Academiejaar
2021-22
Komt voor in:
- Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
4 studiepunten
Co-titularis(sen): Uytterhoeven Patrick, Van Thiel Daniel
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 2
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 104,00 uren
Korte omschrijving
Het olod Basisprincipes management omvat:
Organisatie met zijn omgeving, structuur en cultuur. Organisatie en management. Management en leidinggeven. IKZ en MVO.
Financieel beheer als uitbreiding van en vervolg op de module Boekhouden. Dit luik behandelt de financiële werking van een loreca-onderneming, met de realisatie van een gezond financieel beleid voor ogen. Er worden tools aangereikt die hun toepassing in de praktijk vinden.
Uniform System of Accounts for Hotels, the Lodging Industry and Restaurants.
OLR-Leerdoelen (lijst)
05: Verhuur/verkoop afdeling in kaart brengen en een leven lang leren: Brengt de verhuur/verkoop van producten en diensten binnen de eigen afdeling in kaart. Op basis van ontwikkelingen in het eigen vakgebied, beperkte marktstudies, een inschatting van de vraag en de wensen van de beoogde gasten/klanten en de vooropgestelde doelstellingen, stuurt de gegradueerde bij in overleg met het management.
De student definieert de basisbegrippen van revenue management
|
De student berekent en interpreteert de Key Performance Indicators (KPI)
|
De student maakt een forecast.
|
De student verklaart trends in de markt
|
De student past de pick-up analyse toe
|
De student voert een concurrentieanalyse uit en bepaalt de benchmark van afdelingsspecifieke activiteiten
|
De student kent de drie basisfactoren voor het bepalen van de juiste prijs
|
De student omschrijft de facetten van total quality management voor afdelingsspecifieke activiteiten. |
09: Administratie en boekhouding afdeling uitvoeren: Voert de administratie en boekhouding van de eigen afdeling uit volgens de wettelijke normen en volgt deze op. De gegradueerde gebruikt daartoe passende software.
De student berekent en interpreteert financiële ratio's
|
De student maakt een financieel plan en kasplanning op voor een afdeling.
|
De student voert een investeringsanalyse uit voor een project. |
De student berekent de netto huidige waarde en de terugverdientijd.
|
De student maakt een break-even analyse en berekent het break-even punt. |
De student reflecteert over welke financieringstechniek te hanteren bij welke investering.
|
De student maakt de intrestberekeningen.
|
De student past de waarderingsmethodes toe.
|
Leerinhoud
- Organisatie en Management
- Strategische planning & uitvoering
- Organisatie en Structuren
- Organisatie en Cultuur
- Management en leidinggeven
- IKZ en MVO
- Financiële analyse (procentuele en ratioanalyse)
- Financieel plan
- Kasplanning
- Investeringsanalyse (cashflow, netto huidige waarde, terugverdientijd...)
- Break-evenpunt en -analyse
- Financieringstechnieken
- Interestberekening
- Financiële begrippen
- Waardering
Studiematerialen (tekst): Verplicht
- lesmateriaal aangereikt door de lector
Toetsing (lijst)
Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Academiejaar | Kennistoets | 50,00 | |
Academiejaar | Vaardigheidstoets hands off | 50,00 | |
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Tweede examenperiode | Kennistoets | 50,00 | |
Tweede examenperiode | Vaardigheidstoets hands off | 50,00 | |