Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Management en Communicatie
campus Meistraat
Meistraat 5 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 20 - F +32 3 220 55 59
mc@ap.be
Basiskennis wijnen en dranken 32200/2147/2122/1/42
Studiegids

Basiskennis wijnen en dranken 

32200/2147/2122/1/42
Academiejaar 2021-22
Komt voor in:
  • Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Co-titularis(sen): Van Thiel Daniel
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 1
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).

Waarschuwing

Deze informatie is onder voorbehoud van de verdere evolutie van de Coronamaatregelen.

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel is tolereerbaar onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Korte omschrijving

Het olod Basiskennis wijnen & dranken behandelt in grote lijnen de productie van wijnen en andere dranken. 
Het olod bereidt de studenten voor op het analyseren en evalueren van dranken. Het aanbod van deze producten verkrijgbaar op de markt wordt bestudeerd. De student leert op basis van de trends verantwoord wijnen en dranken inkopen en verkopen.

OLR-Leerdoelen (lijst)

03: Aanbod afdeling samenstellen: Stelt een evenwichtig, kwalitatief en commercieel rendabel aanbod samen binnen de eigen afdeling. 
De student degusteert en evalueert wijnen en dranken volgens de systematisch aangeleerde techniek
De student doet een voorstel tot inkopen van wijnen en andere dranken aangepast aan de behoeften van de horecazaak
04: Gasten/klanten informeren en adviseren: Informeert en adviseert de gast/klant, rekening houdend met diens individuele wensen en behoeften en gebruikmakend van de gepaste verkooptechnieken. 
De student omschrijft hoe druiven en andere basisingrediënten gekweekt worden voor de productie van dranken
De student omschrijft hoe verschillende wijnen tot stand komen en verklaart elke stap in het productieproces
De student omschrijft hoe verschillende bieren tot stand komen en verklaart elke stap in het productieproces
De studentsomt de verschillende stappen in het distilalatieproces op en verklaart ze
De student benoemt de verschillende technieken voor de rijping van wijnen en dranken en verklaart het effect ervan op het eindproduct
De student doet suggesties voor wijnen en dranken aan gasten tijdens hun bezoek aan de horecazaak
De student benoemt de belangrijkste wijnlanden, wijnregio's, gebruikte druivenrassen en resulterende wijnstijlen
De student benoemt de verschillende termen op het eetiket, schrijft ze correct en verklaart ze

Leerinhoud

  • het telen van druiven en andere grondstoffen om dranken te produceren
  • de productie van stille wijnen, schuimwijnen, versterkte droge en zoete wijnen, niet versterkte zoete wijnen
  • de productie van bier
  • de techniek van het distilleren
  • de rijping van wijnen en andere dranken
  • inleiding tot de belangrijkste wijnlanden en wijnregio's, de gebruikte druivenrassen en resulterende wijnstijlen
  • de taal van het etiket
  • het degusteren en evalueren van dranken
  • verantwoord inkopen en verkopen van wijnen en dranken

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Verplichte handboek:

  • Al het studiemateriaal wordt door de docent ter beschikking gesteld in de vorm van een cursustekst, PPT of andere bronnen via het electronisch leerplatform van de school.

Aanbevolen en interessante literatuur:




Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges20,00 uren
Practicum en/of oefeningen4,00 uren
Werktijd buiten de contacturen54,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets100,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennistoets100,00