Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Wetenschap en Techniek
campus Kronenburg
Kronenburgstraat 47 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 80 - F +32 3 220 55 99
wt@ap.be
Management (strategisch niveau) S534075/1930/2021/1/87
Studiegids

Management (strategisch niveau) S5

34075/1930/2021/1/87
Academiejaar 2020-21
Komt voor in:
  • Bachelor in de voedings- en dieetkunde, trajectschijf 3
    Keuzepakket:
    • Keuzepakket professionalisering
    • Keuzepakket professionalisering S5
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Co-titularis(sen): Van Dyck Marc
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2020 (1ste semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

binnen trajectschijf 1 al minstens 60 studiepunten afgewerkt hebben EN binnen trajectschijf 2 al minstens 50 studiepunten afgewerkt hebben.

OLR-Leerdoelen (lijst)

kwaliteit en voedselveiligheid
bedenkt mogelijkheden om kwaliteit meetbaar te maken
handelt conform procesdenken
relateert kwaliteitsmanagement, kwaliteitssystemen en (kwaliteits-) managementtechniekenaan algemeen management en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
stelt zich verantwoordelijk en creatief op als teamspeler in de permanente verbetering van de organisatie.
ontwikkelt en plant een (kwaliteits-)project in een bedrijfscontext.
samenwerken
herkent leiderschapsstijlen en past deze toe
herkent fasen in groepsvorming en benut deze
stakeholdergerichtheid
bedenkt mogelijkheden om kwaliteit meetbaar te maken
handelt conform procesdenken
relateert kwaliteitsmanagement, kwaliteitssystemen en (kwaliteits-) managementtechniekenaan algemeen management en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
stelt zich verantwoordelijk en creatief op als teamspeler in de permanente verbetering van de organisatie.
formuleert voorstellen rond toepassing van systemen, modellen, methoden en technieken i.v.m. strategisch bedrijfsmanagement
analyseert de relevante bedrijfsprocessen en volgt ze op in functie van de resultaten beoogd door de organisatie en de verwachtingen van klanten of andere belanghebbenden.

Leerinhoud

Strategisch management en kwaliteit
Kennis, algemeen begrip en toepassing van enkele fundamentele strategiemodellen :
a) Abell’s model van business definitie
b) Benchmarking en vijfkrachtenmodel van Porter voor concurrentieanalyse
c) Waardeketen van Porter
d) SWOT-analyse en confrontatieSWOT als integrale analyse
e) bedrijfsstrategieën volgens Porter en Treacy and Wiersema
f) groeistrategieën model Ansoff

Kennis en toepassing van technieken van management en opvolging :
- Multicriteria-analyse voor afweging strategische opties
- OGSM en Balanced Scorecard voor management en opvolging bedrijfsdoelen
- KSF : kritische succesfactoren

Kennis van Bedrijfsmanagement in relatie tot kwaliteitszorg : overzicht van kwaliteitsmanagement, kwaliteitssystemen en (kwaliteits-) managementtechnieken gerelateerd aan algemeen management en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Organisatie- en stakeholdergerichtheid
Kennis en praktische toepassingen van beheerscyclus :
1) Plannen : • Besluitvormingsprocessen, modellen en -regels • Praktische planningsystemen (o.a. PERT en enkele project management technieken - overzicht)
2) Organiseren : • Bedrijfsprocessen : management processen, ondersteunende processen en operationele processen (focus op productie en kwaliteit) • Organisatieconcepten (arbeidsverdeling, departementalisatie, lijn/staf, delegatie, decentralisatie, formalisatie, controlespan) • Organisatorische doeleinden en doeltreffendheid (effectiviteit versus efficiëntie) • Organisatiestructuur en –ontwerp (vormen van organisatie en typologie van Mintzberg) • De invloed van de technologie en digitalisering op de organisatie en processen
3) Leiden : • Leiderschapsstijlen • Gedrag in organisatie in relatie tot leiderschap • Groepen en teams
4) Controleren/beheersen : • Planning – en controlcyclus • Kenmerken en vormen van beheersen • Managementmethoden • Kwaliteitsbeheersing

Veranderingsmanagement in organisaties

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing3,00 uren
  • Omschrijving: de effectieve examenvorm en examentijd worden gecommuniceerd via digitap. De examentijd bevat een zelfde tijdsverlenging voor alle studenten.
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges18,00 uren
  • Omschrijving: de effectieve werkvorm wordt gecommuniceerd via digitap.
Practicum en/of oefeningen
Vormen van groepsleren
Werkplekleren en/of stage
Werktijd buiten de contacturen57,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarVaardigheidstoets hands off100,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarVaardigheidstoets hands off100,00

Toetsing (tekst)

Het bij een digitale toets niet opstarten of afsluiten van de monitoringsoftware wordt aanzien als fraude.