Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Management en Communicatie
campus Meistraat
Meistraat 5 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 20 - F +32 3 220 55 59
mc@ap.be
Personeelszaken32203/2147/2122/1/47
Studiegids

Personeelszaken

32203/2147/2122/1/47
Academiejaar 2021-22
Komt voor in:
  • Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 3 studiepunten
Co-titularis(sen): Laureys Peter, Van Thiel Daniel
Onderwijstalen: Nederlands
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel komt in aanmerking voor tolerantie onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 78,00 uren

Korte omschrijving

Het olod ""Personeelszaken"" geeft de student een introductie in de diverse HRM-Processen binnen een Horeca organisatie. Zowel de in-, door-, als uitstroom komen aan bod. De student slaagt erin om de operationele uitwerking en uitvoering van de belangrijkste HR-activiteiten, aangepast voor de specifieke organisatie, te realiseren. 



OLR-Leerdoelen (lijst)

01: Dagelijkse werking: Handelt vanuit een actuele kennis van de horecasector en neemt verantwoordelijkheid op voor de  correcte dagelijkse werking van de eigen afdeling.  
De student formuleert adviezen vanuit het personeelsbeheer binnen de hospitalitysector om werknemers te motiveren.
De student bespreekt kritisch de componenten die deel uitmaken van de aanwerving van personeel.
De student kent de basisprincipes voor het succesvol realiseren van doelgerichte veranderingen 
De student werkt zelfstandig de operationele planning uit van een HR-proces (aanwerving, bezetting, ...) 
De student beschrijft beïnvloedende factoren met het oog op duurzaamheid in hedendaags personeelsbeheer binnen de hospitalitysector.
10: Bijdragen aan beheer personeelszaken, coaching en vorming afdeling: Draagt bij aan het beheer van personeelszaken en de coaching en vorming van werknemers en stagiairs binnen de eigen afdeling.  
De student omschrijft een hedendaags personeelsbeheer in de horeca 
De student omschrijft de componenten van prestatiemanagement, functionering- en evaluatiegesprekken.
De student omschrijft de basisprincipes en tools die nodig zijn bij het opstellen van de werkplanning voor het personeel.

Leerinhoud

  • Personeelszaken behandelt de volgende aspecten van HR in functie van de operationele werking :
    • Verschillen tussen organisatie ngl focus op productie/markt of technologie
    • Toegevoegde waarde van HR
    • Competentiemanagement
    • Personeelsplanning
  • Werving
  • Prestatieontwikkelingsproces
  • Retentiemanagement
  • Veranderingsmanagement
  • Stijl van leidinggeven
  • Uitstroombeleid

Studiematerialen (tekst): Verplicht

Syllabus aangereikt door de docent.

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges14,00 uren
Practicum en/of oefeningen10,00 uren
Werktijd buiten de contacturen54,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets35,00
AcademiejaarReflectieopdracht20,00
AcademiejaarVaardigheidstoets hands off45,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennistoets35,00
Tweede examenperiodeReflectieopdracht20,00
Tweede examenperiodeVaardigheidstoets hands off45,00