Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Wetenschap en Techniek
campus Kronenburg
Kronenburgstraat 47 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 80 - F +32 3 220 55 99
wt@ap.be
Stage W8-134072/1930/2021/1/82
Studiegids

Stage W8-1

34072/1930/2021/1/82
Academiejaar 2020-21
Komt voor in:
  • Bachelor in de voedings- en dieetkunde, trajectschijf 4
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 14 studiepunten
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Co-titularis(sen): Adam Marleen, Le Bruyn Bente, Vinck Billie, Wintgens Barbara
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 2
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.03.2021 (2de semester)
Tweede examenkans: niet mogelijk.
Tolereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit getolereerd).
Totale studietijd: 364,00 uren

Volgtijdelijkheid

(simultaan te volgen met Dietitian W7 OF geslaagd of getolereerd voor Dietitian W7) EN (simultaan te volgen met Biomedische wetenschappen W7 OF geslaagd of getolereerd voor Biomedische wetenschappen W7) EN (simultaan te volgen met Dietetic skills W7 OF eerder ingeschreven voor Dietetic skills W7) EN binnen het opleidingsprogramma al minstens 123 studiepunten afgewerkt hebben.

Korte omschrijving

Tijdens dit op opleidingsonderdeel krijg je de kans om je opgedane kennis te toetsen aan de realiteit van het werkveld tijdens de stageperiode. Je zal stage lopen in de klinische sector (ziekenhuizen, woon - zorgcentra, revalidatiecentra, preventieve sector, zelfstandige diëtist) en in de collectiviteiten (grootkeuken, voedingsbedrijf). Tijdens de stageperiode schrijf je een stageverslag en hou je een dagrooster bij waarin je dagelijks reflecteert over al dan niet verworven competenties.

Er worden tijdens de stageperiode op regelmatige basis terugkomdagen georganiseerd op school om uitwisseling van stage ervaringen mogelijk te maken en om eventuele problemen op de stage of met het stageverslag te bespreken.

OLR-Leerdoelen (lijst)

(zelf)reflectie
reflecteert over het eigen handelen binnen de werkomgeving in setting 1
diëten
geeft individueel voedingsadvies aangepast aan de noden van de patiënt in setting 1
diagnose
stelt een diëtistische diagnose op basis van het nutritional assesment in setting 1
gezondheidsbevordering
vertaalt het gezondheidsbeleid in praktische en haalbare toepassingen in setting 1
grootkeuken en catering
treedt adviserend en coördinerend op met betrekking tot voedselbereiding en distributie in setting 1
interdisciplinair
overlegt in intra- en interdisciplinaire teams in setting 1
kwaliteit en voedselveiligheid
geeft individueel voedingsadvies aangepast aan de noden van de PZON in setting 1
motiveren
motiveert de PZON tot gedragsverandering in het voedingspatroon in setting 1
nutritional assessment op individueel niveau
onderzoekt en analyseert het voedingspatroon- / gedrag van de PZON in setting 1
nutritioneel onderzoek op groepsniveau
onderzoekt en analyseert het voedingspatroon van een groep in setting 1
probleemanalyse
stelt een diëtistische diagnose op basis van het nutritional assesment in setting 1
productbeoordeling
beoordeelt producten op nutritioneel, organoleptisch en wetgevend vlak en adviseert in setting 1
samenwerken
overlegt in intra- en interdisciplinaire teams in setting 1
stakeholdergerichtheid
geeft individueel voedingsadvies aangepast aan de noden van de patiënt in setting 1
voedingsbeleid
stippelt een concreet en haalbaar voedingszorgplan uit in setting 1

Leerinhoud

Tijdens de stage doet de student praktijkervaring op in een reële arbeidssituatie. Dit gebeurt tijdens een collectiviteitenstage in een voedingsbedrijf of een klinische stage.
Tijdens de stage verwerft de student inzicht in de taak van een voedings- en dieetkundige in het desbetreffende werkveld en verwerft hij inzicht in de organisatie van het werkveld met zijn verschillende facetten.

De student documenteert in het POP de stage-ervaring en de opbouw van de beroepscompetenties.
De specifieke POP-stageopdrachten maken deel uit van het stagedossier van de student.
De student bewijst in het POP minstens 600u stage waarvan de POP-taken deel uitmaken.

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Stagesyllabus Opleiding Voedings- en dieetkunde 2020 -2021 AP Hogeschool

Invuldocumenten stage begeleidingsbundel via cursus Stage W8-1 DIGITAP

Studiematerialen (tekst): Aanbevolen

Alle cursussen en handboeken vanuit de opleiding die nuttig kunnen zijn in het volbrengen van een succesvolle stage !

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges
Practicum en/of oefeningen
Vormen van groepsleren
Werkplekleren en/of stage364,00 uren
Werktijd buiten de contacturen

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor beide examenkansen, niet herhaalbaar in tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarStage100,00De beoordeling van de stage gebeurt op basis van gedragsobservatie en opdrachten binnen het specifieke stagedomein / stagesetting. De eindverantwoordelijkheid in de toekenning van het stagepunt ligt bij de hogeschool.

Toetsing (tekst)

De procedure “Medische opvolging bij practicum en stage” zoals raadpleegbaar op het digitaal leerplatform moet worden nageleefd.

De beoordeling van de stage gebeurt op basis van gedragsobservatie en opdrachten binnen de specifieke stagesetting. De toekenning van het stagepunt is de verantwoordelijkheid van de hogeschool en wordt berekend op basis van de score van de stage instelling en de score op diverse stage opdrachten die afhankelijk zijn van de stagesetting. De weging die wordt toegekend aan enerzijds de gedragsobservatie en anderszijds de diverse stageopdrachten is afhankelijk van het stagedomein. De concrete toelichting en het exacte wegingspercentage wordt weergegeven in de cursus op Digitap.

Laattijdig indienen van de schriftelijke stageopdrachten resulteert in een 0 score voor het deelexamen.

De stagesyllabus en het stagecontract zijn de rechtsgeldige documenten voor alle praktische afspraken waaronder regelingen bij afwezigheid.