Academiejaar
2021-22
Komt voor in:
- Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 1
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang:
3 studiepunten
Co-titularis(sen): Gondry Sven, Van Thiel Daniel
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 2
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).
Volgtijdelijkheid
Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren
Korte omschrijving
Het olod Recht behandelt de basisbegrippen uit het sociaal recht, het burgerlijk recht en het handelsrecht.
Het olod Recht bereidt voor op het herkennen en interpreteren van technische rechtsbegrippen en de regelgeving rond verantwoordelijkheden en verplichtingen als operationeel leidinggevende. Dit gebeurt aan de hand van praktische situaties en het aanhalen van potentiële valkuilen.
OLR-Leerdoelen (lijst)
07: Professioneel werken en veiligheidsvoorschriften toepassen: Handelt volgens de hygiëne-, onderhouds-, veiligheids- en overige geldende wetgeving en waakt over de naleving ervan binnen de eigen afdeling.
De student handelt volgens de algemene sectorspecifieke sociaal-juridische wetgeving (PC302)
|
De student interpreteert de loonlijn en berekent de loonkost
|
De student toont inzicht in de algemene principes van het burgerlijk en handelsrecht en formuleert ze, past ze toe en analyseert ze ifv de eigen professionele ontwikkeling en uitvoering in de logies-, restaurant- en cateringsector
|
De student toont inzicht in de huidige problematiek en wijzigingen (op juridisch vlak) binnen PC302
|
De student stelt procedures op voor de eigen afdeling, voert procedures uit en respecteert hierbij de wetgeving
|
Leerinhoud
Inleiding in het recht en de rechtsbronnen
Burgerlijk recht:
- Basisbegrippen burgerlijk recht
- Goederenrecht
- Verbintenissenrecht
- Bijzondere overeenkomsten
Sociaal recht:
- Basisbegrippen sociaal recht
- Arbeidsovereenkomst en arbeidsreglement: vormvereisten en inhoud
- Verplichtingen bij (eerste) tewerkstelling
- Sociale zekerheid
- De loonlijn + loonkost
- Arbeidsduur: algemene kenmerken
- Wat is een paritair comité? Wat is een cao?
- Inhoud paritair comité 302
- Toelichting nieuwigheden in de horecasector
Handelsrecht:
- Basisbegrippen handelsrecht
- Daden van koophandel
- Kooplieden
- Handelszaak
- Handelsonderneming
- Bewijsrecht
- Mogelijke organisatievormen
Studiematerialen (tekst): Verplicht
- Roodhooft, J. (2017). Praktisch Burgerlijk Recht. Berchem: Uitgeverij De Boeck.
- Ghysels, G. & Roodhooft, J. (2017). Praktisch Handels- en Economisch Recht. Berchem: Uitgeverij De Boeck.
- D'Hertefelt, F. (2012). Praktisch sociaal recht. Berchem: Uitgeverij De Boeck.
Toetsing (lijst)
Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Academiejaar | Kennistoets | 50,00 | |
Academiejaar | Vaardigheidstoets hands off | 50,00 | |
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
Moment | Vorm | % | Opmerking |
Tweede examenperiode | Kennistoets | 50,00 | |
Tweede examenperiode | Vaardigheidstoets hands off | 50,00 | |