Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Wetenschap en Techniek
campus Kronenburg
Kronenburgstraat 47 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 80 - F +32 3 220 55 99
wt@ap.be
Dietitian W734067/1930/2021/1/09
Studiegids

Dietitian W7

34067/1930/2021/1/09
Academiejaar 2020-21
Komt voor in:
  • Bachelor in de voedings- en dieetkunde, trajectschijf 4
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 4 studiepunten
Co-titularis(sen): Aerts Ingrid, Van Laer Sofie, Wolters Ira
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2020 (1ste semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 104,00 uren

Volgtijdelijkheid

binnen het opleidingsprogramma al minstens 110 studiepunten afgewerkt hebben.

Korte omschrijving

Dieetleer bestudeert de voedingsaanpassingen welke noodzakelijk zijn bij diverse aandoeningen of ziekte. Gezonde voeding blijft steeds de basis van elk dieet maar bij tal van aandoeningen moet men één of meerdere restricties (mogelijk ook supplementen) invoeren om een goede gezondheidstoestand en / of goede voedingstoestand te bekomen of handhaven.

In dit opleidingsonderdeel wordt het voedingsadvies en specifieke diëten besproken bij nefrologie, allergie, inflammatoire darmziekten en polypathologie.

OLR-Leerdoelen (lijst)

communicatie
hanteert vakterminologie met betrekking tot nefrologie, allergie, inflammatoire darmziekten en polypathologie
diëten
Geeft de wetenschappelijke achtergrond weer met betrekking tot nefrologie, allergie, inflammatoire darmziekten en polypathologie
Lost een patiëntendossier volgens gekende specifieke richtlijnen op met betrekking tot nefrologie, allergie, inflammatoire darmziekten en polypathologie
methodologie
Lost een patiëntendossier volgens gekende specifieke richtlijnen op met betrekking tot nefrologie, allergie, inflammatoire darmziekten en polypathologie
Past richtlijnen uit wetenschappelijke databanken toe op specifieke aandoeningen

Leerinhoud

In dit opleidingsonderdeel komen volgende onderwerpen aan bod: nefrologie, allergie, inflammatoire darmziekten, polypathologie.

De voedingsadviezen en specifieke diëten worden ingeoefend door middel van :

  • vertalen van de wetenschappelijke achtergrond op maat van de patiënt (link relatie ziektebeeld(en) en voedingsaanpassingen)
  • interpretatie en analyse van patiëntdossiers volgens specifieke richtlijnen gevolgd door het uitschrijven van een persoonlijk dieetadvies voor de desbetreffende casus.
  • kritisch bekijken van dagmenu's en / of voedingsanamneses waarbij dieetfouten worden onderschept en een verantwoord alternatief, welk past binnen het dieet wordt geadviseerd.
  • ontwikkelen van dieetlijsten
  • aanpassen van receptuur, menu- en weekschema's aan specifieke dieeteisen
  • kritisch beoordelen van dieetproducten

Je zal vertrekken vanuit een theoretische basis via zelfstudie met ondersteuning in werkcolleges voor het maken van oefeningen. Praktische toepassingen en uitwerking van de diëten gebeurt via het practica. Het praktisch verwerken van dieetproducten, het bereiden van een recept op basis van de bestudeerde dieetproducten en de organoleptische beoordeling ervan gebeurt in het voorziene practicum.

Studiematerialen (tekst): Verplicht

verplichte studiematerialen

  • PPT's en ander cursusmateriaal voorzien via Digitap
  • ondersteunende informatie raadpleegbaar via de databanken van de school vanuit de dieetbehandelingsrichtlijnen (2010 Uitgeverij)en informatorium voor de Voeding (Bohn Staffleu en Loghum)
  • VD-AP-richtlijn van het lopende academiejaar (ingebonden versie van universitas nodig bij gebruik op het examen)
  • VD-AP-kennislijn van het lopende academiejaar
  • Nutritionele berekeningen gebeuren met de software Nutridiëtist. De leermiddelen bevatten de jaarlijkse licentie.
  • Nubel
  • Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen - 2019
  • Voedingsaanbevelingen voor België - 2016
  • standaard rekentoestel

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing3,00 uren
  • Omschrijving: de effectieve examenvorm en examentijd worden gecommuniceerd via digitap. De examentijd bevat een zelfde tijdsverlenging voor alle studenten.
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges18,00 uren
  • Omschrijving: de effectieve werkvorm wordt gecommuniceerd via digitap.
Practicum en/of oefeningen3,50 uren
  • Omschrijving: de effectieve werkvorm wordt gecommuniceerd via digitap.
Vormen van groepsleren
Werkplekleren en/of stage
Werktijd buiten de contacturen79,50 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarVaardigheidstoets hands off100,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets hands off100,00

Toetsing (tekst)

De toetsing gebeurt aan de hand van een vaardigheidstoets hands off en telt mee voor 100%.

Indien hulpmiddelen gebruikt mogen worden bij het examen zal dit meegedeeld worden via de cursus op Digitap

Het niet opstarten of afsluiten van de monitoringsoftware wordt aanzien als fraude.