Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Wetenschap en Techniek
campus Kronenburg
Kronenburgstraat 47 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 80 - F +32 3 220 55 99
wt@ap.be
Sportvoeding S534076/1930/2021/1/24
Studiegids

Sportvoeding S5

34076/1930/2021/1/24
Academiejaar 2020-21
Komt voor in:
  • Bachelor in de voedings- en dieetkunde, trajectschijf 3
    Keuzepakket:
    • Keuzepakket professionalisering
    • Keuzepakket professionalisering S5
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Co-titularis(sen): Le Bruyn Bente
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Mogelijke grensdata voor leerkrediet: 15.10.2020 (1ste semester)
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Volgtijdelijkheid

binnen trajectschijf 1 al minstens 60 studiepunten afgewerkt hebben EN binnen trajectschijf 2 al minstens 50 studiepunten afgewerkt hebben.

Korte omschrijving

Tijdens de specialisatie sportvoeding leer je een andere tak kennen van de diëtetiek. 
Deze lessen geven je inzicht over de verschillende energiesystemen en hoe je hierop kan inspelen met voeding. 
Hoe laat je een sporter het maximale halen uit zijn/haar training en zorg je dat deze sporter optimaal hersteld is voor een volgende training? 

Heb je altijd gedroomd om een 10 miles te lopen en voedingstechnisch perfect aan de start te staan, dan kan je met de adviezen van tijdens de les (gebaseerd op de IOC guidelines) aan de slag. 
Tijdens de lessen focus je op het belang van voeding voor - tijdens en na een training/ wedstrijd, maar ook op voeding op rustdagen.De lessen vormen een mix tussen theorie en praktijk, waarbij je de basis inzichten krijgt in sportvoeding. Nadien kan je hier verder in specialiseren door de navorming voeding bij sport te volgen. 

OLR-Leerdoelen (lijst)

diƫten
herkent de verschillende energiesystemen bij de verschillende soorten sporten
verdeelt de verschillende sporten onder in "type" sporten (bv. duursport)
stelt een gezond sportvoedingsadvies op voor een sporter aangepast aan de trainingen
stelt een sportvoedingadvies op aangepast aan de wedstrijden
geeft advies over geschikte sportvoedings-preparaten en/of supplementen
probleemanalyse
herkent de verschillende energiesystemen bij de verschillende soorten sporten
kan de verschillende sporten onderverdelen in "type" sporten (bv. duursport)
stakeholdergerichtheid
stelt een gezond sportvoedingsadvies op voor een sporter aangepast aan de trainingen
stelt een sportvoedingadvies op aangepast aan de wedstrijden
geeft advies betreffende geschikte sportvoedings-preparaten en/of supplementen

Leerinhoud

In dit opleidingsonderdeel leer je waarom vocht, sportdranken, eiwitten, shakes en pasta al dan niet noodzakelijk zijn voor een sporter. 
Tijdens de lessen worden de meest recente guidelines in de sportvoeding gegeven en toegepast. 

De specialisatie sport is opgebouwd uit volgende lessen: 

  • Energiesystemen bij verschillende sporten 
  • Aanbevelingen vocht, koolhydraten en eiwitten (algemeen) 
  • Aanbevelingen vocht, koolhydraten en eiwitten voor tijdens en na de training/ wedstrijd 
  • Leren interpreteren van voedingssupplementen binnen de sport 
  • Het opstellen van een voedingsschema voor verschillende trainingen (focus op duursport) 
  • Het opstellen van een voedingsschema voor een wedstrijd (focus op duursport) 

Studiematerialen (tekst): Verplicht

PowerPointPresentaties via het leerplatform Digitap
Voedingsaanbevelingen voor België, HGR, nr. 9285, herziening 2016
NUBEL, 6de editie, Belgische voedingsmiddelentabel,
Maten en gewichten, handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België, uitgave 2005
AP richtlijn van het lopende academiejaar
AP kennislijn van het lopende academiejaar
Nutritionele berekeningen gebeuren met de software Nutridiëtist. De leermiddelen bevatten de jaarlijkse licentie.



Aanbevolen 

Pannekoek, A. van der Stelt,T (2017). Eet als een atleet. Amsterdam: I am Foodie publishing.

Onderwijsorganisatie

Examentijd
Voorziene tijd voor toetsing3,00 uren
  • Omschrijving: de effectieve examenvorm en examentijd worden gecommuniceerd via digitap. De examentijd bevat een zelfde tijdsverlenging voor alle studenten.
Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges18,00 uren
  • Omschrijving: de effectieve werkvorm wordt gecommuniceerd via digitap.
Practicum en/of oefeningen
Vormen van groepsleren
Werkplekleren en/of stage
Werktijd buiten de contacturen57,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarVaardigheidstoets hands off100,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets hands off100,00

Toetsing (tekst)

Het examen bestaat uit theoriebevraging en een uitgebreide casusoefening.

Volgende hulpmiddelen zijn toegelaten: Nubel voedingsmiddelentabel, rekenmachine.

Het niet opstarten of afsluiten van de monitoringsoftware wordt aanzien als fraude.