Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Management en Communicatie
campus Meistraat
Meistraat 5 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 20 - F +32 3 220 55 59
mc@ap.be
F&B Management33882/1920/2021/1/94
Studiegids

F&B Management

33882/1920/2021/1/94
Academiejaar 2020-21
Komt voor in:
  • Bachelor in het hotelmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Co-titularis(sen): Van Nijlen Bart
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Module 2
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 07.12.2020 (2de module)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.

Korte omschrijving

Dit opleidingsonderdeel draagt bij tot de kennis en de vereiste operationele managementvaardigheden die van belang zijn bij de organisatie en het beheer van de voeding- en drankenafdeling in een horecabedrijf. Praktijkgerichte informatie rond de organisatie (ondermeer personeelsplanning, operationeel kwaliteitsbeheer, voorraadbeheer,..) van het restaurantgebeuren wordt ondersteund door een doordachte financiële benadering (analyse van financiële rapporten, foodcostbeheer, bepaling van de verkoopprijzen).

Begincompetenties (tekst)

Binnen het opleidingsonderdeel Talentmanagement dient de student praktijkervaring binnen het keuken- en restaurantgebeuren op te bouwen. Deze ervaring biedt een goede ondersteuning voor dit opleidingsonderdeel.

De studenten die het opleidingsonderdeel F&B Operations niet dienen te volgen moeten de basiscompetenties van dat opleidingsonderdeel verwerven via zelfstudie.

OLR-Leerdoelen (lijst)

Analytisch denken/bedrijfseconomisch inzicht
De student formuleert actiepunten op basis van cijfergegevens gegenereerd uit voeding- en drankenrapporten. 
De student maakt een kostprijsanalyse van een gerecht of drank om van daaruit de verkoopprijs te bepalen. 
De student beoordeelt een personeelsbezetting met behulp van productiviteitsnormen en formuleert van hieruit acties. 
De student maakt een inschatting van de economische rentabiliteit van een horecaonderneming op basis van referentiegetallen.
De student stelt een afdelingsbudget op voor de F&B afdeling op basis van diverse parameters. 
De student berekent het afdelingsresultaat van een banket op basis van beschikbaar cijfermateriaal. 
De student berekent de rentabiliteit van een (food)festival op basis van diverse parameters. 
De student beschrijft de onderlinge verantwoordelijkheden en communicatieflow tussen de verschillende functies binnen de F&B afdeling en kadert deze afdeling binnen het totale hotelorganigram.
Procesmatig/wetgeving
De student stelt een eenvoudig voorraadsysteem op van aankoop tot uitgifte van goederen. 
Managementrol / kwaliteitszorg
De student formuleert actiepunten m.b.t. operationeel kwaliteitsbeheer. 
Projectmanagement/duurzaamheid
De student stelt een administratief stappenplan op m.b.t. de verkoop en organisatie van een banket of (food)festival.

Leerinhoud

De cursus geeft een overzicht van de verschillende aspecten die van belang zijn binnen de organisatie en het (financiële) beheer van de F&B-afdeling: de functie van F&B-manager, het foodconcept, werken met referentiegetallen, het kassasysteem, de beheersbare lasten binnen de F&B-afdeling, opbouw en samenstelling van het F&B-budget, P&L-statement, plaats van de F&B-afdeling in het hotelorganogram, operationeel kwaliteitsbeheer binnen de F&B-afdeling, horecacompetenties 2020, payroll control system, productiviteit en foodcost als werkinstrument, samenstellen en evaluatie van de menukaart, de MIS, organisatie van de productie, organisatie en beheer van de banketafdeling, F&B festivals & promotions, voorraadbeheer.

Studiematerialen (lijst)

SyllabusVerplicht
Digitap APVerplicht
  • Auteur: AP Hogeschool Antwerpen

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing4,00 uren
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges16,00 uren
  • Opmerking: Hoor- en werkcollega met optimale betrokkenheid van de studenten op basis van hun persoonlijke ervaringen.
Practicum en/of oefeningen8,00 uren
  • Opmerking: Oefeningen omtrent kostprijsanalyse, werken met referentiegetallen, opstellen van een P&L-statement voor een banket, berekening van de rentabiliteit van een banket,...
Werktijd buiten de contacturen50,00 uren
  • Opmerking: Ondermeer voorbereiding oefeningen, vragenlijst voorraadbeheer, voorbereiding examen,...

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets60,00Schriftelijk gesloten boek examen met zowel theoretische vragen als praktische toepassingen (12 van de 20 punten)
AcademiejaarVaardigheidstoets hands off40,00Schriftelijk gesloten boek examen met praktische toepassingen (waarbij de theorie wordt toegepast op praktijkgevallen) (8 van de 20 punten).
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets60,00Schriftelijk gesloten boek examen met zowel theoretische vragen als praktische toepassingen (12 van de 20 punten)
AcademiejaarVaardigheidstoets hands off40,00Schriftelijk gesloten boek examen met praktische toepassingen (waarbij de theorie wordt toegepast op praktijkgevallen) (8 van de 20 punten).

Toetsing (tekst)

zie Digitap voor eventuele verdere instructies