Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Management en Communicatie
campus Meistraat
Meistraat 5 - 2000 Antwerpen
T +32 3 220 55 20 - F +32 3 220 55 59
mc@ap.be
Productkennis wijnen en dranken32208/2147/2122/1/23
Studiegids

Productkennis wijnen en dranken

32208/2147/2122/1/23
Academiejaar 2021-22
Komt voor in:
  • Graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement, trajectschijf 2
    Afstudeerrichting:
    • restaurant
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 5 studiepunten
Co-titularis(sen): Hoxhaxhiku Riad, Van Thiel Daniel
Onderwijstalen: Nederlands
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd op 20 (tot op een geheel getal).

Waarschuwing

Deze informatie is onder voorbehoud van de verdere evolutie van de Coronamaatregelen.

Volgtijdelijkheid

Op dit opleidingsonderdeel is er geen volgtijdelijkheid van toepassing.
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Tolereerbaarheid: Dit opleidingsonderdeel is tolereerbaar onder de voorwaarden van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven.
Totale studietijd: 130,00 uren
Totale kostprijs onderwijsactiviteiten: € 50,00

Korte omschrijving

Het olod Productkennis wijnen & dranken behandelt alle belangrijke wijnlanden en andere dranken. Het olod bereidt studenten voor om wijnen en dranken professioneel en diepgaand te evalueren en te beoordelen. De studenten kunnen hun wijn- en drankenkennis etaleren gebruikmakend van meertalig vakjargon.

OLR-Leerdoelen (lijst)

14R: Drankenkennis etaleren, en meertalig vakjargon gebruiken: Degusteert, herkent en beoordeelt dranken. Bespreekt en verklaart de elementen die de stijl, de kwaliteit en de commerciële waarde beïnvloruikmakend van het vakjargon in meerdere talen.
De student benoemt en omschrijft de geografische ligging van wijnlanden, wijngebieden en herkomstbenamingen
De student benoemt en omschrijft de klimaat- en weersomstandigheden in wijnlanden, wijnregio's en herkomstbenamingen
De student omschrijft en verklaart welke factoren in het verleden geleid hebben tot het al dan niet succesvol zijn op de martkt voor wijnlanden, wijngebieden en herkomstbenamingen 
De student benoemt de belangrijkste druivenrassen die in een land, regio of herkomstbenaming gebruikt worden en omschrijft de typische kenmerken van deze druiven in relatie tot te resulterende wijnstijlen 
De student geeft weer welke wetgeving van toepassing is voor een land, wijnregio of herkomstbenaming en kan dit verklaren 
De student kan informatie die voorkomt op een etiket van wijnen en andere dranken gedetailleerd verklaren 
De student benoemt en verklaart alle stappen in het productieproces van bier en geeft telkens voorbeelden van biermerken die in de desbetreffende categorie thuis horen
De student de basisingrediënten die gebruikt worden om sterkte dranken te bereiden en omschrijft en verklaart het proces van verwerking ervan
De student benoemt elke stap in de het distillatieproces en omschrijft en verklaart telkens welke processen plaatsvinden tijdens de verschillende fasen 
De student omschrijft de verschillende categorieën van niet alcoholische dranken zoals waters, limonades en fruitsappen en verklaart waarin deze verschillen 
De student benoemt alle vormen van recipiënten waarin de rijping van dranken kan plaatsvinden en verklaart welke factoren de keuze voor bepaald recipiënt en rijpingsduur bepalen 
De student degusteert en evalueert wijnen en dranken volgens de systematisch aangeleerde techniek
De student analyseert dranken, bepaalt en verklaart welke factoren tot de geleverde stijl geleid hebben
De student etaleert zijn drankenkennis in meerdere talen [schriftelijk].

Leerinhoud

Wijnkennis
landen en regio's en hun geografische ligging met bijhorende geologie, ampelografie, klimaat en weer, verleden-heden en toekomst van deze regio's, wetgeving en etikettering
Wijnen uit de Europese Unie
Wijnen uit het Afrikaanse continent
Wijnen uit Australazië
Wijnen uit Midden- en Zuid-Amerika
Wijnen uit Noord-Amerika en Canada

Drankenkennis:
Gedetailleerde kennis over de gebruikte ingrediënten, de verwerking voor en tijdens het produceren van het basisproduct, de rijping en afwerking + botteling
Niet-Alcoholische dranken
Gedistilleerde dranken
Bieren

Degusteren en evalueren van wijnen en dranken 



Studiematerialen (tekst): Verplicht

Verplichte literatuur:

Cursusteksten aangereikt door de docent

Aanbevolen literatuur:
Johnson, H. & Robinson, J., Wijnatlas (6e ed. of recenter), 2010 (of recenter), Spectrum, 400p.


Aanbevolen online platformen:

•https://www.thedrinksbusiness.com
•www.decanter.com
•www.justdrinks.com
•https://www.wijnkennis.be
•http://www.wijnkanaal.be
•https://www.bkwine.com
•https://www.winesofargentina.org
•... en zoveel meer zal jullie tijdens de lessen meegegeven worden

Onderwijsorganisatie

Werkvormen
Hoor- en/of werkcolleges20,00 uren
Practicum en/of oefeningen20,00 uren
  • Omschrijving: Proeven van wijnen
Werktijd buiten de contacturen90,00 uren

Toetsing (lijst)

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
AcademiejaarKennistoets80,00Het examen is een open boek examen waarbij de student alle cursusmateriaal uit de lessen mag gebruiken.
AcademiejaarProjectopdracht20,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede examenperiodeKennistoets80,00Het examen is een open boek examen waarbij de student alle cursusmateriaal uit de lessen mag gebruiken.
Tweede examenperiodeProjectopdracht20,00