetkunde, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 4 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): Bauwens Meghan, Beuselinck Axelle, Le Bruyn Bente, Lodewijks Jan, Vanherle Koen, Wolters Ira
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Academiejaar
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2020 (Academiejaar)
Tweede examenkans: niet mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 104,00 uren

Volgtijdelijkheid

simultaan te volgen met Food Sciences S2.

Korte omschrijving

Het opleidingsonderdeel 'Taste & Food skills' bestaat uit acht 'kooklessen' en twee lessen waarbij je onderzoek gaat verrichten. Tijdens de basiskooklessen leer je de basisprincipes van voedselbereiding kennen en toepassen. De theorie pas je zelf toe tijdens de les, je gaat dus aan de slag met een minimum aan theorie en een maximum aan praktijk. Als individuele opdracht maak je o.a. een organisatieplan van het menu ter voorbereiding van de les. Tijdens de laatste lessen die onderzoek gerelateerd zijn, leer je om op een professionele manier een bereiding sensorieel te beoordelen en objectieve parameters van textuur te analyseren. 




OLR-Leerdoelen (lijst)

(zelf)reflectie
reflecteert over zijn eigen handelen.
grootkeuken en catering
kookt voor derden.
stelt een organisatieplan op.
voert de gepaste kookvaardigheden (principes en technieken) uit.
voert de taak als coach uit (geeft instructies aan de groep, respecteert timing).
kwaliteit en voedselveiligheid
werkt veilig (volgens HACCP en risico-analyse).
methodologie
stelt een organisatieplan op.
voert een sensoriele analyse uit.
werkt veilig (volgens HACCP en risico-analyse).
probleemanalyse
handelt milieubewust.
productbeoordeling
gaat de invloed na van fysicochemische processen op smaakbeleving.
test de invloed van externe factoren op smaakbeleving.
voert een sensoriele analyse uit.
voert metingen uit van voedingsparameters.
samenwerken
voert de taak als coach uit (geeft instructies aan de groep, respecteert timing).

Leerinhoud

Kookgedeelte:  

  • Bereidingstechnieken en -principes: koken, stoven, blancheren, fruiten, paneren, stomen, e.d.
  • Snijtechnieken: brunoise, julienne…
  • Basisbereidingen: soepen, koude en warme voorgerechten, hoofdgerechten met sauzen, nagerechten,
  • Productkennis van algemene voedingsmiddelen
  • Bewaartechnieken
  • Materialen: koksmes, kookfornuizen, oven, microgolfoven, steamer, mixer, e.d.
  • Hygiënisch handelen in de keuken
  • Milieubewust handelen: sorteren in Antwerpen…
  • Veilig handelen: risico-analyse bij het gebruik van een snelkookpan, snijden van groenten/fruit, gebruik van de microgolfoven, frituurketel, oven en flamberen
  • Temperatuurmetingen
  • Organoleptisch oordelen en handelen
  • Maten en gewichten: inschatten en nawegen van de meest courante maten, porties en gewichten

Onderzoeksgedeelte: 

  • Textuurmetingen en textuuranalyse 
  • Sensorieel onderzoek en factoren die organoleptiek beïnvloeden

Studiematerialen (tekst): Verplicht

  • Cursus: Bauwens, M., Le Bruyn, B., Lodewijks, J. (AP Hogeschool, 2019). Taste & Food skills S1-2. 
  • VD-AP Kennislijn van het lopende academiejaar.
  • Elektronische keukenweegschaal: tot op 1 gram nauwkeurig.
  • Het gebruik van een laptop is niet toegelaten. 

Studiematerialen (tekst): Aanbevolen

  • Belgische voedingsmiddelentabel: NUBEL. (2017). Belgische voedingsmiddelentabel. Brussel.
  • Boek: van Eden, J. (2013). Receptenleer. Intro. 
  • Kookboek: van Blommestein, I., van Eijndhoven, A. (2008). Kook ook. Inmerc.
  • Kookboek: McGee, H. (sd). (2013). Over eten en koken: wetenschap en cultuur in de keuken. Nieuw Amsterdam. 


Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing3,50 uren
  • Omschrijving: de effectieve examenvorm en examentijd worden gecommuniceerd via digitap. De examentijd bevat een zelfde tijdsverlenging voor alle studenten.
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges
Practicum en/of oefeningen35,00 uren
  • Omschrijving: de effectieve werkvorm wordt gecommuniceerd via digitap.
Vormen van groepsleren
Werkplekleren en/of stage
Werktijd buiten de contacturen65,50 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor beide examenkansen, niet herhaalbaar in tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets20,00Het examen bestaat uit een (schriftelijk) theoretisch (20%) en een praktisch examen (50%).
AcademiejaarVaardigheidstoets hands on50,00Het examen bestaat uit een (schriftelijk) theoretisch (20%) en een praktisch examen (50%).
AcademiejaarVaardigheidstoets simulatie permanent (Permanente evaluatie)30,00Permanente evaluatie (beoordeling vaardigheden): lesvoorbereiding en gedragsobservatie. Voor opleidingsonderdelen met permanente evaluatie is geen 2de examenkans mogelijk.

Toetsing (tekst)

De student dient verplicht aanwezig te zijn tijdens alle activiteiten van het opleidingsonderdeel 'Faste & Food skills S1-2/W2'. 

Bij elke afwezigheid behaalt de student een 0 score op het betreffende deelexamen. De student kan per opleidingsonderdeel maximaal 1 gemiste praktijksessie inhalen en dit enkel indien het organisatorisch mogelijk is. De student neemt het initiatief om binnen de 3 kalenderdagen na de gemiste praktijksessie met de betrokken lectoren deze inhaalsessie in te plannen.

Bij meerdere gewettigde afwezigheden contacteert de student het opleidingshoofd.

Deelname aan praktijklessen is noodzakelijk om door de opleiding vooropgestelde beroepscompetenties te kunnen ontwikkelen en toetsen. Conform het OER wordt voor dit opleidingsonderdeel de beoordeling “Fail” (code “F”) toegekend bij afwezigheid vanaf 20% van de lesactiviteiten (vanaf de 3de afwezigheid), tenzij de student recht heeft op een inhaalsessie. Een code 'F' voor een deelexamen resulteert in een code 'F' voor het gehele opleidingsonderdeel. Meer informatie over de code 'F' lees je in art. 15.5 van het onderwijs- en examenreglement (www.ap.be).

Studenten die de voorbereidende taken onvoldoende hebben uitgevoerd worden niet toegelaten tot de praktijksessie. De student haalt 0 voor de gemiste sessie.
Elke student, die conform de werkinstructies door de lector de toegang tot de labs of praktijklokalen ontzegd wordt, haalt een 0 voor deze sessie.

Het niet opstarten of afsluiten van de monitoringsoftware bij een digitale toets wordt aanzien als fraude.